Din oras

ISTERIE INUTILĂ: „Nu există studenți africani în Cluj care să fie SUSPECȚI de EBOLA!” Urmărește în EXCLUSIVITATE declarațiile Directorului de la Infecțioase, dr. Mihaela Lupșe

Zilele acestea s-a creat o isterie generală în orașul Cluj-Napoca și, mai ales, în campusul Universității de Medicină și Farmacie, la zvonul că doi sau mai mulți studenți proveniți din țările africane afectate de virusul EBOLA ar umbla slobozi prin Cluj fiind infectați.

Un student african, Abdel Aziz, ne-a trimis pe adresa redacției scrie@ziardecluj.ro, un mesaj din care se poate citi panica care a cuprins comunitatea studenților străini care au venit în număr mare în ultimii ani la Cluj să învețe medicină :

„Nu știu cine are interes ca noi, cei din Africa, care venim la studii aici, să fim suspectați că suntem bolnavi de Ebola și cine spune că ascundem această boală fugind prin oraș. La începutul anului universitar, doi colegi de-ai noștri care nu provin din niciuna din țările africane unde s-a răspândit acest virus au fost chemați la început de an să-și facă niște analize la Spitalul de Boli Infecțioase, trimiși fiind acolo de la Universitate. A fost un control de rutină, sunt perfect sănătoși. Dorim să se înceteze cu aceste atacuri, lumea se uită urât la noi în campus când mergem la cursuri. Suntem viitori medici, dacă ne îmbolnăvim mergem singuri la medic, nu trebuie să ne simțim vânați. Suntem perfect sănătoși, vă rog să publicați mesajul nostru”, a spus în încheiere studentul din anul 2 la Medicină Generală din Tunisia.

Pentru o opinie avizată, am cerut informații de la Directorul Spitalului de Boli Infecțioase, dr Mihaela Lupșe, recunoscută în breasla medicilor specialiști în boli infecțioase ca un foarte bun profesionist:

”Vreau înainte de toate să risipesc orice teamă în rândul populației Clujului, nu a existat nicio suspiciune că vreunul dintre studenții africani sau de altă naționalitate de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj ar fi infectat de virusul EBOLA. Zvonul mincinos a fost aruncat pe piață de un jurnalist iresponsabil. Adevărul este unul simplu, Universitatea de Medicină și Farmacie a avut inițiativa lăudabilă ca, la început de an, Spitalul de Boli Infecțioase să inițieze un program de screening în rândul studenților străini, nu doar pentru cei care proveneau din Africa, pentru a se testa dacă aceștia sunt sănătoși. Măsura a avut un caracter de prevenție nu doar împotriva probabilității de a fi contactat unul dintre ei Ebola, ci acest program este unul de rutină și ar fi bine să fie extins pentru toți studenții care intră pentru prima dată în campus. Din Africa, au participat la screening patru tineri, 2 studenți și 2 medici rezidenți, NICIUNUL DINTRE EI NU PROVINE DIN CELE TREI ȚĂRI AFRICANE AFECTATE DE EBOLA. Deci clujenii pot fi liniștiți, nu există studenți străini care fug prin oraș pentru că au Ebola și suntem oricum pregătiți dacă ar apărea un asemenea caz, avem pregătirea să intervenim prompt”, a conchis Directorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, Mihaela Lupșe.

foto: Mihaela Lupse

 

PS1: Acest text poate fi preluat fără termeni si conditii de toti cei ce stiu ca Ziar de Cluj a facut prima ancheta despre jegul din Spitalul Clinic Judetean de Urgenta. Si care le-a permis altor confrati, care au greata sa citeze, sa scrie pentru prima oara in acest an despre acest subiect. 

PS2: Dedicam acest text rectorului UMF, Alexandru Irimie. Ebola mare sa ai mania persecutiei!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version