In vizor

Istoria cazului Banca Transilvania, finalizat cu trei achitari

Cazul Banca Transilvania – Horia Ciorcila a inceput in 2010, fiind un dosar instrumentat de DIICOT Cluj. Opt nume grele din mediul financiar-bancar, printre care Horea Ciorcila si Claudiu Silaghi, au aparut pe lista persoanelor trimise in judecata, acuzatiile fiind „spalare de bani” si „manipularea pietei de capital”. Dupa aproape patru ani de procese, instanta suprema a decis achitarea inculpatilor. A treia achitare data de o instanta din Romania, ceea ce indica inca o data incompetenta procurorilor care au instrumentat dosarul.

In iulie 2010, Horia Ciorcila, presedinte al Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, era trimis in judecata, de catre procurorii DIICOT Cluj.  Cluj, iar in acelasi dosar erau amintite si alte nume cu greutate din sfera financiarbancara: Claudiu Eugen Iuliu Silaghi, fost vicepresedinte al Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, Georgios Christofourou, director general al Bank Of Cyprus – Public Company Limited – Sucursala Romania, Anastasios Isaakidis, angajat al Bank Of Cyprus – Public Company Limited – Sucursala Romania, precum si a Mirelei Silaghi, Dorina Marioara Cojocaru, Sergiu Dan Dascal si a lui Radu Codrut Jurcovan, toti acuzati de manipulare a pietei de capital si spalare de bani.

Potrivit anchetatorilor, Claudiu Eugen Iuliu Silaghi, in perioada 15 mai – 10 decembrie 2009, s-a folosit de informatiile privilegiate obtinute de la Sergiu Dan Dascal, achizitionand de pe piata Bursei de Valori Bucuresti (BVB), pe contul Doinei Marioara Cojocaru, soacra sa, un numar de 43.646.740 titluri TLV, ale emitentului Banca Transilvania SA, in valoare de 74.797.448,34 lei.

Silaghi si-a asigurat in felul acesta o pozitie dominanta asupra cererii si ofertei acestor titluri, pentru crearea unor conditii incorecte de tranzactionare si in scopul ascunderii identitatii detinatorului real, precum si aceea de a folosi informatia privilegiata cunoscuta inca din toamna anului 2008 (in calitatea sa de membru al Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania SA), referitoare la intentia Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, Cipru (HE 165) de a achizitiona un pachet semnificativ de actiuni emise de Banca Transilvania SA (titlul TLV).

In cazul lui Georgios Christofourou si Anastasios Isaakidis procurorii au staabilit ca, in calitatea lor de director general, respectiv angajat al Bank of Cyprus – Sucursala Romania, au obtinut informatii privilegiate privind faptul ca Banca Transilvania intentiona sa identifice un investitor strategic, precum si ca banca ai carei angajati erau urmeaza sa cumpere un pachet semnificativ de titluri TLV emise de Banca Transilvania, „au divulgat aceasta din urma informatie lui Claudiu Eugen Iuliu Silaghi si lui Horia Ciorcila si, in intelegere cu acestia, folosind cele doua informatii privilegiate, in baza unei rezolutii infractionale unice, au actionat concertat, incheind mai multe tranzactii cu titluri TLV si au cumparat 3.541.500 actiuni la valoarea totala de 7.897.545,00 lei”.

Ulterior, actiunile cumparate in nume personal au fost vandute de cei doi pe BVB catre banca la care lucrau, obtinand in aceasta modalitate un profit ilicit in suma de 196.505 lei.

Mirela Silaghi, Doina Marioara Cojocaru, Sergiu Dan Dascal si Radu Codrut Jurcovan au fost acuzati ca au contribuit la punerea in executate a hotararii infractionale a celorlalti patru coinculpati.

Acestea au fost, pe scurt, acuzatiile procurorilor DIICOT fata de cele opt persoane.

Procesul a inceput la Tribunalul Bucuresti, in 27 iulie 2010, si avea sa se termine, cu o prima achitare, un an mai tarziu, la al 18-lea termen!

In decembrie 2010, Claudiu Silaghi, unul dintre principalii suspecti din dosar, a decedat, in urma unui accident vascular. In ultima zi din an, in 31 decembrie, el a suferit un accident vascular si a fost internat, initial, la Clinica de Neurochirurgie din Cluj-Napoca. Apoi, a fost transportat la clinica AKH din Viena, unde a decedat.

La acea vreme, apropiatii lui Silaghi au spus ca stresul si neplacerile provocate de ancheta DIICOT au contribuit semnificativ la starea de sanatate a fostului bancher.

Au urmat alte noua termene de judecata, la Curtea de Apel Cluj. Al doilea complet de judecata a decis, din nou, achitarea lui Ciorcila.

La Inalta Curte de Casatie si Justitie, procesul a inceput in 13 ianuarie 2014 si s-a finalizat cu a treia achitare, de data aceasta definitiva.

Dosarul DIICOT Cluj a fost instrumentat de procuroroii Daciana Deritei si Mircea Hrudei, pana de curand seful DIICOT Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *