Jos palaria

Jos Palaria pentru Expozitia de Fotografie "Clujul necunoscut – Cracovia necunoscuta"!

Luni a avut loc vernisajul expozitiei de fotografie „Clujul necunoscut – Cracovia necunoscuta”, expozitie care poate fi vizitata pana la data 1 noiembrie la Muzeul de Arta din oras. Conceptul din spatele evenimentului mizeaza pe evidentierea povestilor mai putin cunoscute ale celor doua orase. Fotografii care au coordonat proiectul in orasele amintite sunt Prof. Univ. Dr. Dorel Gaina la Cluj Napoca si Marcin Ryczek la Cracovia. Expozitia cuprinde 40 de fotografii si a fost initiata de Ioana Diaconu-Muresan, translator la Centrul de Limba si Cultura Poloneza. Aceasta a pornit de la ideea de a prezenta Clujul altfel decat apare el in ghidurile turistice. 

Cunoscandu-l pe fotograful polonez Marcin Ryczek, care avea deja o pagina online numita Cracovia necunoscuta, Ioana Diaconu-Muresan, translator la Centrul de Limba si Cultura Poloneza s-a gandit sa uneasca Clujul de Cracovia prin fotografie, sub ideea de „necunoscut”. Expozitia are la baza un set de fotografii stradale, atat alb-negru, cat si color. Polonezul Marcin Ryczek explica modul in care au functionat cele doua proiecte fiind necesare ambele laturi cromatice ale fotografiilor:

„Conceptul expozitiei a fost gandit in felul urmator: trebuia sa fie compus din doua parti, o parte a lucrarilor sa fie alb-negru si sa se gaseasca intr-o sala separata ceea ce se si intampla. Si cealalta parte sa cuprinda fotografii color. Prima parte care caracterizeaza fotografiile alb-negru prezinta caracterul reflexiv al Cracoviei, iar fotografiile color din a doua sala arata fata interesanta, dinamica a Cracoviei si personajele ei. Arata puterea si dinamismul orasului”, informeaza Marcin Ryczek.

Sursa Foto: twitter.com

La fel a functionat proiectul si in ceea ce priveste fotografiile clujene. Interesant a fost insa ca cei doi fotografi, desi se cunosteau, n-au discutat unul cu celalalt despre proiect pana la momentul finalizarii lui.

„Ma bucur ca desi n-am avut in comun cu domnul profesor Gaina decat titlul, am reusit sa ne intelegem fara cuvinte, fara sa existe o comunicare ca sa iasa un rezultat asa de frumos. Din punctul meu de vedere, o fotografie buna, este o fotografie care iti da de gandit. Fotografia minimalista care are niste intrebari cum este, de exemplu, fotografia cu omul care hraneste lebedele. Iti da de gandit in sensul ca nu reprezinta ceva in modul in care el exista ca atare in realitate”, a adaugat fotograful.

Mai mult, ceea ce isi doreste cu adevarat Marcin Ryczek, este sa surprinda Cracovia in esenta ei, sa arate orasul din spatele monumentelor. Partea dificila a fost aceea de a gasi cele mai potrivite fotografi, deoarece, spune ele, sunt putin care reusesc sa surprinda spiritul orasului.

„Am vrut sa ma ocup de aceasta expozitie la Cracovia pentru ca sunt interesat si de fotografia de strada pe care o si practic. Am si o pagina de internet, Cracovia necunoscuta. De asta am ales acest tip de expozitie pentru ca prezinte zonele necunoscute ale orasului si, ca fotograf, scopul meu este de a prezenta spiritul orasului in care ma plimb, sa vad ucm sa-l surprind altfel. N-au fost usor de gasit fotografii pentru aceasta expozitie, desi sunt enorm de multi fotografi, fotografii care sa ilustreze tocmai acest spirit al orasului, au fost greu de gasit. Promovarea orasului ar trebui sa se faca tocmai prin fotografii de genul acesta, reale care reprezinta orasul asa cum este, in profunzimea lui, iar nu monumentele pe care le poate gasi oricine pe internet”, a adaugat Marcin.

Viziunea polonezului s-a suprapus perfect cu cea a profesorului Dorel Gaina, care a fost la fel de incantat de colaborarea pe care au avut-o. Mai mult, fotograful roman si-a aratat admiratia fata de genul de fotografie pe care il practica Marcin. O fotografie pe care a vazut-o mai demult la acesta, i-a atras in mod special atentia pentru modul in care reuseste sa insereze in fotografie si filosofia asiatica.

„Admir orice personaj, din Cluj sau mai departe pe care-l cunosc cum e si intamplarea cu fotograful polonez pe care l-am admirat ca autor al unei fotografii formidabile. Pe un mal de rau, acoperit de zapada, fiind iarna, apa este intunecata, neagra, deci, alt mal negru, iese un om negru pe alb cu urmele care se vad pe zapada care hraneste lebedele albe. Se vad si lebede negre si pasari negre, dar ele nu se disting si e un joc de Yin Yang care poate demonstra oricand o filosofie asiatica facuta intr-o Polonie care este central europeana dar cu o poezie din aceasta orientala si universala, de fapt”, povesteste Dorel Gaina.

Proiectul celor doi este considerat a fi o reusita de catre coordonatoarea Ioana Diaconu-Muresan, traducator la Centrul de Limba si Cultura Poloneza. Intentia de a scoate in lume povesti clujene, respectiv cracoviene, asa cum nu se gasesc in ghidurile turistice, s-a concretizat in aceasta expozitie de 40 de fotografii atat in format color, cat si alb-negru.

„In calitate de traducator la Centrul de Limba si Cultura Poloneza, mi-am dorit sa le aratam romanilor ce inseamna Polonia adevarata, dar Polonia din strada, nu Polonia din carti sau din ghidul turistic. De asemenea, am vrut sa vedem ceea ce inseamna si Clujul adevarat, cum il vad artistii. Am profitat de faptul ca il stiam pe Marcin de anul trecut si l-am intrebat daca nu ar vrea sa ma ajute sa facem o expozitie care sa se intituleze Clujul necunoscut – Cracova necunoscuta. Eu stiam ca el are o pagina de internet care se intituleaza Cracovia necunoscuta si atunci am alipit Clujul cu Cracovia. Dupa ce a acceptat, m-am gandit ca cel mai potrivit in calitate de coordonator pentru Cluj este domnul profesor Dorel Gaina. L-am contactat si pe dansul, care a fost de acord si asa a pornit aventura. Domnul profesor si Marcin au trebuit sa gaseasca la Cluj, respectiv Cracovia, artisti care sa se inscrie in proiect si practic ei n-au avut in comun decat titlul. Atat. N-au stiut nici unul de ceea ce face celalalt. In momentul in care am primit lucrarile lor, abia cand le-am primit pe toate a fost o surpriza foarte furmoasa, s-au potrivit toate ca si cand s-ar fi vorbit”, a declarat Ioana Diaconu-Muresan, coordonatoarea expozitiei.

Evenimentul este organizat de Centrul de Limba si Cultura Poloneza al Universitatii Babes-Bolyai cu sprijinul Consiliului Judetean Cluj, al Muzeului de Arta Cluj-Napoca, Asociatia A Multicultural Approach si Municipalitatea Cracovia. Pana la data de 1 noiembrie clujenii au ocazia de a vedea aceasta expozitie de fotografie stradala polono-romana.

Pentru promovarea multiculturalismului prin fotografie si pentru creativitatea proiectului, Ziar de Cluj isi da Jos Palaria!

Sursa Foto: twitter.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version