Din oras

Jocurile de tip Room Escape devin o industrie la Cluj: s-a deschis de curand al patrulea, The Museum

Jocurile de evadare din spatii inchise prin gasirea unor indicii si rezolvarea de puzzle-uri starnesc o adevarata frenezie in randul clujenilor si a turistilor care ne viziteaza orasul. Povestea Ancutei a facut valuri pe Ziar de Cluj, avand zeci de mii de vizualizari, dupa care si alti tineri au preluat ideea si au transformat-o in business-uri de succes.

“The Museum” e povestea paznicului unui muzeu. Clujean de fel, a facut liceul in Bucuresti, a colindat mai toata tara dar a tinut mult sa se intoarca in orasul lui. Avea multe interese, majoritatea reflectate in decorul camarutei lui, dar cel mai mult ii placea muzeul si linistea. Cand muzeul a fost jefuit toata pacea lui a fost deranjata si a incercat mult timp sa o restabileasca incercand sa recupereze lucrurile furate. Pentru ca nu a reusit, a lasat ca mostenire dezlegarea misterului oricui ar cuteza sa se aventureze in muzeu si aici intervin jucatorii. Acesat e scenariul dupa care se desfasoara cel de-al patrulea joc de tip Room Escape, inaugurat de curand la Cluj-Napoca.

Proiectul s-a nascut “din dorinta de a oferi un serviciu de o calitate cat mai buna intr-un domeniu care incepe sa castige teren in Cluj”, dupa cum marturiseste Serban Sebastian, initiator al afacerii.

Alaturi de el lucreaza si prietena lui, Andra Ciobanu. Cei doi sunt din Piatra Neamt, respectiv Suceava si sunt studenti la Universitatea “Babes-Bolyai”  din Cluj-Napoca, la economie si sociologie.

“Ca intotdeauna, drumul de la idee la executare a fost mai dificil decat era de asteptat. In cazul aceesta si ideea a prezentat o provocare deoarece vroiam ca totul sa fie cat mai original. Povestea a suferit multe modificari, chiar si in timp ce se construia spatiul, ceea ce e complet normal pentru ca  au evoluat impreuna si astfel s-au legat mai bine”, explica studentul.

Totul se intampla pe strada Brassai Samuel, nr. 7 si a fost gasita intamplator intr-o plimbare prin centrul orasului. A fost nevoie de multe modificari.

“Lucrarile pentru realizarea unui spatiu propice povestii a tinut o luna. Acum e un ansamblu de camera umplut cu ce am gasit mai interesant. Exista indicii, compartimente secrete, lacate si chei peste tot. Unele puzzleuri sunt usor de rezolvat altele au durat si 20 de minute”, povesteste baiatul.

Jocul a fost primit bine de toata lumea.

“Ideea le-a placut chiar si parintilor si prietenilor, care au fost mai entuziasti decat ne asteptam si ne-au incurajat pe tot parcursul procesului. Totusi, cele mai bune reactii vin mereu de la clienti. Prima echipa ne-a surprins cu o rezervare imediat dupa finalizarea lucrarilor, la sfarsitul lunii mai, cand eram doar bucurosi ca am terminat si nici nu ne gandeam la rezervari. A fost o echipa foarte diferita de urmatoarele deoarece era formata din doi adulti si trei adolescente. Mai mult, fetele erau stabilite in America si a fost foarte interesant sa vedem cum asimileaza povestea. S-au descurcat bine si cand au iesit zambeau toti si pareau multumiti de experienta, ceea ce a facut ca toata munca a merite”, relateaza Serban.

In acest moment, cei doi spun ca nu au in vedere un public tinta anume.

“Am vrea ca oameni de toate varstele si ocupatiile sa accepte provocarea muzeului. Cele mai multe echipe sunt grupuri de student sau angajati tineri. Toti se distreaza si ies multumiti si asta ne inveseleste tot timpul, orice ora ar fi si oricat de aglomerat devine. Recent am fost foarte placut surprinsi de un cuplu care a ales sa  sarbatoreasca un an de casatorie la The Museum”, dezvaluie studentul.

Si el recunoaste ca a fost inspirat de The Dungeon, temnita cu care Ancuta a facut furori inca din urma cu cateva luni.

“Ancuta a fost foarte fair-play si ne-a incurajat sa ne punem idea in aplicare, chiar ne-a povestit cum a decurs crearea jocului de la The Dungeon. Nu consideram alte jocuri ca fiind concurenta, din experienta personala dupa ce termini un joc de evadare ai vrea sa mai incerci cateva. De accea credem ca putem toti sa ne vedem de imbunatatirea jocurilor proprii fara sa ne gandim la  competitie”, arata tanarul administrator de la The Museum.

In privinta planurilor de viitor, Serban Sebastian spune ca ar vrea sa faca in aceasta vara proiectii de film in curtea locatiei si sa duca jocul de evadare in locuri noi.pentru intrari cu reducere. Deocamdata pretul pe grup e de 100 de lei in weekend si 80 in timpul saptamanii. Pentru fiecare elev sau student din grup se aplica o reducere de 5 lei din pretul initial”, a mai spus el.

Devine un fenomen

Este cea de-a patra initiativa de acest fel demarata la Cluj. Dupa businessul Ancutei Vancea, bazat pe un scenariu cu un savant nebun care ii captureaza pe vizitatori intr-o capcana, a urmat Panic Room, camera terorii din Manastur care il are in prim plan pe Josef Mengele, experimente cu gaze toxice si captivi.

Lucrurile nu s-au oprit aici. S-a deschis apoi Room Escape, pe strada I. C. Bratianu, cu o poveste care inchipuie un nou scenariu in jurul Incidentului Roswell. Toti initiatorii jocului au recunoscut ca au fost inspirati de afacerea Ancutei si ca ar dori sa colaboreze cu ea, insa nu au primit vreun raspuns pozitiv in acest sens. Intre timp, Ancuta a schimbat scenariul intr-unul mai complex si planuieste sa se extinda cu inca un sediu.

“Eu cred ca astfel de jocuri prind foarte bine la mai multe tipuri de turisti (de fapt nu doar turisti, ci si localnici), in special cei tineri. Eu le compar adesea cu jocuri de strategie de pe calculator, dar astea sunt traite pe viu si dau sansa unei munci in echipa”, este de parere Traian Almasan, manager al agentiei City Tour & Events.

“Mie personal, mi se par a fi o combinatie intre un team-building si un joc… De asemenea, mai exista ceva, oarecum asemanator, care se numeste geo-caching… Sunt tot niste jocuri care presupun cautarea unor coordonate cu GPS si gasirea unor casute in care ori sunt indicii pentru urmatoarele casute, ori te poti semna… Este impresionant numarul celor care practica astfel de jocuri”, a mai spus acesta. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *