Jos palaria

Jos pălăria pentru elevii de la Bălcescu și rușine profesoarei Carmen Coțop care nu vrea să își strice pauza pentru a îi promova!

Scris de 1,013

Cinci echipe de elevi români s-au calificat în faza finală a competiției spațiale “Astro Pi”, organizate de Agenția Spațială Europeană. Una dintre echipele finaliste este din Cluj-Napoca – echipa „Cosmos Dream” de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”.

Provocarea lansată tuturor elevilor europeni cu vârsta de până la 16 ani a fost de a proiecta un experiment științific care poate fi rulat folosind senzorii Astro Pi ai unui computer aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) și de a scrie codul cu care Astro Pi trebuie programat pentru a executa acest experiment.

Ziar de Cluj a încercat să ia legătura cu profesorul coordonator al elevilor finaliști de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, cu doamna profesoară de fizică Carmen Coțop, pentru a afla mai multe detalii referitoare la experimentul științific câștigător și la componența și povestea echipei „Cosmos Dream”. 

Am sunat-o pe doamna Coțop la ora 11:08, când aceasta se afla în pauză, însă profesoara, pe un ton înțepat, răstit și disprețuitor, ne-a transmis că, fără supărare, pauza dânsei e pauza dânsei, așa că, dacă dorim informații, să căutăm pe net:

Am mai fost sunată de ceva ziar de-ăsta, mâine de la 2:30, că am vorbit și cu copiii să rămână. Știți, acuma, deci nu vă supărați, e și pauza mea, acuma, repede de tot, dacă doriți informații, este pe site pe esero.ro, sunt mai multe informații despre ăsta. Competiției i-a zis Astro Pi. Dacă doriți să vorbiți cu copiii puteți veni mâine la 2:30, vorbiți cu copiii, mâine stau la școală de la 2:30 sau la 2, puteți veni. Acum, asta este! Păi, da asta s-a afișat de acu o lună aproape! Este și pe site-ul ESA. Site-ul ESA este site-ul Agenției Spațiale Europene. esa.int, nu este .ro pentru că nu este site românesc, este site-ul Agenției Spațiale Europene! Este un concurs organizat de ei! Păi, acum nu (vă pot da mai multe informații – n.r.)! La revedere!” 

Așadar, jos pălăria pentru elevii care fac parte din echipa finalistă, dar nu ne putem înclina și în fața doamnei profesoare Carmen Coțop, care nu se deranjează în pauza dânsei, proprietate personală, să își promoveze elevii, atunci când presa se interesează de rezultatele notabile ale acestora!

Proverbul „nu lăsa pe mâine ce poți face azi”, în viziunea doamnei profesoare devine: „nu face azi ce poți lăsa pe mâine”, dacă azi e pauza mare. Dacă, pe lângă cele două minute în care ne-a transmis disprețul și nepăsarea dânsei față de presă, doamna profesoară ar mai fi alocat încă trei pentru a ne răspunde la întrebări, ar fi fost doar câteva minute din viața unui profesor, folosite pentru a promova rezultatele meritorii ale elevilor săi. Așa, doamna Coțop a rămas cu pauza dânsei și cu atitudinea de conțopistă.

Pentru că interesul nostru era cel de a le prezenta cititorilor reușitele elevilor de la Bălcescu și pentru că profesoara coordonatoare nu a fost interesată a-și promova elevii în fața opiniei publice, vă oferim mai multe detalii spicuite de pe site-urile indicate de doamna Coțop:

„Experimentele celor cinci echipe românești, alături de coduri ale unor echipe din alte 12 țări membre ale Agenției Spațiale Europene (ESA) au fost selectate din peste 180 de candidaturi de către un juriu profesionist din partea ESA și a Fundației Raspberry Pi, după două faze preliminare. 

În prima fază, elevii au fost invitați să propună o idee de experiment care ar putea fi rulat folosind Astro Pi, de la bordul Stației Spațiale Internaționale și senzorii aferenți (Sense HAT). În faza a doua, astronautul Thomas Pesquet, aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale, a alocat echipelor selectate o misiune științifică, planificată a se desfășura la bordul ISS folosind computerul Astro Pi, Ed. Pentru a îndeplini obiectivele misiunii, participanții au definit pașii experimentului științific pe care îl vor desfășura și au scris codul necesar pentru operarea Astro Pi, folosind limbajul de programare ‘Python’.

Candidaturile au fost evaluate pe baza unor criterii precum valoarea științifică, inovația, fezabilitatea misiunii în contextul Stației Spațiale Internaționale, claritatea și calitatea codului.

Codurile echipelor calificate, odată transmise către Stația Spațială Internațională, rulează pe computerul Astro Pi aflat pe modulul Columbus. Pe 15 mai 2017, rezultatele experimentelor vor fi publicate, iar astronautul Thomas Pesquet le va comenta de pe orbită. Datele colectate în spațiul cosmic vor fi descărcate și trimise spre Terra, unde vor fi apoi analizate de către echipele participante.”

Foto: facebook.comULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 3 hours Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 3 hours In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 3 hours Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 5 hours In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 5 hours Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 6 hours In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 7 hours Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 8 hours Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 17 hours Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 22 hours PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
 • Acum 23 hours PubliNews
  Grupul IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietăţile din portofoliu, inclusiv pe Iulius Mall Cluj, care vor produce 5.500 MWh anual, la nivel de grup
 • Acum 23 hours Politica
  Marcel Ciolacu vrea să accelereze reforma pensiilor speciale, în ciuda opoziției puternice a lui Nicolae Ciucă
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE