Sex

Istoriile adulterine ale marilor personalitati politice americane

Prapastia dintre cererile etice inalte ale unei casnicii puritane si nevoile naturale ale biologiei creaza o tensiune care trebuie sa electrocuteze pe un om incarcat de energie sexuala, si in acest caz se ajunge de obicei la niste lucruri destul de ordinare. Indata ce un puritan celebru se parbuseste de pe culmile sale morale, celebrate ca atare oficial, aterizand in propria sa sexualitate, atunci nu-i mai ajunge sa-si traiasca doar voluptatea; intrucat pacatul a fost marturisit, el simte imediat nevoia imperioasa de a se lafai in public in acest pacat. In nici o alta tara catolica, greco-ortodoxa sau de confesiuni amestecate a Europei, istoriile adulterine ale persoanelor proeminente intr-un timp dat nu par sa fie atat de dese, ieftine, cinice, bizare si puberale ca acelea despre care putem citi in jurul atator politicieni americani de frunte.

Adevarul acesta incepe deja cu George Washington. Primul presedinte al Statelor Unite seduce sotia celui mai bun prieten, avand inca o intreaga suita de sclave negre la dispozitia poftelor sale sexuale, suita ingrijita de un colaborator personal asemenea unei herghelii.

Thomas Jefferson intretine o legatura amoroasa cu Dolly Madison, nevasta ministrului sau de externe si a succesorului James Madison. Jefferson apara sclavagismul negrilor si cu aceasta, in fond, si sclavia a cinci dintre copiii sai, caci pe acestia el ii zamislise cu amanta sa de durata si de culoare, Sally Hemmings.

Waren Harding se consoleaza in timpul spitalizarii sotiei sale cu mai multe amante. Una dintre ele, Nan Britton, va consemna mai tarziu in memoriile sale amanuntul ca presedintele ar fi iubit-o in sifonier.

Franklin D. Roosevelt intretine raporturi sexuale cu Lucy Mercer, prietena intima a sotiei sale Eleanor.

John F. Kennedy este, e drept, catolic, dar clima puritana a Americii ii excita de asemenea. Ca si pentru fratele sau, ministrul justitiei Robert Kennedy, raporturile sexuale sunt un sport de performanta, practicat in compania nenumaratelor partenere, intre care se numara si Marilyn Monroe; impreuna cu seful mafiei americane, Sam Grancana, imparte amanta acestuia, Judith Exner.

In fond, Lyndon B. Johnson este insurat concomitent cu doua femei. Pe langa sotia sa, Lady Bird, a existat, timp de treizeci si cinci de ani, amanta sa Alice Glas. Un fiu numit Jess dovedeste prin simpla sa existenta faptul ca Johnson a mai avut raporturi intime si cu o oarecare Madeleine Brown.

Brock Adams, un ministru al piosului Jimmy Carter, o mituieste pe amanta sa de paisprezece ani. Oferta rascumpararii tacerii sale se face la telefon, iar la capatul celalalt al firului este instalata o echipa de televiziune care inregistreaza cu sarg si voluptate.

In anii ‘80 exista la Washington chiar o comisie menita sa supravegheze tinuta morala a reprezentantilor americani. Dar presedintele acestei comisii, Wayne Hays, abdica numaidecat atunci cand s-a aflat public ca secretara sa platita de stat, deci din banii contribuabililor, Elizabeth Ray este in primul rand concubina paznicului national al moravurilor. De altfel, ea nu avea habar cum sa manevreze o masina de scris.

Bill Clinton, presedintele guvernat de first lady Hillary Clinton, supravietuieste candidaturii si primului sau an ca Presedinte numai datorita faptului ca Hillary se declara demonstrativ solitara cu sotul ei. Fostele garzi de corp ale acestuia afirma despre patronul lor ca ar fi avut deja duzini de relatii in timpul jogging-ului matinal, printre acestea fiind si cea cu o oarecare Jennifer Flowers, ale carei servicii Bill Clinton nu le-ar fi considerat ca pacatoase pe motivul ca nu ar fi aflat in Biblie nici un pasaj in care raporturile sexuale orale ar fi fost calificate drept adulter.

Si ratacirile matrimoniale ale unor predicatori americani, experti in ale Bibliei, umplu dosare intregi de arhiva. Asa de pilda, un caz din anul 1987, cand devine publica o legatura amoroasa a predicatorului popular de televiziune Jim Bakker cu papusa de lux Jessica Hahn. Cel care l-a parat a fost concurentul sau Jimmy Swaggert, care gaseste ca Jim Bakker ar fi “cancerul pe trupul lui Hristos”, ceea ce comunitatea nu-i poate ierta, desigur, piosului predicator Bakker. In zadar Jim Bakker se caieste de pacatele sale inaintea camerelor de luat vederi si a comunitatii sale! In zadar Mrs. Tammy Bakker isi iarta, oficial, sotul pacatos, desigur tot inaintea camerelor de luat vederi si a comunitatii.

Jim Bakker si show-ul sau predicator sunt iremediabil pierduti pentru televiziune, iar noul star este acum Jimmy Swaggert, acesta este insul care la aranjat pe Bakker. Swaggert se jura inaintea clientelor sale din studio in legatura cu puritatea sa sexuala, rugand-o in public, pe sotia sa, in caz de necredinta “sa ma omoare, inainte ca Domnul sa apuce s-o faca”. In societatea postpuritana a Americii, un asemena mesaj continua sa fie receptionat in chip fabulos, asa incat donatiile zilnice in favoarea comunitatii Jimmy Swaggert ating 400000 de dolari.

Din pacate, mai exista si un al treilea puritan profesionist in acest bussiness al predicatorilor, caruia toata aceasta tevatura i se pare arhicunoscuta. Este vorba de pastorul Marvin Gorman, care fusese ruinat de Jimmy Swaggert in fel asemanator cu cel al lui Jim Bakker. Acesta, la randu-i, dezvaluind legaturile lui Swaggert cu Debra Murphee, de meserie prostituata, care recunoaste public ca se intalnea cu acesta regulat cu scopul unor reprezentari si incercari… pornografice. Prezentandu-se inundat de lacrimi si plin de regrete inaintea camerelor de televiziune, Jimmy Swaggert s-a autocondamnat dupa toate regulile jocului mediatizat, regretand tot ce era posibil…

Si unul dintre cei mai mari si viteji crestini din America veacului XX isi are problemele sale. Dr. Martin Luther King, sfantul miscarii pentru drepturile civile ale populatiei de culoare, insurat cu frumoasa si splendida Loretta King, necesita si cauta rende-vous-ul cu pacatul. Lucrul acesta a fost multa vreme ascuns, dar actele de investigatie ale imprejurarilor omararii sale arata, fara putinta de tagada, ca in timpul deplasarilor sale prin provincie si dupa fapte eroice, istorice si periculoase, Martin Luther King se intalnea, seara, in hoteluri cu femei care sunt departe de a se comporta asa cum el si fratii sai intru credinta o cereau cu strasnicie de la fratii si surorile lor din comunitate.

Toate aceste istorioare nu servesc in acest loc ca motive pentru vreo condamnare morala a perosnalitatilor mentionate mai sus, dar sunt o marturie pentru imposibilitatea trairii puritanismului ca forma de viata. In fond, omul este ceva mai mult decat o simpla si bine intentionata declaratie de intentii asternuta pe hartie; el este mereu impins si incercat de voluptate si iubire; ceea ce au nesocotit puritanii este faptul ca aceste doua forte nu-l corup pe om, ci dimpotriva, il satisfac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *