Bineinteles ca exista subiecte mult mai importante atat in Lume, cat si in Cluj-Napoca. Subiectul ridicat de mine reprezinta o mica obsesie de-a mea in legatura cu una dintre cele mai populare banci din Romania.
Anul viitor, Banca Transilvania implineste 20 de ani si, din punctul meu de vedere, rebranding-ul sau ar fi un cadou foarte bun de aniversare atat pentru milioanele de clienti, cat si pentru cele cateva mii bune de angajati.
Ce inseamna un rebranding? (varianta scurta)
Aparent, schimbarea logo-ului si a identitatii vizuale sunt lucrurile „la vedere” care ar semnaliza in ochii celor mai multi dintre noi un proces de rebranding. In particular, fiindca discutam de o banca cu foarte multe sedii, raspandite in intreaga Romanie, este evident ca o schimbare la nivel vizual s-ar simti foarte puternic.
Dar acest proces profesional implica o `reinventare` pe mai multe paliere – de exemplu: schimbarea tonalitatii in dialogul cu clientii, redesenarea personalitatea bancii (acum aceste doua sunt usor jucause din cauza ca Vocea BT este reprezentata de Zanul simpatic), repozitionarea strategica (mai corporate sau si mai populara?) si multe alte lucruri tehnice – proceduri, strategii de comunicare diferite, asocieri de imagine mai inedite.
E de bine
Astfel de schimbari, mai ales in vremuri de criza, sunt evitate din cauza costurilor. In cazul Bancii Transilvania, ar putea fi vorba de o actiune de tip `musai`, de o evolutie necesara care sa compenseze o erodare a unor valori mai slab reprezentate acum in comunicarea bancii.
E o banca mare acum, cu o poveste extraordinara, solida. Si cand laud povestea BT, nu ii laud ultimele rezultate financiare, cu profit cat pierderile concurentei. Ci ii laud intreaga poveste, povestea unei afaceri ce a crescut frumos, care a ramas independenta, care si-a pastrat promisiunea.
Am doua fete – ambele zambesc
Ca si client, imi doresc comportamente mai logice, proceduri flexibile si gandite din prisma mea si nu a unui „strategist”, imbunatatirea serviciilor post-vanzare.
Ca specialist in branding, abia astept sa vad cine va lucra proiectul. Va fi cineva din afara? Va avea curaj BT-ul sa angajeze un Landor? Va fi, cum ar fi normal pentru o banca romaneasca, cineva din tara? Din Bucuresti? Se va lucra cu Brandient? Se va incerca cu cineva local?
Sau nu va fi cazul de niciun rebranding? Sa fie oare BT-ul atat de convins ca nu conteaza un astfel de proces?
Sursa foto: http://en.wikipedia.org