După modelul orașelor europene, municipiul Cluj-Napoca este primul oraș din Europa de Sud-Est care a reușit să scape de păienjenișul cablurilor ce atârnau pe stâlpii de electricitate, dar nu numai. Puternic hub regional în domeniul IT, capitala Ardealului a reușit să implementeze, în paralel cu compania Ooredoo din Qatar, tehnologia 5 G. Chiar dacă amplasarea cablurilor în subteran nu a fost prevăzută în Strategia de Dezvoltare a Municipiului Cluj-Napoca 2014-2020, acest aspect a reprezentat o prioritate pentru administrația locală. În fond, Cluj-Napoca este orașul care a reușit performanța de a arde anumite etape în această privință, apelând la avansul tehnologic.
Duct City, proiect major al municipalității clujene, coordonat îndeaproape de primarul Emil Boc, care a început în 2011, s-a dovedit a fi de un real succes. Cablurile de telefonie și internet au dispărut, treptat, din peisajul urban. Dacă cu ani în urmă cablurile mai atârnau pe stâlpi chiar în centrul istoric, de curând, Cluj-Napoca a reușit eliberarea peisajului urban și transformarea reală a municipiului într-un oraș cosmopolit.
De bună seamă, în acest sens au fost de un real folos conferințele care s-au desfășurat în burgul clujean, precum Open Innovation 2.0, din iunie 2017, precum și participările edilului clujean, Emil Boc, la diverse Summituri din străinătate. Practic, administrația liberală a Clujului a reușit nu doar să tehnologizeze în totalitate municipalitatea, prin intermediul diverselor aplicații care au venit în sprijinul cetățenilor (precum funcționarul virtual Antonia), ci a demonstrat că prin apelul la tehnologie, diversele probleme cu care se confruntă municipiul Cluj-Napoca pot fi soluționate mult mai rapid.
Cum a fost posibilă amplasarea cablurilor în subteran? Cluj-Napoca, orașul model
După modelul orașelor europene: Amsterdam, Paris, Milano, Stockholm, care au implementat proiecte similare, administrația din municipiul Cluj-Napoca s-a obligat, încă din 2011, la îndepărtarea cablurilor aeriene.
Din 2011 și până în prezent, administrația clujeană a lucrat concomitent pe mai multe tronsoane, pentru amplasarea cablurilor în subteran. Din 2017 (Open Innovation 2.0) și până la finele anului 2018, într-un termen de timp foarte restrâns, prin eforturile conjugate ale primarului Emil Boc și diverși reprezentanți ai IT-ului clujean, problema a fost rezolvată pe model tehnologic: apelând la tehnologia 5 G.
Majoritatea ţărilor vor lansa serviciile 5G înainte de 2020, însă Primăria municipiului Cluj-Napoca, în colaborare cu compania Ooredoo din Qatar, au reușit deja lansarea acestui serviciu comercial, în timp ce Coreea de Nord îl va lansa abia anul viitor.
Tehnologia 5 G este a cincea generaţie de conectivitate a internetului mobil, care promite viteze mult mai mari de încărcare şi descărcare, acoperire mult mai largă şi conexiuni mai stabile. „Orice facem în prezent cu smartphone-urile noastre, vom putea să realizăm mult mai repede şi mai bine”, spune Andrew Ardeal, analist în cadrul Innovation&Hub, o companie de analiză în cadrul segmentului de date mobile.
Practic, prin serviciile de internet 5 G, prin faptul că a făcut posibil acest serviciu în Cluj-Napoca, administrația clujeană a reușit să dea skip (să sară peste) amplasării în subteran a cablurilor. În principiu, cablurile de telefonie mobilă și de internet au devenit, astfel, inutile. Acestea nu mai deranjează peisajul clujean, întrucât cetățenii se folosesc cu succes de tehnologia 5 G, fiind tot mai antrenați în spațiul virtual.
În vreme ce Primăria Municipiului București nu reușește de ani de zile să rezolve datoriile imense ale RADET, precum și funcționarea în parametri optimi a regiei, primarul Emil Boc a oferit încă un exemplu de implementare a proiectelor importante prin apelul la înalta tehnologie.
La Cluj chiar se poate.
Pentru modul ingenios în care a reușit să rezolve problemele ce țin de peisajul urban, aplicând în avans tehnologia 5 G, Ziar de Cluj îi dedică Primarului Municipiului Cluj-Napoca, domnului Emil Boc, rubrica Jos Pălăria!
JOS PĂLĂRIA, Emil BOC!!!
sursa foto: facebook