Jos palaria

Jos pălăria pentru profesorul clujean Mircea Bertea, decorat de președintele Iohannis cu Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler

Scris de 2,542

Șapte profesori din țară au fost decorați miercuri, 31 august, de președintele Klaus Iohannis, cu Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler pentru „contribuția exemplară la formarea intelectuală și fizică a tinerelor generații, precum și la creșterea aportului învățământului la dezvoltarea societății românești”. 

Printre cei șapte profesori s-a numărat și clujeanul Mircea Bertea, profesor doctor, cercetător în ştiinţele educaţiei, expert în evaluare (ARACIP) şi management educaţional, formator naţional în didactici de vârf şi transdisciplinaritate, consilier al editurii Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, membru al Centrului Internaţional de Studii şi Cercetări Transdisciplinare din Paris, expert al Uniunii Europene pentru Educaţie şi Cultură.

Pentru această distincție, profesorul Mircea Bertea a fost propus de către Ministerul Educației Naționale, pentru activitatea sa în domeniul limbii române.

În prezent, Mircea Bertea este director al Colegiului Naţional Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca şi profesor la Universitatea „Babeş-Bolyai”, Facultatea de Studii Europene.

Conform unei scurte prezentări disponibile pe site-ul Colegiului Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca, Mircea Bertea „a acumulat o remarcabilă experienţă în domeniul didactic şi în managementul educaţional în calitate de profesor în învăţământul preuniversitar, director, inspector şcolar, membru în organismele de specialitate ale Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj şi ale Ministerului Educaţiei, precum şi în comisiile naţionale şi internaţionale ale olimpiadelor şi concursurilor şcolare. 

În perioada 2003-2008, a condus cu succes, în numele şi pentru Ministerul Educaţiei din Romania, programele Phare de pregătire şi calificare a mediatorilor şcolari. 

A fost invitat şi a participat la numeroase evenimente, întâlniri, colocvii şi congrese naţionale şi internaţionale: Strasbourg, Franţa, mai 2003, Fatih University, Turcia, 2004, Vitoria, Brazilia, septembrie 2005, University of Pennsylvania, Philadephia, USA, iunie 2007, Academia Română, ADSTR, septembrie 2008, Universitatea din Trento, Italia, iulie 2010, Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova, august 2012, Apple Education Leadership Summit, Londra, ianuarie 2013. 

A publicat peste 45 de studii în reviste prestigioase din ţară şi din străinătate şi 15 volume în domeniul specialităţii de bază şi al didacticilor inovative inter şi transdisciplinare.”

De-a lungul activității sale profesionale, profesorul Mircea Bertea a primit numeroase premii și distincții: Premiul revistei „Tribuna”, secţiunea „Istorie literară” (1987), Premiul „Cartea anului”, secţiunea „Carte şcolară”, Ministerul Culturii, Salonul Naţional de Carte (1996), Diploma de Onoare, Simpozionul Naţional „Caragiale – contemporanul nostru”, Ministerul Educaţiei şi Cercetării (2002), Diploma „Gheorghe Lazăr”, Clasa I, Ministerul Educaţiei şi Cercetării (2006), Diploma de Excelenţă, Categoria “Formatorul anului”, Competiţia “10 pentru Cluj”, Primăria Municipiului Cluj-Napoca (2011), Diploma de Excelenţă “Preparandia 1812-2012”, Arad (2012), International Eco-Schools Award Certificate, FEE (2012), Diploma de Excelenţă, Consiliul Judeţean Cluj (2013), International Eco-Schools Merit Certificate, FEE (2013).

În cadrul ceremoniei de acordare a decorațiilor, președintele Klaus Iohannis a susținut și o alocuțiune prin care le-a mulțumit profesorilor pentru dăruirea lor profesională:

„Sunt bucuros că am ocazia să recunosc meritele unor dascăli cu vocaţie, care se remarcă prin dăruirea faţă de profesia didactică şi faţă de comunitate, precum şi prin exemplul pe care îl oferiți tinerilor.

Rezultatele dumneavoastră sunt excepționale – fie la concursuri și olimpiade școlare de limba și literatura română, fie în motivarea elevilor în parcursul educațional către devenirea lor ca membri activi în societate.

Acestea reprezintă însă numai o parte din contribuția dumneavoastră la dezvoltarea domeniului. Nu pot să nu remarc atât meritele deosebite în activitatea de la catedră, cât şi implicarea în proiecte şi activităţi de cercetare, cu caracter social sau de promovare şi păstrare a limbii române în ţară şi în afara graniţelor.

În afară de dimensiunea simbolică şi identitară, activitatea dumneavoastră are şi o componentă extrem de importantă şi pragmatică – aceea de a asigura utilizarea corectă a limbii române.

Sunt încrezător că vă veți continua activitatea cu aceeași dăruire și determinare şi vă doresc mult succes!”

Ziar de Cluj îi dedică astăzi rubrica „Jos pălăria!” profesorului Mircea Bertea!

Foto: presidency.roULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours In vizor
  PE REPEDE ÎNAINTE: La 15.30, liderii sindicali au fost primiți de Iohannis la discuții. La 15.54, aceștia au părăsit discuțiile. Cu tot cu strânsul de mâini, atâta timp a putul aloca Președintele discuțiilor despre Educație
 • Acum 2 hours Straineze
  Lovitură pentru Viktor Orban: Parlamentul European și mai multe țări vor ca Ungaria să fie sărită de la președinția rotativă a UE
 • Acum 4 hours Politica
  Ciolacu și Rafila merg la guvern la întâlnirea premierului Ciucă cu sindicaliștii din sănătate
 • Acum 5 hours Eveniment
  Peste 20.000 de profesori au plecat în marș spre Cotroceni: ”Cu Iohannis și cu Ciucă, educația-i pe ducă!” Negocierile cu premierul Ciucă au eșuat. La Cluj, Piața Unirii este plină ochi de sindicaliști
 • Acum 6 hours Sport
  Ioan Ovidiu Sabău părăsește U Cluj. Poziția Clubului
 • Acum 7 hours General
  AUTOSTRADA MELCULUI: CNAIR a deblocat contractul pentru lotul început de Bechtel
 • Acum 7 hours Sport
  După ce a ratat titlul cu CFR Cluj, Dan Petrescu părăsește ”forbalul” românesc (că, ce se întâmplă în România, numai fotbal nu e)
 • Acum 8 hours In vizor
  Liberalul Iancu Gheorghe a votat în favoarea numirii propriului fiu în Consiliul de Administrație al unei societăți subordonate Consiliului Județean Cluj. Cică ”n-a furat, n-a dat în cap”, ”sistemul online este de vină”. ”Băbăiete”, după ce că minți ca o servitoare de la o zi la alta, ai încălcat grosolan legea. Tișe, așteptăm să-i soliciți DEMISIA și să ANULEZI numirea TRUCATĂ!
 • Acum 8 hours Politica
  Marius Budăi: Accesul ucrainenilor pe piaţa muncii din România poate fi uşurat printr-o legislaţie temporară
 • Acum 9 hours Editorial
  Legea pensiilor și pensionărilor nesimțite este DOAR pentru personalul auxiliar, nu pentru ”baștanii” sistemului. Guvernanții au impresia că toată lumea e făcută la apelul CV-urilor falsificate
 • Acum 9 hours Politica
  Guvernul încearcă să amețească sindicatele din Învățământul preuniversitar cu ”suta de lei”: primă pentru susținerea carierei didactice de 2000 de lei în iunie și o altă primă de 2000 de lei în octombrie, care se va acorda până 2027. Plus semnarea unui acord pe Legea salarizării
 • Acum 10 hours Politica
  Patriciu Achimaș Cadariu, deputat PSD de Cluj, despre ”boala plicului” și ”apucăturile de umefistan” ale lui Alexandru Rafila, ministrul PSD al Sănătății. Mărul discordiei: Planul de Combatere a Cancerului
 • Acum 12 hours Eveniment
  SEZONUL GREVELOR: Profesorii fac miting marți la Cotroceni, urmează sindicaliștii din sănătate, penitenciare, poliție, CFR Călători dar și transportatorii
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE