Din oras

Jessica si Mathieu, canadienii care vor sa arate lumii intregi cum se traieste in Tara Motilor

Doi tineri din Montreal filmeaza de cateva luni viata simpla a motilor. Traiesc alaturi de ei, amesteca in mamaliga, stau la aceeasi masa si strabat muntii cot la cot cu localnicii din sate izolate minunandu-se de frumusetea oamenilor si a locurilor. Au trecut si pe la TIFF, au fost uimiti de ineditul Depozitului de Filme si acum viziteaza Salina Turda. Jessica Cote a povestit pentru Ziar de Cluj cum au fost prinsi in aceasta vraja si ce planuri au cu documentarul care va rezulta din calatoria lor fabuloasa. 

Din aprilie si pana acum Jessica Cote si Mathieu, logodnicul ei au avut experiente uimitoare in comunitatile din Patrahaitesti, Avram Iancu, Tarsa si Geamana(Lupsa). Au locuit in casele oamenilor, au stat cu ei de vorba si au facut sute de inregistrari si fotografii. Ea a studiat socio-psihologia si are experienta in programe pentru imigranti si copii, iar el lucreaza in constructii. Au facut crowdfunding si au strans bani ca sa poata realiza un documentar despre cum traiesc motii in Apuseni. 

“Am citit o carte despre Romania in care se vorbea despre moti, dar prea putin. Asa am ajuns sa imi doresc sa stiu mai multe despre ei si am constatat ca nu se gasesc informatii prea multe, nici in carti, nici pe Internet.  Urmatorul pas a fost sa pun anunturi pe retelele sociale din Romania, iar raspunsurile m-au incurajat foarte mult”, povesteste Jessica, pentru Ziar de Cluj.  

Primul sat in care cei doi au poposit a fost Patrahaitesti.

„Proiectul este de fapt un mare lant uman. Fiecare persoana ma duce la altcineva. Pentru a ajunge la Patrahaiesti, cineva din Montreal m-a pus in contact cu sora ei din Sibiu, care studia la master, si m-a ajutat sa iau legatura cu o familie. Ne-au dus pana acolo cei de la Salvamont”, relateaza tanara. 

Au urmat alte experiente si alta gazda, o familie din localitatea Tarsa care i-a primit pe cei doi calatori cineasti in mijlocul ei. 

Documentarul care va rezulta se va numi “Ne dorim sa aratam cum este viata de toate zilele a acestor comunitati. Sunt oameni atat de primitori si de generosi!”, se entuziasmeaza Jessica. “Libre” si va fi gata, dupa estimarile realizatorilor, cam in 2017. 

“Poate il terminam mai repede, in cazul in care primit ceva subventii pentru traducere, editare si altele… Vreau sa fie ceva artistic, nu in format de televiziune, ci mai degraba adaptat pentru festivaluri de film. Vom incerca sa lucram cu o asociatie cinematografica”, adauga ea. 

In timpul filmarilor, cei doi au inceput sa invete si limba romana. 

“Mi-ar placea mult ca documentarul sa fie difuzat la festivaluri din Romania, acesta ar fi primul meu public, intr-un fel. Am stabilit legaturi foarte puternice cu familiile si oamenii de aici, ne va fi foarte dor de ei dupa ce vorm pleca. Ne place foarte mult aici”, spune Jessica.

Exista deja un teaser al documentarului. 

Toate aventurile sunt povestit pe larg pe pagina de internet a artistei si pe cea de Facebook, atat in franceza, cat si in engleza.

Relatarile sunt savuroase. 

“Suntem in mijlocul de filmarii pentru «Libre» (bine, credem). O experienta incredibila! (…) Pe scurt, avem o multime de fotografii, interviuri si fragmente din viata cotidiana. Acum ca familiile au devenit ale noastre – ei numesc „copii” – astfel incat le-am numit „familiile noastre”), ne vom mai concentra pe „ansamblu” . Cu siguranta, intr-o zi ne veti ajuta sa alegem toate acele momente frumoase!”

“Dupa Patrahaitesti, unde am fost gazduiti de către o familie de artizani, ne-am petrecut ultimele doua saptamani in Tarsa, in noua noastra casa unde am filmat non-stop. Nu mai vrem sa ne intoarcem la Québec, in cazul in care toate vor fi la fel!”, a scris Jessica intr-o postare.

“Ieri am umblat 17 km pentru a vizita Geamana, un sat care a fost inundat de Ceausescu la 70 pentru a servi drept depozit pentru cupru mina din apropiere. Acesta este rezultatul: O biserica in deseuri chimice, inconjurat de apa colorata si padure verde luxurianta”, adauga ea intr-un articol, mai tarziu.

In peregrinarile loc, cei doi au ajuns si pe la Cluj. Au nimerit in timpul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF). 

“Am vazut filmul “Comoara” si am vizitat Depozitul de Filme. Ne-a uimit vitalitatea orasului , tineret , influenta europeana. A fost aproape socant, dupa experienta din munti”, a marturisit artista din Canada. 

Astazi, cei doi au au avut ocazia sa viziteze Salina Turda. 

“Este foarte frumos, linistit, ne-am bucurat de sansa de a experimenta lacul sarat unde oamenii se trateaza cu noroi”, a mai spus ea. 

Calatorii isi vor continua drumul strabatad Maramuresul si, poate, Rosia Montana.

Jessica a reusit sa viziteze pana acum, ca turist, locuri cum ar fi Scarisoara, Navodari, Bucuresti, Sibiu, Craiova, Timisoara, Sighisoara sau Sinaia. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *