Jos palaria

JOS PĂLĂRIA! Banca pentru Alimente: Convoi umanitar pentru Republica Moldova în sprijinul refugiaţilor din Ucraina

Un convoi umanitar format din douăsprezece camionete și autoturisme, încărcate cu 12.679 kg de produse de primă necesitate, alimente pentru copii și adulți, haine și produse de igienă, va pleca vineri, 25 martie, în jurul orei 11.00 din vama Albița, cu destinația Chișinău. Acțiunea umanitară este organizată de Rețeaua Națională a Băncilor pentru Alimente care se alătură astfel eforturilor Republicii Moldova de susținere a persoanelor refugiate din Ucraina.

Toate produsele vor fi donate Băncii de Alimente Chișinău care se confruntă în această perioadă cu numeroase solicitări de sprijin din partea celor 33 de organizații partenere care au în grijă peste 3.300 refugiați.

Încă de la declanșarea razboiului din Ucraina, Rețeaua Băncilor pentru Alimente din România și-a unit forțele pentru a susține, prin intermediul organizațiilor partenere, refugiații care sunt nevoiți să-și părăsească țara. Alături de eforturile Băncilor pentru Alimente au fost încă de la început Federația Europeană a Băncilor pentru Alimente (FEBA), alte Bănci din rețeaua europeană, numeroși parteneri, sponsori, donatori, voluntari. Cu toții au pus împreună resurse și soluții pentru a da un răspuns organizat nevoilor semnalate de asociațiile partenere, transformându-se într-o mare rețea de solidaritate fără granițe, unită de un parteneriat operativ și de un agajament comun de a oferi hrană, adăpost și alinare persoanelor care ajung în țara noastră și în tările vecine.

De la începutul crizei umanitare, aproximativ 297 de tone de produse alimentare și nealimentare colectate de Rețeaua Băncilor pentru Alimente din România s-au transformat în sprijin concret pentru 85 de organizații care în această perioadă acordă ajutor umanitar unui număr de peste 5.000 de persoane refugiate ajunse în țara noastră. O parte dintre produsele colectate au ajuns și la persoanele din Ucraina și Moldova, prin intermediul Băncilor pentru Alimente din aceste țări și a partenerilor locali ai acestora.

“În fața unei dramei umane ca cea pe care o întâlnim în aceste zile, credem cu tărie că unitatea este posibilă, plecând de la dorința comună de solidaritate față de cei nevoiți să fugă din calea războiului, lăsând în urmă pe cei dragi, casa, munca, viața de până acum. Experința noastră în aceste zile, ca și inițiativa acestui convoi umanitar, este de fapt experiența de zi cu zi a Băncilor pentru Alimente, aceea de a reduce risipa alimentară și de a-i ajuta pe cei aflați în dificultate, fără să luăm în considerare altceva decât umanitatea și nevoia lor. Este însă și mai evident în aceste circumstanțe de urgență sporită că toată mobilizarea și sprijinul pe care îl primim sunt semne că dialogul și speranța sunt posibile, că în astfel de momente iese la iveală ceea ce e mai bun din oameni”, a declarat Gabriel Sescu, președintele Federației Băncilor pentru Alimente din România.

În același timp, Rețeaua Băncilor pentru Alimente continuă cu fidelitate misiunea de a sprijini comunitatea din România. Aceasta oferă sprijin unui număr de 524 de organizații partenere la nivel național, care au în grijă peste 148.900 de persoane vulnerabile: vârstnici, persoane cu dizabilități, copii lipsiți de îngrjirea familiei, victime ale violenței domestice, familii sărace etc.