Editorial

Jucăm Lego politic cu piese colorate-n roșu, galben sau albastru, matrițate în același jeg, interșanjabile

Scris de 603

Tuturor le e milă de libertate, nu și de oamenii care ar trebui să se bucure de ea.

Asta ar trebui să pună pe gânduri “românimea” politică, mediatică, civilă ori civică. La fel ar trebui să ne dea de gândit și lipsa de suflu și reacție, precum și lipsa de viziune și de perspectivă pe termen scurt, mediu și cu bătaie lungă a politicienilor așa-zisei drepte care s-au născut speranțe în 2012, au mai scos niște ovule pe tarabă în 2016 și 2020 și au murit talente la guvernare. Din exces de adulație prin comparație.

Pomeneam românimea politică, mediatică, civilă și civică, deoarece, până la aceste mișcări de stradă, cea electorală nu contează. Oricum, VOTACUL nu contează. Căci, idiferent de ceea ce se întâmplă în realitate, indiferent de cine o lasă cu blidul gol și buzunarele fâlfâinde, aceasta nu-şi lasă dragostea dintâi.

Electoratul român pare că s-a născut alegătorul lui Ion Ilici Iliescu și nostalgic după Ceaușescu (indiferent de ce nume/mască poartă aceștia în timpul campaniilor de promisiuni deșarte). Aceasta este vocația fatală a celor care se îmbulzesc la vot și care, din anii 2000 încoace, au tot coborât ștacheta a ceea ce-și doresc în numele diversiunii “răului mai mic” și al polarizării pe “ai noștri”. ”Ai noștri” sunt buni, restul sunt ”caca”.

Noi nu alegem, jucăm fotbal.

Nu dezbatem, ne înjurăm de mame.

Așa ne-am procopsit cu faptul că-i vedem numai “pe ai noștri” la guvernare. Indiferent de culorile pe care le poartă, doar se practică mult prea lejer transferul între “cluburile” noastre  politice.

Așa avem de-a face cu un blat generalizat – “Liga lui Mitică” se joacă în Șparlamentul României, la Guvernare, cu primarii din județe.

Nu mai departe decât azi, la Cluj, a ieșit îmbojocatul acela de boulean blondiu Remus Lăpușan, traseist și sinecurist de toată jena, să ne spună cum toți papagalii din primăriile foste PSD, trecute în 2020 la PNL, se reîntorc la matcă, în numele ”întăririi partidului”.

Vom vedea râgâind promisiuni aceleași deșeuri cu față umană.

Să le mulțumim pentru asta apologeților lui “ai noștri”, pentru orbirea cu care continuă să facă propagandă acelorași ofilite și triste figuri ce și-au găsit un rost în viață practicând o așa-zisă politică de dreapta.

În numele a ceea ce ei denumesc “în numele democrației aflate în pericol” suntem tratați (spre mobilizare) cu aceleași clișee răsuflate și lipsite de viziune și soluții pe motiv de “ce-aveți băi cu dreapta, nu vedeți că a pierdut alegerile?”… Ce-aveți, bă, cu Boc-al-nost – ca să zicem câte ceva și despre mizeria zisă ”de dreapta” de la noi din județ. Aia susținută de ”bocălăi” – unii de proști de-mpung, alții de mizerabili, că altfel își pierd sinecurile.

Păi alegerile se pierd când de ”dreapta”, când de ”stânga” (aceeași mizerie) de mitocani și nesimțiți ce sunt ce care au fost cei care au fost la putere pe votul nostru și promisiunile lor neonorate, nu pentru că ar fi mai buni, sau mai răi ăia de ”stânga”, sau ăia de ”dreapta”.

Jucăm Lego politic cu piese colorate-n roșu, galben sau albastru, matrițate în același jeg, interșanjabile.

Excesul de mobilizare în numele Democrației (neaparat cu “D” mare) nu are să mă convingă că exista rahat cu parte curată de care să apuci fără să te murdărești. Indiferent care dintre politicieni au gustat guvernarea (că s-au declarat de dreapta, de stânga, de centru șamd) problema a fost că nici măcar unul nu a mimat vreun minim efort legislativ prin care să ne demonstreze că există respect față de muncă și cei care muncesc, o deontologie a muncii.

Undeva s-a pierdut chestia aia că lucrurile și bunăstarea se mai obțin și “cu sudoarea frunții”, la fel cum vinul se obține și din struguri. Am ajuns să încălcăm până și legile fizicii – mă întreb cum de mai funcționează sistemul, că politicienii noștri nu mai depun lucru mecanic (nu mai munces), nu mai introduc energie în sistem, ci numai bășini și vorbe goale.

Dincolo de această vocaţie a formelor fără fond (tranca-tranca în numele “Democrației”, ”firavă” de peste trei decenii), nimeni nu este suficient de îngrijorat de soarta românilor – a ființelor în carne și oase care sunt tratați ca prizonieri (și de pe care se tund numai taxe și impozite) în teritoriile ocupate. Toată lumea compătimeşte cu vorbe, cu Facebook-ul. Tuturor le e milă de libertate, nu și de oamenii care ar trebui să se bucure de ea.

Problema e că tot acest capital de milă față de concepte nu face doi bani dacă ”democrații” (indifferent de sexul lor politic, majoritar niște lăbari), pentru care se face propagandă nu ţin, ei înșiși, cu ei.

Politicienii noștri cred că politica e o joacă de ritmice agregări şi dezagregări în jurul unor lideri care-i poartă când în jurul pragului electoral, către jaful generalizat al bugetelor și funcțiilor publice. Dar, sub ei, România moare.

Problema politicii românești nu este numai a politicienilor, ci și a susținătorilor prea vocali în lipsă de soluții și care operează cu clișee – clișee rapid adoptate și puse în manoperă.

Cei care-și zic de “dreapta” au ireparabile suferinţe psihologice. Momentele șansei – așa cum au fost câștigarea alegerilor în 96, în 2004 și în 2008 și 2020, produc vertije de înălţime, cu tot cortegiul de simptome: amețeli, amnezii, greață șamd.

La fel pățesc și cei de ”stânga”. Beția de putere tâmpește, scoate imbecilul din om și-l transformă în politician.

Fiecare (de ”dreapta”, de ”stânga”), de fiecare data când au fost la un pas de măreție, la un pas de a atinge vârful, au sfârșit în spaime populist-electorale și s-au oprit la mijlocul pantei, coborând standardele, omorând speranțele celor care și-au pus speranța, prin vot, în ei.

Partidele noastre politice, România, nu au (are) lideri (lider). Dar au nevoie de un psihiatru care să le deblocheze spaima de victorie.

Care să-i învețe să se țină de cuvânt, măcar 4 ani din viața lor…ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour FOTOGRAFILA
  SĂ DĂM CU BANUL DE PĂMÂNT: Cât de frumoase sunt inutilele garnituri de cauciuc de la baza pomilor care au umplut orașul prin contract cu atribuire directă din banul public
 • Acum 2 hours Politica
  Comisia Europeană cere scăderi reale de pensii la magistrați și militari. Între timp, ministrul Apărării, se hărnicea să creeze o nouă categorie de pensionari speciali: civilii care lucrează în armată, poliție și servicii secrete se pot pensiona mult mai repede, la fel ca militarii
 • Acum 13 hours Justitie
  Elena Udrea a fost condamnată definitiv în dosarul Gala Bute
 • Acum 14 hours Politica
  Robert Cazanciuc, PSD: A crescut de 10 ori perioada interdicției de a mai obține permis auto pentru cei care se urcă băuți, drogați sau fără carnet la volan și ucid oameni pe șosele – proiect de lege votat în Senat
 • Acum 17 hours Eveniment
  Bărbat, prins în flagrant de către polițiști în timp ce transporta 16.000 de țigări de contrabandă
 • Acum 20 hours Politica
  Președintele ASF a explicat, în plin protest în Parlament: ”Euroins și City Insurance erau Muma Pădurii!”
 • Acum 20 hours Eveniment
  ANRE a amendat Hidroelectrica cu 400.000 de lei. Sancțiunea a fost aplicată inclusiv pentru neemiterea la timp a facturilor
 • Acum 21 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Traiasca banii negri din economia subterana, sursa inepuizabila de crestere economica! Inflatia se va domoli doar cand banii negri din economie se vor imputina. Adica nu prea curand.
 • Acum 22 hours Din oras
  După ȘAPTE ani de reabilitare a unui turn făcut într-un an undeva prin anii 1500, municipalitatea anunță că deschiderea oficială a Turnului Pompierilor va avea loc luni, de la ora 19.00. S-a trezit Boc de la ghiontul administrat ieri de Ziar de Cluj
 • Acum 22 hours Sport
  BASCHET CU RANGA. La meciul U-BT Cluj-Napoca-CSM Oradea, un jucător a sărit la bătaie cu o rangă. S-a ales cu dosar penal. Acum zice că ”regretă”
 • Acum 23 hours Politica
  Proiect prin care şi bărbaţii pot primi tichete cadou de ziua lor – 19 noiembrie. Gabriela Firea: “Egalitatea de şanse nu este doar despre drepturile femeilor”
 • Acum 23 hours Politica
  AUR, filiala Maghiară din Transilvania şi-a ales un nou preşedinte. Apă la moara extremiștilor români: ”Să reprezinte în continuare aspiraţiile de autonomie teritorială ale maghiarilor din Transilvania”
 • Acum 24 hours Politica
  Sindicaliștii din sport protestează luni împotriva ministrului Eduard Novak
Citește și...
Editorial

REPUBLICA PRESCRISĂ ROMÂNIA

E cea mai bună perioadă pentru bandiții României. La cum funcționează justiția în țara asta, […]

Editorial

TOCĂTOARELE DE BANI

Se toacă la bani publici în țara asta mai ceva decât carnea. Dacă facem puțină […]

Editorial

ZBOARĂ, IOHANNIS, ZBOARĂ!

Ce știm noi despre președintele Iohannis? Că e mare fan al mișcării, practicând niște sporturi […]

Recomandările redacției
TOP CITITE