Anchete

Judecători, procurori și polițiști din Bistrița și Cluj, târâți de către un fost militar acuzat de agresiuni sexuale într-un dosar de abuz în serviciu

Judecători, procurori și polițiști din Bistrița și Cluj, târâți de către un fost militar acuzat de agresiuni sexuale într-un dosar de abuz în serviciu

 

Un fost ofițer de armată de la Bistrița, Bârla Florin a făcut plângeri penale împotriva unor magistrați din Cluj și Bistrița, dar și împotriva unor ofițeri de la Serviciul de Investigații Criminale (SIC). Curtea de Apel Cluj, prin judecătoarea Adina Daria Lupea Aghinița a pus capăt dosarului penal, printr-o sentința definitivă, dată la începutul acestui an.

 

Cercetat și condamnat pentru agresiuni sexuale

În 2014, Bârlă Florin a fost trimis în judecată pentru comiterea în mod repetat a infracțiunilor de agresiune sexuală asupra a trei minori cu vârste cuprinse între 6 și 9 ani. Potrivit procurorului de caz, în perioada iulie – noiembrie 2014, când Bârlă Florin a fost urmărit penal, i-a molestat sexual trei băieți, prin constrângere. Bărbatul a fost arestat atunci, și din arest preventiv și-a primit și sentința: cinci ani de închisoare.

Însă, apărarea lui Bârlă s-a bazat pe susținerile sale că e nevinovat. Motiv pentru care, după sentința dată la Judecătoria Bistrița, acesta a făcut apel la Cluj, însă acțiunea a fost respinsă în decembrie 2015.

Vâzând că nu are cale de ieșire din penitenciar, fostul militar a început să formuleze plângeri penale împotriva tuturor persoanelor din justiție care au contribuit la condamnarea lui.

 

Procurori, ofițeri SIC și judecători

Încarcerat la Penitenciarul Gherla, Bârlă a pus pe hârtie următoarele nume: Antohi Gabriela, Anca Cristina Stana (devenită între timp judecător) și Romeo Potop – procurori la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița, Mihai Constantin Flutur, Pintilie Gabriel Cătălin, Dumitru Moldovan, Țuți Sorin Rafael și Adreica Paul Ioan – ofițeri de poliție din cadrul SIC, Claudia Ilieș și Valetin Chitidean – judecători la Curtea de Apel Cluj.

Pe numele acestora, Bărlă a formulat o plângere penală care a fost clasată.

„S-a invocat comiterea de către aceștia a infracțiunilor de abuz în serviciu și represiune nedreaptă prin modul în care au instrumentat dosarul de urmărire penală al Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița, respectiv cum au judecat dosarul în instanță la Judecătoria Bistrița și Curtea de Apel Cluj” se arată în documente.

Anul trecut s-a început urmărirea penală in rem împotriva anchetatorilor și judecătorilor și după analiza probelor și înscrisurilor s-a decis că aceștia au acționat legal fără a se face vinovați de acuzațiile lui Bârlă.

„Analizând conținutul plângerii penale formulată de Bârlă Florin  și a înscrisurilor primite de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița s-a constatat că în cauză, acțiunea penală nu poate fi pusă în mișcare. Acuzațiile forumulate de Forin Bârlă, la modul general, în sensul că s-a dispus cercetarea, reținerea, arestarea și condamnarea sa ”deși se cunoștea că sunt nevinovat de comiterea infracțiunilor” (conform afirmaților sale), s-a apreciat că nu sunt susținute de probe, ci s-au făcut speculații subiective, nereale în legăturile cu raporturile ”

Starea de fapt: ademenea copiii la magazin

 

Potrivit surselor, Bârlă Florin și-a încheiat raporturile cu unitatea militară, înainte de acest incident. În perioada în care procurorii îl cercetau pentru agresiuni sexule, acesta avea un magazin. Copiii erau ademeniți cu dulciuri în interiorul magazinului și ulterior erau ”pipăiți” și agresați sexual.

„Îmi amintesc una dintre cele mai cutremurătoare audieri. Era unul dintre cei trei copii agresați sexual de Bârlă Florin, care încerca să povestească, în fața psihologului, ce a pățit. Știu ca la un moment dat avea ochii înlăcrimați și o furie în privire spunând: ”îmi doreasc ca nenea să fie băgat într-un sac și aruncat în apă”. Psioholgul a explicat atunci că e cu certitudine ca trauma băiețelului de numai cinci anișori să fie reală. Un cadru didactic, audiată ca martor la dosar, susținea că, în timp ce se plimba cu copiii în apropierea magazinului, un băiețel din grupă l-a zărit de la depărtate pe Florin Bârlă și s-a lipit de cel mai apropiat zid fără ca nimeni să mai poată comunica cu el. Îi era frică. Era traumatizat pentru că și el a fost molestat de militar”, ne-a declarat o sursă apropiată anchetei.

Fostul militar nu avea copii și nici nu era căsătorit.

După condamnarea la închisoare a acestuia, Parchetul Curții de Apel Cluj a înregistrat plângerea penală făcută împotriva magistraților care i-au instrumentat dosarul. Procurorul de caz a dispus clasarea dosarului, însă, Bârlă a continuat demersurile și a contestat decizia.

Astfel, dosarul a ajuns pe masa judecătoarei Adina Daria Lupea Aghinița care a analizat modul în care au operat colegii săi din Parchet, SIC și Curtea de Apel Cluj.

„Se reține că în mod corect procurorul de caz a dispus clasarea cauzei, întrucât faptele sesizate nu există. Inițierea unei anchete penale și punerea sub acuzare a unei persoane trebuie să fundamenteze pe date certe privind comiterea vreunei fapte penale și nu pe simple afirmații. Acțiunile din sesizare penală inițială și din plângerea contra soluției nu au fost însoite de nici un fel de dovezi din care să reiasă că au fost comise infracțiunile reclamate în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu” concluzionează judecătoarea.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *