Din oras

Istoria aviației clujene militare și civile surprinsă în cartea Aviația Clujeană – FOTO

Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj-Napoca a găzduit lansarea unei cărți reprezentative pentru aviația clujeană, marcând astfel Ziua Mondială a Aviației Civile.

În cadrul evenimentului organizat de Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj împreună cu Asociația pentru propagandă și Istoria Aeronauticii Filiala Cluj. a avut loc vernisajul expoziției de fotografie și machete de aviație dar și lansarea cărții Aviația Clujeană.

”Este un eveniment important pentru Aviația Civilă și nu numai. Mâine 7 decembrie este Ziua Mondială a Aviației Civile. În 7 decembrie 1944 a fost înființată Organizația Internațională a Aviației civile, Organizație care a pus bazele dezvoltării și cooperării pe plan mondial a întregii aviații. Aviația clujeană are un istoric bogat, are un prestigiu imens. Din acest motiv această lucrare realizată sub coordonarea domnului colonel Laurențiu Buzenchi prezintă aspecte relevante privind istoria aviației militare și a aviației civile din județul Cluj. Primul zbor pe acest amplasament a fost în anul 1917. În decembrie 1918 în cinstea Marii Uniri s-a realizat de asemenea un zbor pe acest amplasament. În anul 1996 aeroportul avea 32.000 de pasageri, anul acesta va avea peste 2,9 milioane. În istoria aeroportului colaborarea aviației civile cu aviația militară a fost deosebit de bună și vom avea în continuare diverse acțiuni comune”, a menționat directorul aeroportului, David Ciceo.

Cartea Aviația Clujeană, realizată sub coordonarea președintelui Asociației Române de Propaganda și Istorie a Aeroanuticii, Filiala Cluj, comandor de aviație în rezervă Laurențiu Buzenschi, prezintă o istorie a aviației civile și militare clujene, prezentând șapte dintre personalitățile aviației clujene.

”Este un dublu eveniment, lansarea acestei cărți dar și expoziția ”Aviația clujeană”, expoziție de fotografie și machete. Lucrările sunt expuse în spațiul dintre cele două terminale, un spațiu foarte generos care ne-a fost pus la dispozție de Aeroportul Internațional „Avram Iancu„ din Cluj-Napoca. Este o prezență constantă a noastră în acest spațiu cu diferite expoziții. Cartea are 10 subiecte, trei instituții: Aviația Militară, Aeroportul Cluj și Aeroclubul ”Traian Dârjan” și șapte personalități ale aviației clujene: Smaranda Brăescu, Hermann Oberth, Traian Dârjan, Matei Chiorean. Două dintre personaje nu sunt cunoscute publicului larg. Încerăm prin această carte să aducem la cunoștința publicului aceste personalități ale aviației clujene, pe de o parte, și pe de altă parte ne-am bucurat și de niște personalități ale scrisului: maestrul Cornel Marandiuc, domnul general Dumitru Dorin Prunariu, domnul profesor doctor Mircea Goga, profesor la Sorbona, domnul profesor doctor Simon Simion. Niște condee adevărate și care ne-au ajutat foarte mult să dea ținbută acestei lucrări. Este o lucrare interesantă în sensul în care noi am gândit ca fiecare text să fie precedat de poza autorului și de câteva date biografice. Am constatat că de regulă autorul se uită, ori am încercat să reparăm acest lucru. Am ilustrat cartea cu multe imagini semnificative. Consider că va fi o carte interesantă. Tirajul este unul realtiv mic, practic cartea va fi donată bibliotecilor școlilor și universităților. Cartea poate fi citită pe site-ul nostru arpia-filialacluj.ro, în varianta e-book„, explică Comandor de aviație în rezervă Laurențiu Buzenschi, președintelui Asociației Române de Propaganda și Istorie a Aeroanuticii, Filiala Cluj

Asociația Română de Propagandă și Istorie a Aeronauticii speră că această carte să fie un imbold pentru autoritățile locale și centrale să reia și să chiar să finalizeze proiectul unui Muzeu Aeronautic al Transilvaniei.

”Am avut un vis de când a fost înființată această Asociației, 17 mai 2013, visul nostru al membrilor acestei Asociații. Visul nostru a fost să găsim soluții de a înființa Muzeul Aeronautic al Transilvaniei. Argumentele sunt nenumărate. Dacă pornim de la 1701 cu Gligor Pintea, Ioan Valahu, Traian Vuia, Aurel Vlaicu, Hermann Oberth, Dorin Prunariu, sunt suficiente motive ca acest muzeu să exite. S-au făcut pași în acest sens, dar la un moment dat proiectul s-a oprit. Atunci am considerat ca această carte care vorbește doar despre aviația clujeană să fie un argument necasar și suficient ca autoritățile clujene să se aplece mai cu atenție asupra dorinței noastre”, potrivit lui Laurențiu Buzenschi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *