In perioada 08.12.2015 – 29.01.2016, ITM Cluj a desfasurat controale in cadrul campaniei privind verificarea respectarii de catre angajatorii din domeniul “Activitati de asistenta spitaliceasca – cod CAEN 8610”, a prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si cel al securitatii si sanatatii in munca.
Nerespectarea reglementarilor legale privind timpul de munca are consecinte negative atât asupra sanatatii si securitatii muncii salariatilor, atunci când durata acestuia depaseste limita maxima admisa de lege, dar si economice si sociale, atunci când salariatii nu beneficiaza de sporurile aferente, prevazute de lege sau de contractele colective de munca aplicabile.
In domeniul securitatii si sanatatii in munca s-a constatat ca la locurile de munca din unitatile sanitare principalul factor de risc este cel legat de expunerea la agenti biologici.
Din punct de vedere al riscului biologic lucratorii din unitatile sanitare sunt cel mai frecvent expusi la anumiti agenti biologici care pot provoca imbolnaviri profesionale.
Au fost controlati un numar de 26 angajatori, au fost aplicate un numar de 50 sanctiuni contraventionale dintre care nicio amenda, doar avertismente.
Deficientele constatate in domeniul relatiilor de munca: nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului saptamânal, nerespectarea prevederilor legale referitoare la orele suplimentare, neevidentierea pe statele de plata a sporului pentru munca de noapte, transmiterea cu intârziere a contractelor de munca in Revisal, neevidentierea pe statele de plata a sporului pentru sarbatori legale.
Principalele deficiente constatate in domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost: evaluarea incompleta a riscurilor biologice si chimice, instructiuni proprii incomplete, reprezentanti ai lucratorilor cu atributii specifice in domeniul ssm fara cursuri, deficiente in desemnarea si instruirea personalului pentru situatii de pericol grav si iminent, control medical periodic efectuat cu intarziere.