Anchete

Italianul care intrase în Fundația Primăvara Clujană a fost ARESTAT la ALBA. Autoritățile din Italia îl căutau de 10 ani!

Cei de la numaiu.ro completează ancheta publicată de Ziar de Cluj, în urmă cu câteva zile, despre oamenii din spatele Fundației Primăvara Clujană.

Azi aflăm că de fapt, fostul preşedinte al Fundaţiei „Primăvara Clujană”, italianul Ariganello Pasqualino a fost arestat zilele trecute la Alba Iulia, acesta fiind condamnat în urmă cu peste 10 ani la închisoare în Italia pentru bancrută frauduloasă, insolvenţă frauduloasă şi deturnare de fonduri, mai arată cei de la numaiu.ro. În vârstă de 62 de ani, italianul a fost condamnat definitiv în 2008, iar de atunci autorităţile italiene au început să îl caute. În 2011, autorităţile din Peninsulă au emis un mandat internaţional de arestare, după ce au început să aibă indicii că acesta ar fi fugit din ţară. La începutul anului 2018, procurorii italieni l-au identificat pe Ariganello Pasqualino în România şi au început demersurile împreună cu autorităţile române pentru extrădarea acestuia. 

În timp ce autorităţile din Italia îl căutau, Ariganello Pasqualino a fost între anii 2014- 2016 preşedintele Fundaţiei „Primăvara Clujană”. Fundaţia „Primăvara Clujană”  Ziar de Cluj a publicat o amplă anchetă privind asocierea cu Primăria Cluj, la mijloc fiind interesele pentru terenul din Baza Sportivă „Dan Anca”. În 2014 a fost impus preşedinte al asociaţiei Fundaţia Primăvara Clujană, cea care chipurile se ocupă de Centrul de copii şi juniori al Universităţii Cluj, unde i-a luat locul patronului Romprest, Florian Walter. Italianul a deţinut această funcţie până în aprilie 2016.

 

Citește și: Mafia unei afaceri „caritabile” făcute în numele Clubului Universitatea. Cum au devenit Rareș Bogdan şi Walter Florian pionii lui Sorin Apostu

 

Italianul Ariganello Pasqualino a fost pus în conducerea fundaţiei de Ioan Mărginean. 
O anchetă a jurnaliştilor italieni de la Gazetta del Sud a scos la iveală faptul că italianul fugise din Italia pentru că autorităţile ar fi descoperit activităţi ilegale ale acestuia, dar şi că ar fi avut legături cu gruparea mafiotă ”’ndrangheta dei Pesce”. Aceasta se numără printre cele mai puternice ramuri ale celebrei grupări mafiote ”’ndrangheta”, cu filiale în 30 de localităţi şi cu interese care se întind de la Reggio Calabria până la Milano.

Mortul era la „U”!

Jurnaliştii italieni au dezvăluit faptul că Ariganello Pasqualino, fost antreprenor din Rosarno, fusese declarat mort de familia sa, însă îşi vedea bine mersi de afacerile dezvoltate în România încercând să câştige cât mai mare influenţă. Mai mult, potrivit investigaţiei jurnalistice, legăturile acestuia cu ” ’ndrangheta” ar putea fi sursa unei părţi a banilor investiţi de el în ţara noastră.

Italianul a fost schimbat de la conducerea Fundaţiei „Primăvara Clujană” tot de către Ioan Mărginean, locul său fiind luat de soţia doctorului Simion Bran, seful secţiei de Chirurgie cranio-maxilofaciale a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj. Asocierea dintre Fundaţia „Primăvara Clujană” şi Primăria Cluj merge însă mai departe fără probleme deşi, în urma dezvăluirilor din Ziar de Cluj cum că Baza Sportivă „Dan Anca” este exploatată acum de firma lui Ioan Bene şi condusă de Sorin Apostu, mai mulţi politicieni locali au cerut rezilierea contractului! 

Situaţia omului de afaceri va fi rediscutată în 20 februarie, până când autorităţile trebuie să prezinte instanţei mandatul de arest tradus în limba română. Italianul locuieşte în Alba Iulia de peste 15 ani. Aici a înfiinţat o societate de construcţii, SC Trustul de Construcţii Industriale SRL, care a avut o activitate economică importantă în anii 2000. Italianul mai deţinea la Alba Iulia şi restaurantul Nettuno, folosit de politicienii care administrau oraşul pentru diverse acţiuni mai mult sau mai puţin electorale.

În 2007, firma italianului a achiziţonat ”ruinele” fostei fabrici Refractara din Alba Iulia pentru suma de 10 milioane de euro, din care ar fi achitat efectiv doar 2 milioane de euro. Afacerea respectivă a însemnat, însă, începutul sfârşitului pentru afacerile italianului şi intrat şi în atenţia organelor de anchetă datorită unor suspiciuni de spălare de bani de ordinul milioanelor de euro.

Firma italianului a ajuns în faliment, datorită incapacităţii de a valorifica fabrica şi terenul achiziţionate în 2007, care au fost vândute, ulterior, de un lichidator. Refractara a fost dărâmată integral pentru recuperarea fierului vechi.

În 2007, platforma industrială Resial (Refractara) a fost cumpărată de la societatea falimentară Resial SA Alba Iulia de omul de afaceri italian Ariganello Pasqualino, prin intermediul firmei Trustul de Construcţii Industriale (TCI) SRL pentru suma de aproximativ 10 milioane de euro. Pentru că nu a putut valorifica platforma şi în condiţiile unor credite mari la bănci, firma italianului a ajuns, în 2010, în insolvenţă. Intenţiona să amenajeze pe terenul de la Refractara un cartier de blocuri cu spaţii de relaxare şi un spaţiu comercial. Euroconsult SPRL Arad este lichidatorul judiciar al TCI. Printre lichidatorii Resial s-au numărat şi Dorin Jibetean din Alba Iulia şi A&B Expert Insolvenţa Hunedoara. Procesul de faliment al Resial este în judecare la Tribunalul Alba, cu termen în februarie 2015, dată până la care lichidatorul trebuie să recupereze creanţele prin vânzarea bunurilor. La începutul procedurii de faliment, valoarea datoriilor a fost estimată la suma de 50 milioane de lei (17 milioane de euro, raportat la piaţa valutară de atunci). Principalul creditor a fost Direcţia de Finanţe Publice Alba, care a revendicat 60 la sută din sumă, respectiv 26 milioane de lei. Alţi bani au intrat în contul celorlalţi creditori importanţi; Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, compania de stat Transgaz SA Mediaş şi foştii salariaţi ai fabricii. Tranzgaz a ajuns acționar majoritar la Resial pe factura neplătită de firma unui baron din AZUGA. Management plătit cu bani grei pentru faliment.

Declinul fabricii Refractara are şi ramificaţii în cercuri politice importante din Bucureşti, de la începutul anilor 2000. În perioada respectivă, din Consiliul de administraţie al firmei din Alba Iulia au făcut parte şi fostul senator PSD Doru Ioan Tărăcilă şi fostul consilier al preşedintelui Ion Iliescu, Emil Cico Dumitrescu.

 

Pe aceeași temă: Horia Nasra îi cere lui Emil Boc să anuleze contractul prin care Primăria a oferit gratuit terenul de sub baza sportivă Dan Anca unei fundații obscure

 

Vezi și: Ce măsuri cer deputații clujeni în cazul contractului referitor la terenul de la baza sportivă Dan Anca, făcut “cadou” de fostul primar Sorin Apostu unei fundații dubioase

 

Citește și: Mafia unei afaceri „caritabile” făcute în numele Clubului Universitatea. Cum au devenit Rareș Bogdan şi Walter Florian pionii lui Sorin Apostu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version