În primul semestru al anului școlar 2016-2017, elevii din 3 școli speciale clujene (Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă, Liceul Tehnologic Special pentru Deficienţi de Auz și Liceul Tehnologic Special „Samus”) vor beneficia de patru proiecții gratuite la Cinema Victoria în cadrul proiectului educațional – aflat deja la cea de-a treia ediție – „La cinema devin cineva”, organizat de Asociația Culturală „Art-Cord” împreună cu Asociația „Victoria Film”.
„Ne dorim prin intermediul acestor proiecții să oferim elevilor posibilitatea de a-și dezvolta abilitățile sociale, de a generaliza comportamente învățate, manifestate în mediul școlar și în spațiul generos al sălii de cinema. Fiecare proiecție este și o ocazie de a fi împreună cu alți elevi din școli clujene, așadar contribuie la reducerea izolării și la incluziunea socială a copiilor cu dizabilități”, a declarat Corina Drocaș, profesor psihopedagog la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă, coordonatorul activităților pentru școlile speciale din proiect.
Alte 8 școli vor continua proiectul început acum 2 ani și vor viziona alte 5 proiecții. Aceste școli sunt: Colegiul Național „George Coșbuc”, Liceul Teoretic „Gheorghe Șincai”, Colegiul Tehnic „Raluca Ripan”, Liceul Teoretic „Victor Babeș”, Liceul cu Program Sportiv, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Colegiul Tehnic Energetic și Liceul Teoretic „Petru Maior”, Gherla.
Astfel, 400 de elevi din 11 școli clujene vor urmări 9 filme atent selecționate de psihologi și psihopedagogi școlari, în cadrul acestui proiect ai cărui co-organizatori sunt Inspectoratul Județean Școlar Cluj și Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţionala Cluj.
„Ne bucurăm de succesul proiectului nostru deoarece, față de edițiile precedente, numărul elevilor participanți a crescut cu peste 30%. În premieră, proiectul se adresează și școlilor speciale și, de asemenea, se va extinde în județul Cluj, în orașul Gherla”, a declarat Alexandru Gherman, reprezentantul Asociației Culturale „Art-Cord”, organizatorul proiectului.
„Asociația «Victoria Film» și-a făcut deja un obicei din a organiza proiecții speciale pentru elevi. Acesta este un proiect aparte prin faptul că oferim intrare liberă și aducem la cinematograful Victoria elevi cărora le prezentăm un repertoriu de filme educaționale atent selectate. Pe perioada unui întreg an școlar componența grupurilor rămâne aceeași și intenția noastră este să continuăm cu aceleași grupuri și în anii următori, pentru a măsura la un moment dat influența pe care o are educația prin film asupra tinerilor. Sperăm totodată ca în acest fel să formăm gustul unui număr cât mai mare de tineri pentru a șaptea artă”, a explicat Gabriela Bodea, directoarea Asociației „Victoria Film”.
„Cele cinci proiecţii de filme din acest an, urmate de dezbateri şi activităţi educaţionale coordonate de profesori consilieri şcolari din cadrul Centrului Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică vor avea ca tematică principală prevenirea discriminării, creşterea toleranţei, acceptarea diversităţii. Considerăm că valorificarea diversităţii culturale, etnice, cognitive prin intermediul filmului poate avea un rol important în dezvoltarea relaţiilor armonioase între adolescenţi, relaţii bazate pe toleranţă, egalitate şi respect faţă de celălalt. Ne dorim, totodată, prin proiectul nostru să continuam promovarea atât a spiritului cinefil în rândul elevilor, cât şi a valorii educaţionale a filmului artistic în cadrul activităţilor şcolare”, a declarat Ozana Tunyagi, profesor consilier şcolar Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Cluj, coordonatoarea ramurii școlilor de masă.
Pentru inițiativa lor, de a îi iniția pe elevi în lumea fascinantă a filmului artistic, Ziar de Cluj le dedică astăzi organizatorilor proiectului „La cinema devin cineva” rubrica „Jos pălăria!”