PORTRET

Iulia Sasu, fashion designer: „Visul meu este cel de a naște zâmbete pe chipurile femeilor, cu fiecare creație personalizată pe care o îmbracă în atelierul meu!”

Iulia Sasu este o tânără creatoare de modă, care, cu toate că s-a lansat doar cu 3 ani în urmă, datorită stilului aparte al creațiilor sale vestimentare, a reușit să câștige admirația și încrederea femeilor pe care le îmbracă. Rochiile Iuliei, fiind inspirate din stilul și personalitatea sa, sunt destinate femeilor independente și puternice, care nu se tem să își exprime feminitatea și naturalețea printr-o îmbrăcăminte în același timp sexy, elegantă și decentă, menită a le scoate în evidență calitățile și a le ascunde, dacă este nevoie, „nemulțumirile”.

Iulia a lansat deja două colecții, „Pixeli” și ”Mirrors”. A creat ținute pentru concurenta din partea României la Miss Supranațional, în 2015 a câștigat marele premiu la Festivalul Național de Modă „Culorile Toamnei”, iar câteva dintre piesele sale vestimentare au fost îmbrăcate de concurenții de la X Factor. Mai mult, ținutele ei au fost prezentate și în cadrul Atipic Beauty (un eveniment de modă dedicat femeilor în scaun cu rotile), rochiile sale au putut fi admirate, anul trecut, și la Gala TIFF, și există o serie de artiști care apelează în mod constant la creațiile Iuliei Sasu, la rândul ei o artistă plină de potențial.

Iulia nu se ocupă numai de design, ci și de croiul rochiilor, asigurându-se astfel că produsul finit este unul care inspiră zâmbete pline de mulțumire pe chipurile celor care îi poartă creațiile personalizate:

By Iulia Sasu este un proiect la care visez, fără să-i fi știut deznodământul, încă de când mama îmi spunea că sunt un dezastru, pentru că îi distrugeam toate tiparele. Ei, bine… peste ani, cu prima mașină de cusut, am pus bazele a ceea ce înseamnă acum prioritatea mea numărul 1! Visul de a naște zâmbete pe chipurile femeilor, cu fiecare creație personalizată pe care o îmbracă în atelierul meu, mă face fericită. Știu că e doar începutul și că fiecare nouă colecție pe care o semnez e un pas spre ceea ce îmi doresc, pentru că: «everytime I close my eyes, I see my name in shining lights!»”

Iulia și-a îmbrăcat talentul încă din copilărie

Iulia Sasu a copilărit în Mașca, comuna Iara. Mama sa a fost croitoreasă, iar pasiunea Iuliei s-a manifestat de la o vârstă fragedă, prin creații vestimentare destinate păpușilor ei, care aveau privilegiul de a fi îmbrăcate cu „haine de lux, cusute la mașină”.

Talentul ei artistic s-a manifestat și prin desen. În clasa a IV-a, Iulia a câștigat un concurs la Turda, cu o creație grafică ce reprezenta ilustrația unei poezii, iar membrii juriului au îndrumat-o să își continue studiile în domeniul artistic. Ea a urmat Liceul de Arte Plastice din  Cluj-Napoca, dar, odată cu studiile superioare, și-a întrerupt activitatea creatoare, însă doar pentru 4 ani, până când, spre finalul facultății, a fost contactată de o persoană necunoscută, care a rugat-o să îi facă o rochie:

„M-a rugat să îi fac o rochie pentru un eveniment al Casei Regale, a fost o surpriză pentru mine, mai făcusem până atunci doar câteva rochii, pe care le postasem pe Facebook. Așa am început creația vestimentară, clienta mea a fost mulțumită și, ulterior, mi-a dăruit o mașină de cusut cu care am pus bazele acestei pasiuni.”

Totul se întâmpla cu 4 ani în urmă, când, după absolvire, cu toate că Iulia a început să lucreze într-un domeniu lipsit de artisticitate, în paralel făcea rochii la comandă, care îi împlineau năzuințele sufletului.

În același timp, a început să studieze designul vestimentar la Școala Populară de Arte „Tudor Jarda”, urmând și un masterat la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, pentru a aprofunda acest domeniu.

Rochii personalizate pentru femei puternice și independente

În primăvara anului 2014, Iulia Sasu și-a luat pasiunea mult mai în serios, transformând-o, dintr-un simplu hobby, într-un business:

„M-am extins, cu mașini de cusut, cu tot ce era nevoie, și mi-am făcut un atelier, pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, la numărul 146. În primăvara anului trecut am lansat prima colecție, numită «Pixeli», pe urmă am lansat colecția de primăvară-vară 2016, «Mirrors», care este o continuare a «pixelilor»; pentru că am avut cerințe, ca să acopăr și partea romantică a femeii, am dezvoltat și o latură mai florală.”

Creațiile Iuliei Sasu au avut un succes imediat, fiind îmbrăcate și apreciate de artiști precum Mihaela Grindean sau Aurel Tămaș (pentru care face și elemente din costumul popular, stilizate). Rochiile sale au strălucit în lumina reflectoarelor și în cadrul concursului Miss Supranațional, unde au pus în valoare frumusețea concurentei din partea României, Eliza Ancău.

Colecțiile sale se adresează unor femei puternice, pentru că propria personalitate și viața sa personală au inspirat-o pe Iulia în creația vestimentară. Ea a fost întotdeauna înconjurată de femei asemenea ei, puternice și independente, și astfel a avut șansa de a crea pentru persoane cu care rezonează ca fel de a fi, de a se îmbrăca:

„Tot ceea ce facem la maturitate este rezultatul copilăriei noastre și liniile drepte ale rochiilor, detaliile minimaliste și geometrice mă reprezintă. Trăim într-o societate în care sunt tot mai multe femei puternice, independente, cu încredere în sine, femei care își asumă propria feminitate și naturalețe. Trebuie să ai încredere în tine ca să porți rochii cum sunt cele create de mine, care presupun, de exemplu, un top cu câteva bucăți de material, care îți acoperă doar sânii, rochii care sunt, în același timp, decente, elegante și sexy.

Lucrez numai pentru femei și energia feminină care mă înconjoară mă ajută în procesul de creație, mă inspiră. Sunt o norocoasă, pentru că reușesc să îmi selectez clientele după compatibilitate și, astfel, ne este ușor să ne înțelegem, să ne exprimăm preferințele, iar rezultatele sunt pe măsura așteptărilor. Cele mai multe interacțiuni le am cu femei din mediul privat, de business sau artistic.”

Hainele Iuliei Sasu sunt gândite pentru diferite conformații corporale și pot fi adaptate în funcție de stilul și fizicul fiecărei femei, în așa fel încât să îi pună fiecăreia în evidență calitățile și, dacă e nevoie, să îi ascundă nemulțumirile legate de anumite imperfecțiuni. Ideea de pixeli a fost una fericită, pentru că o individualizează pe Iulia ca designer, pe o piață bogată de fashion:

„Pixelii, adică bucățile pătrate de material așezate în diferite zone ale corpului și în diferite forme, au fost o idee care m-a făcut să ies cu altceva și care m-a diferențiat pe piață. Chiar dacă la început femeile erau mai reticente, în prezent comenzile le am doar din colecții.”

Coco Chanel, Regina Maria, Maria Tănase au fost muzele Iuliei, ca femei puternice și independente, dar, încă din liceu, ea a fost pasionată și de creația lui Constantin Brâncuși, care a inspirat-o și din perspectiva filosofiei sale de viață:

„Oarecum m-am decis să le fac pe toate singură și cu gândul la o vorbă spusă de Brâncuși, care mi-a plăcut foarte mult: «Nimic nu crește la umbra marilor copaci». Am hotărât să fiu independentă, să o iau pe cont propriu și să îmi asum ucenicia singură, chiar și cu riscul de a pierde.”

„Nu este suficient să știi să desenezi frumos, să ai idei și să faci o colecție bună pe hârtie”

Ucenicia, pentru Iulia, a însemnat și croitorie, ea considerând că, dacă activezi în acest domeniu, este foarte important să cunoști și partea tehnică a creației vestimentare, să înțelegi textura materialelor, cum poți să le așezi, să le dai forma dorită:

„Cu cât lucrezi mai mult, cu atât poți să înțelegi mai bine, atât nevoile clientului, ca individ, cât și cele ale unei colecții. Am învățat singură, ieșind puțin din aria designului, făcând la început anumite sacrificii, lucrând pe tot felul de rochii, care poate nu au fost ceea ce eu mi-am dorit, ci ceea ce cereau clientele. Chiar dacă, în final, produsele în sine nu erau neapărat unele de design, pe mine m-au ajutat să îmi dezvolt partea de croitorie și să înțeleg mai bine dedesubturile acestui domeniu.

Nu este suficient să știi să desenezi frumos, să ai idei și să faci o colecție bună pe hârtie. Cea mai importantă parte este transpunerea colecției sub formă de produse finite și, pentru acest segment de producție, este un deficit pe piața de muncă, nu se găsesc oameni buni, pe care să îi angajezi. Pentru că nu am găsit personal, am lucrat mai mult singură. Dacă toată partea practică o fac independent, la cea de styling  lucrez în echipă cu Raluca Popa, de la Muza Event, și cu Flavia Gherman.”

În Cluj, cererea de produse vestimentare începe să fie tot mai mare, din cauza creșterii numărului de evenimente

În prezent, Iulia Sasu lucrează pentru mai multe proiecte și pentru o viitoare colecție, întreaga sa activitate putând fi urmărită pe pagina sa de Facebook. În curând, va lansa și un site, pentru a se extinde ca arie geografică dincolo de granițele Clujului și pentru a le fi mai ușor clientelor sale să își comande rochiile pe care și le doresc.

Iulia afirmă că potențialul pieței din Cluj, în ceea ce privește acest domeniu, este unul foarte mare, pentru că este un adevărat trend, pentru tot mai multe femei, să poarte rochii făcute de un designer:

„A început să se dezvolte tot mai mult această latură, rochiile sunt unicat, iar femeile și-au dat seama cât de important este să aibă siguranța că produsele pe care le poartă le reprezintă, pentru că sunt create special pentru ele, ca măsură, culori și tot ceea ce presupune o piesă vestimentară personalizată, care îți îmbracă personalitatea.”

Piața autohtonă de design, conform Iuliei Sasu, este într-o continuă dezvoltare și datorită candidaturii orașului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, care a sporit numărul de evenimente culturale și artistice, la care ținuta participantelor este foarte importantă:

„Până la urmă, și ceea ce facem noi, designerii, este o formă de artă, care poate fi încadrată sub cupola mai largă a culturii, și atunci și noi aducem un plus orașului, așa cum și Clujul aduce un plus pentru noi, pentru că cererea începe să fie tot mai mare, din cauza creșterii numărului de evenimente.”

Cu toate că, la 26 de ani, nu este tocmai ușor să îți asumi un statut de antreprenor, de persoană independentă, care trăiește din creația sa, Iulia Sasu se simte împlinită pe calea pe care a ales-o, care îi oferă libertatea de a își trăi pasiunea:

„Mă gândesc, câteodată, că nu știu câte persoane au șansa de a fi mulțumite, satisfăcute și fericite, în fiecare zi, când se trezesc și merg la «job». Mă bucur că am avut posibilitatea de a îmi dezvolta pasiunea și de a începe o carieră în acest domeniu, de care m-am simțit întotdeauna atrasă!”, conchide Iulia Sasu, o creatoare de modă aflată la începutul unui drum creativ lung, care, prin stil și originalitate, o va duce departe.

Foto: Iulia Sasu, Radu Moldovan, Augustin Lucici, 1ʼstudio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *