Jos palaria

Jos pălăria pentru sponsorii și voluntarii care s-au implicat pentru a le asigura micilor pacienți de la Pediatrie III condiții decente de primire!

Clinica Pediatrie III, cu ajutorul multor voluntari inimoși, și-a continuat procesul de modernizare, prin inaugurarea serviciului de primire/internare pacienți care a suferit îmbunătățiri substanțiale prin recondiționarea instalațiilor, renovarea corpului sanitar, zugrăvit, înlocuirea parchetului și restructurarea spațiilor aferente camerei de primire a pacienților. 

Prin eforturile sponsorilor și a voluntarilor, serviciul ambulator al clinicii a fost însuflețit și prin pictarea pereților cu imagini din povești și prin dotarea încăperilor cu televizoare la care cei mici pot urmări desene anímate, uitând astfel pe moment că se află într-un spital. Lucruri firești pentru un spital de copii, dar nefirești la noi în țară unde firescul se poate atinge doar prin eforturile conjugate ale unor persoane private, nicidecum prin sprijinul autorităților care fac prea puțin pentru sistemul medical clujean care, fără persoane, firme și organizații private, ar fi rămas, cel mai probabil, într-o sumbră paragină.

În cazul amenajării sălii de așteptare de la Pediatrie III, de exemplu, în urma unui fundraising, Interact Club Cluj-Napoca, Rotaract Club Cluj-Napoca Visio si Rotaract Club Cluj-Napoca, cluburi formate exclusiv din tineri cu spirit civic, au reușit să strângă 5000 de euro, bani pe care i-au donat fondului spitalului pentru executarea lucrarilor de renovare. O sumă de bani acre ar fi însemnat un effort infim pentru bugetul public, dar importantă și cu consecințe palpabile pentru copiii care primesc servicii medicale în acest spital.

Les Mousquetaires du Vin, un alt grup de entuziaști care au participat la modernizarea sălii de așteptare a Clinicii Pediatrie III, sunt un alt exemplu pentru ce mult înseamnă puțin donat din suflet și cu cap:

„Noi suntem de părerea că faptele mai mult trebuie să vorbească. Noi practice, pe lângă evenimentele pe care le facem, axate pe vin, vrem să susținem ceea ce înseamnă partea de viitor, ca o atitudine de responsabilitate socială, și partea aceasta, mai ales, cu copiii. Copiii sunt viitorul și dacă nu ne interesează înseamnă că avem o problemă și, până la urmă, contează forța exemplului! Noi, în prima fază, știam de sala de așteptare, că erau copiii aceia, săracii, foarte marcați când îi auzeau pe ceilalți pacienți din clinică, unde era foarte sordid în interior, îi auzeau pe ceilalți copii cum plângeau și apărea un stres suplimentar pentru copiii care erau în sala de așteptare, și atunci am zis, «măi, haide să le punem o plasma, și așa se vor uita la desene animate și atunci se vor detașa, vor face legătura cu spațiul de acasă și așa se reduce stresul!» În prima fază cu asta am început și probabil că și pentru etajele superioare tot așa o să procedăm. Nu e mare lucru o plasma, din punctul de vedere al costurilor nu e un efort așa mare, e mai mult o chestie de gest; noi nu am făcut foarte mult, dar am făcut ceea ce trebuia făcut. Și ne-am bucurat când studenții, voluntarii, au zis că ei nu pot contribui cu mult din punct de vedere financiar, dar a contribuit fiecare cu ce a putut, cu o chestie măruntă, iar rezultatul a fost unul care se vede.

Noi, Les Mousquetaires du Vin, avem niște valori, dar unul dintre piloni e partea aceasta de responsabilitate socială, pentru că noi, unde mergem, vrem să lansăm ideea aceasta. Noi suntem o grupare de somelieri și comunicatori, avem mai multe elemente pe care le susținem, unul dintre ele este promovarea culturii vinului și a produselor românești, al doilea este legat de partea de camaraderie și responsabilitate socială. Este foarte important să ne implicăm pentru că noi, la Cluj, stabilim trendul. Când se întâmplă ceva la Cluj, de obicei se aude și pe lângă, în celelalte zone din Ardeal și nu numai. Noi asociem evenimentele noastre cu strangere de fonduri pentru cauze caritabile, pentru spitale. Non multa, sed multum, cam asta e ideea, adică picurat exact cât trebuie, unde trebuie, face mai mult decât dacă ai turna mai mult unde nu este nevoie. Sunt importante micile gesture care pot schimba balanța, asta este filosofia noastră. Degeaba mergem și oferim bani pentru Cumințenia Pământului, am pica în derizoriu doar cu contribuția noastră personală. Noi preferăm cauze concrete. Când ai redus stresul la spital la copii, deja poți spune că ai realizat un lucru concret și benefic”, a explicat, pentru Ziar de Cluj, Casian Popa, membru al grupului Les Mousquetaires du Vin.

Istoria unei clinici înființate în anul 1970

Clinica Pediatrie III, situată în str. Câmpeni nr. 2-4, este secţie a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca. În perioada 1928-1948 a avut destinația de sanatoriu particular, iar după naționalizare, în locaţia actuală a clinicii a funcționat Stația de Salvare, ulterior Spitalul de boli contagioase.

Clinica Pediatrie III a luat ființă în anul 1970, cu un număr de 100 paturi. Este spital universitar, cu adresabilitate foarte mare (din peste 35 de județe şi din străinătate), în care se desfăşoară o activitate medicală complexă de diagnostic, tratament, supraveghere, recuperare medicală, a copilului între 0-18 ani.

În prezent, Clinica Pediatrie III Câmpeni funcționează în două pavilioane și este revendicată de Parohia Reformată din Ardeal.

Secţia Clinică Pediatrie III are 70 de paturi, incluzând trei compartimente (Cardiologie, Diabet zaharat şi boli metabolice şi  Alergologie). Este considerată una dintre secţiile performante ale Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj, asigurând asistenţa medicală, atât pentru situaţii de urgenţă, cât şi ambulatorii pentru afecţiuni cronice, respiratorii, digestive, cardiovasculare, renale, metabolice, reumatologice.

În perioada 2013-2016 s-a inaugurat secția de Explorări Funcționale Respiratorii și Digestive și doua secții – respectiv 45 paturi, care au fost aduse la standarde moderne de condiții hoteliere și dotări cu aparatură medicală.

În anul 2016 s-a reușit renovarea Serviciului de Primire/ Internare Pacienți prin bunăvoința a nenumărați sponsori: Fundația PRO Clinica Pediatrie III, Interact, Rotaract, Rotary Club Partner Cluj Napoca, Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj, Media First Advertising și Wolters Kluwer Financial Services Romania SRL, Jacques Herman (Elveția), prin intermediul campaniei ”Arta de a fi caritabil” organizată cu sprijinul domnului Mircea Bucin, a familiei Robert și Carmen Preda, în cadrul căreia au fost sprijiniți de persoane fizice și de  Casa Ghika, Betfair Rom, Real Estate, Enecon Sist, As.  Business Club, Autosmart, Vital Dent SRL Suceava, Motor Center SRL Suceava, Asociatia Life Education For All. 

Picturile murale au fost realizate de voluntari, sub îndrumarea Mădălinei Hada, care, de ani de zile, se implică în acest proiect amplu de pictare a secției de pediatrie cu imagini din povești, pentru a-i scoate pe copii din atmosfera sumbră de spital și pentru a le înviora spiritele. 

Clinica Pediatrie III reprezintă o structură de bază a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii din Cluj, prin competenţele pe care le deţine în mai multe specialităţi şi prin legătura fizică directă cu Unitatea de Primire a Urgenţelor. Secţia clinică este sprijinită în activitatea ei de servicii moderne de explorări: radiologie, ecografie, ECG, endoscopie digestivă diagnostică, manometrie esofagiană şi ano-rectală, pH-metrie esofagiană, compartiment dedicat investigațiilor specifice tulburărilor respiratorii acute și cronice. În clinică sunt dispensarizaţi anual peste 1300 de bolnavi cu astm bronşic şi alte boli alergice.

Ziar de Cluj le dedică astăzi rubrica „Jos pălăria!” tuturor voluntarilor care, prin eforturile lor, au contribuit la crearea de condiții decente pentru copiii suferinzi care beneficiază de servicii medicale în Clinica Pediatrie III!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *