Afacerile care implică bani publici sunt rentabile doar pentru cele două părți din contract. Pentru servicii de nimic sau de proastă calitate, de multe ori firmele aflate în relații contractuale cu instituțiile publice primesc un purcoi de bani. Mai mult, nu de puține ori, contractele au fost reziliate din cauză că firmele nu și-au putut duce la final lucrările contractate.
O situație de achiziție pe bani mulți este cumpărarea de către Primărie a patru toalete publice cu 50.000 euro bucata, adică prețul unei garsoniere în Cluj-Napoca sau al unui apartament în Florești. Patru astfel de WC-uri au fost cumpărate în primăvară. Acest gen de afacere a fost gândit la București și a ajuns și la Cluj în urma programului de bugetare participativă. În aprilie au fost cumpărate 4 toalete, în urma încheierii unui contract cu firma Comex Rom București. În iulie, s-a mai semnat un contract cu SC Edil OBC Container SRL Ploiești, pentru cumpărarea a alte patru toalete publice.
EDIL OBC CONTAINER din Ploiești a fost înființată în 2015 și îi are ca asociați pe Anca Laura Condei și Constantin Condei. Anul trecut, firma a avut o cifră de afaceri de 4,2 milioane lei și un profit net de peste 357.000 lei. Firma a mai avut câteva contracte cu instituții publice. De exemplu, cu Primăria Bistrița a avut un contract pentru furnizarea de locuințe modulare.
Pentru montarea acestor toalete a fost nevoie de elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru racordarea la utilități. Pentru o singură toaletă, investiția a fost estimată la 64.212 lei (aproximativ 13.000 euro), fără TVA din care construcție plus montaj 43.999 lei, fără TVA, iar durata de realizare este de șase luni. Contractul a fost câștigat de o firmă abonată la banii publici ai orașului.
„Primăria municipiului Cluj-Napoca a organizat o procedură de achiziție publică, în urma căreia au fost achiziționate patru astfel de toalete modulare, de la firma SC EDIL OBC CONTAINER SRL, în baza contractului de achiziție produse nr. 371831 din 19.07.2019. În vederea amplasării unei toalete publice în cartierul Mărăști, zona Expo Transilvania pe strada Dâmboviței nr. 47, a fost necesară elaborarea unui studiu de fezabilitate în vederea determinării soluției optime tehnico-economice și a valorii investiției necesare pentru asigurarea branșamentelor și racordurilor la utilități. Prin urmare, în baza unei proceduri de licitație a fost achiziționat de la SC DE CONSTRUCT PROJECT CONSULT SRL elaborarea unui studiu de fezabilitate prin care au fost stabiliți indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea de branșamente și racordare la utilități a unei toalete publice modulare în cartierul Mărăști, zona Expo Transilvania pe str. Dâmboviței nr. 47. Investiția este o prioritate social-economică în ceea ce privește asigurarea condițiilor igienico-sanitare a cetățenilor, creșterea nivelului de trai al populației și creșterea gradului de dezvoltare urbană”, se arată în proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției.
De Construct Project Consult este abonată la banii Primăriei Cluj-Napoca. S-a mai ocupat și de proiectare adăpostului pentru câini, a pieței de vechituri Ose, a parkingului de pe strada Trotușului, a platformei de deșeuri a Regiei Autonome a Deșeurilor Publice. În primăvară, această firmă a prins un contract de 1 milion euro pentru proiectarea și execuția unor lucrări de alimentare cu apă și canalizare pentru realizarea de obiective în Cluj-Napoca.
DE CONSTRUCT PROJECT CONSULT din Cluj-Napoca îl are ca unic asociat și administrator pe Alin Irinel Vlădan. Firma a fost înființată în 2017 și are ca obiect de activitate activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea. Anul trecut a avut o cifră de afaceri de aproximativ 817.000 lei și un profit net aproape 484.000 lei. Firma are un număr mediu de 5 angajați.