Jos palaria

Jos pălăria pentru Colegiul Naţional Pedagogic „Gheorghe Lazăr”, care s-a pregătit exemplar pentru începerea anului școlar!

În timp ce Ministerul Educației elaborează și propune ghiduri metodologice SF pentru profesori și pentru școli, aproape imposibil de aplicat și generatoare de haos, Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca s-a organizat exemplar, din timp, pregătind un plan de măsuri pentru deschiderea anului școlar 2020-2021, care nu lasă loc de harababură educațională.

Ministerul și-a publicat ghidurile metodologice în data de 1 septembrie, Colegiul Pedagogic din Cluj a încărcat pe site-ul propriu planul de măsuri în 17 august.

La Colegiul Pedagogic, au fost deja asigurate spațiile școlare adecvate distanțării, au fost asigurate cantitățile necesare de materiale de curățenie, de igienă și dezinfectanți, dozatoare cu senzori, coșuri pentru măști utilizate, materiale și echipamente de protecție pentru personalul de îngrijire al școlii, au fost asigurate marcajele pentru trasee intrare-ieșire, oglinda claselor și a curții pentru pauzele școlare, inscripționările și afișele privind regulile sanitare ce trebuie urmate în spațiul școlar, au fost asigurate condițiile pentru cazarea și masa în condiții de siguranță și cu respectarea cerițelor sanitare și igienice specifice perioadei de pandemie pentru elevii interni și pentru elevii bursieri ai statului român din Republica Moldova.

Toate clasele ciclului primar, clasa a VIII-a și toate clasele a XII-a vor învăța într-un singur schimb, de dimineața, prin prezență fizică, nemijlocită (activitate față-în-față), cu întreg colectivul clasei, cu respectarea condițiilor de distanțare și prevenire a îmbolnăvirii cu virusul SARS-CoV-2.

Clasele V-VII și IX-XI vor învăța tot într-un singur schimb, de dimineața, în cadrul unui program mixt (blended-learning).

Toate spațiile școlare au fost dotate deja cu camere de luat vederi performante și microfoane, pentru activitățile de blended-learning. Au fost achiziționate 100 de tablete pentru elevii claselor a IX-a și tablete grafice pentru profesorii din ariile matematică și științe.

Colegiul Pedagogic asigură, în perioada 1-10 septembrie, suport metodologic (sesiuni de formare) pentru toate cadrele didactice în vederea optimizării folosirii platformei educaționale online a școlii și pentru asigurarea calității activităților de tip blended-learning.

„Noi am publicat pe site-ul nostru, din 17 august, planul de măsuri. Clasele primare, clasele a VIII-a, a XII-a, vin ca și cum nu ar fi nicio problemă, toți de dimineața, cu efective întregi, avem spațiu pentru ei, fac ore normale.

Ceilalți, clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a, a XI-a vin maximum 15 într-o sală, deci împărțiți în jumătate, fiecare sală de clasă transmite live lecția pentru cei de acasă, o săptămână – o săptămână. Noi avem Wi-Fi de 5 ani peste tot, inclusiv în sala de sport. La noi profesorii au laptopurile date de școală în urmă cu 4-5 ani. Fiecare profesor are laptopul său de școală, pe care și-l duce acasă, își face pregătirea. Noi nu am lucrat cu videoproiectorul, cu laptopul, cu lecții online de acuma. Noi am făcut în mod obișnuit, pentru că facem practică pedagogică. Deci, din acest punct de vedere, noi avem ce ne trebuie.

Am cumpărat 100 de tablete acum pentru cei care vin în clasele a IX-a, pentru că nu știm exact cum stau. Pentru clasele de a V-a avem și să vedem pentru nou-veniți. Nu am cumpărat tablete de 2 bani, am cumpărat tablete inclusiv pentru profesori acum, pentru toți profesorii de științe, tablete grafice, foarte bune, de 2000-2400 de lei bucata, cu care profesorii pot face treabă.

Le vom da masă gratuită și în anul acesta tuturor copiilor de la Pedagogic. Cei de grădiniță vor veni, desigur, scenariul acesta trebuie aprobat de Inspectorat, de DSP, dar probabil că așa va fi, vor veni două săptămâni sau o săptămână în program prelungit, cu somn, cu mâncare, și o săptămână sau două vor sta acasă, ca să încapă toți. Pentru grupa mare se va face activitate online, pentru ceilalți se vor trimite activități care pot fi făcute cu părinții, pentru că cu un copil de grădiniță trebuie să fie un părinte când se joacă sau urmărește o activitate pe tabletă sau desenează.

Noi și în perioada aprilie-mai am avut platforma pe Office 365 Teams, noi am lucrat și avem evidența tuturor activităților, e un program complex, noi așa am lucrat! În perioada pandemiei, nu am lucrat pe Zoom sau pe WhatsApp!”, a precizat, pentru Ziar de Cluj, prof. dr. Mircea Bertea, directorul Colegiului Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *