Din oras

Jinarsul de Lujerdiu, marca inregistrata la OSIM de Consiliul Local

Pentru ca satenii din Lujerdiu si imprejurimi sa nu isi adjudece singuri “brandul” cel mai cunoscut din zona, jinarsul, primaria comunei Cornesti l-a inregistrat la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM).

Mai exact, a fost eliberat un Certificat de inregistrare a marcii cu nr. 127525, acordat in baza Legii 84/1998, pentru Marca “Jinars de prune de pe Valea Lujerdiului”.

“Proprietarul marcii e Consiliul Local Cornesti. Am insistat sa fim noi, pentru ca produsul sa poata fi realizat in continuare de catre toti producatorii din zona, nu doar de unul, cum au fost vrut cativa sa faca in ultimii ani. E un bun si o valoare a comunei si trebuie sa poata fi utilizat ca atare”, a precizat Dorel Julean, primarul comunei Cornesti, de care apartine localitatea in cauza.

Vechimea jinarsului de Lujerdiu ar ajunge la 500 de ani, dupa cum se jura localnicii.

“Numai aici, la noi, se mai face asa ceva. Jinarsul se face numai din prune galbene, de Barlea (alta localitate a comunei Cornesti, n. r.). Este o adevarata traditie sa nu se amestece fructele, e o mandrie a localnicilor ca fiecare sa aiba o tuica mai buna ca a vecinului”, a precizat edilul.

Bautura se prepara in asa-numitele horincii, in numar de 8 pe teritoriul comunei.

“Inca nu se ambaleaza si nu se vinde organizat, mai avem de facut cativa pasi de intrare in legalitate pentru asta. Fiind o marca accizata, va trebui sa vina un comerciant care se pricepe si sa deschida o antrepriza, vedem asta ca pe un parteneriat intre comuna Cornesti, producatori si antrepriza. Pana atunci, jinarsul ca marca inregistrata este folosit la nivel de promovare si ospitalitate a turismului local”, a precizat Julean.

Comuna are deja 12 gospodarii care gazduiesc oaspeti in sistem de agro-turism. De asemenea, se construieste si o pensiune care va fi administrata de primarie, cu trei camere si bucatarie comuna. Deschiderea acesteia este preconizata pentru anul viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *