Reportaj

Iubiti si cainii vagabonzi. Peste 200 de catei frumosi si inteligenti au nevoie de familii iubitoare

Sute de caini abandonati ajung in fiecare an la Centrul de Gestionare a Cainilor fara Stapan din Cluj-Napoca. Fie ca sunt pui sau adulti, cei mai multi ajung, intr-un final, sa fie adoptati de familii iubitoare. Acum, 18 pui si 200 de adulti asteapta, cuminti, sa-si gaseasca o casa.

La Centrul de Gestionare a Cainilor fara Stapan de pe strada Bobalna sunt peste 200 de caini. Inca de la intrare, iubitorii de animale sunt intampinati de o „haita” de puiuti frumosi si jucausi. Sunt rasfatatii centrului, iar voluntarii le aduc din cand in cand orez fiert cu gaturi de pui, o adevarata delicatesa pentru ei. La ora festinului, bietii catei nici nu stiu daca sa cerseasca iubirea vizitatorilor sau sa „lupte” pentru portia lor de mancare. Niciunul dintre cei 18 nu are mai mult de cateva saptamani, iar putini vizitatori pot sa treaca indiferenti pe langa cusca lor.

„Sunt frumosi si sunt foarte jucausi. Avem puiuti rezervati, o parte din ei urmeaza sa plece. Au mai stat pentru vaccinuri, dar zilele astea vor pleca”, povesteste Mioara Macrinici, medic veterinar.

Mioara Macrinici se ocupa de ani buni de cateii de la ecarisaj. Se ataseaza de fiecare in parte si cea mai mare bucurie a ei este ca in Cluj-Napoca nu se fac eutanasieri. Recunoaste ca are protejatii ei, pe care si-ar dori sa ii vada adoptati de familii iubitoare, iar marea ei suparare este ca multi oameni din comunele limitrofe aduc cateii la centru.

„Nu incurajam oamenii sa aduca, dar mai vin si zic ca i-au gasit. Nu avem cum sa verificam si daca nu ii acceptam ii lasa la poarta si tot acolo e. Pana nu vor fi microcipati toti cainii nu avem ce face. Noi in Cluj nu avem probleme, dar ce-i drept noi functionam din 1998. Daca nu ar aduce oamenii catei din satele limitrofe, aproape nu am avea catei comunitari”, considera Mioara Macrini.

Adapost nou pentru cateii nedoriti

In luna august, la centru s-a inaugurat o aripa noua, cu 60 de locuri pentru cainii fara stapan. In total, sunt 200 de locuri, la care se adauga tarcurile fara boxe. Pentru ca se adopta destul de putini catei, voluntarii Asociatiei de Protectia Animalelor Cluj fotografeaza constant cateii si ii promoveaza pe Facebook si pe site-ul centrului.

„Sunt perioade cand se adopta mai multi, de sarbatori de obicei se adopta, dar sunt si saptamani cand nu dam niciun catel. Au fost perioade cand toata lumea ne suna pentru pui, dar nu aveam. Acum avem destui, dar nu prea intreaba lumea. Sunt si clujeni care adopta catei adulti, care vor un caine de paza sau pur si simplu il tin la curte”, adauga Mioara Macrinici.

In trecut, cateii care ajungeau la centru erau eliberati periodic, dar de cand a fost omorat de caini un copil din Bucuresti nu se mai elibereaza niciun caine. Toti care vin raman la centru pana sunt adoptati sau pana cand mor.

„Sunt in siguranta la noi, au mancare, nu le face nimeni rau. Au toate conditiile, singurul motiv pentru care mi-e si mie mila de ei e ca nu au o familie care sa-i iubeasca. Avem noroc ca multi merg in Germania, iar nemtii au o alta educatie. Ei au acasa caini sanatosi si vor sa ii ajute si pe cei bolnavi. Pleaca in jur de 100 de catei in fiecare an si cei mai multi sunt batrani, uneori cu membre amputate” spune Macrinici.

Cateii de la centrul de ecarisaj de pe strada Bobalna pot fi vizitati de luni pana vineri intre 10.00 si 14.00, iar miercurea programul e pana la ora 17.00. Pe site-ul centrului sunt poze cu majoritatea cateilor adoptabili si tot acolo se gasesc si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca potentialii stapani. In timp ce costurile de sterilizare sunt suportate de municipalitate, microcipul, in valoare de 40 de lei, trebuie suportat de stapan.

Sursa foto: Centrul de gestionare a Cainilor fara Stapan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *