In vizor

Își iau tălpășița din funcțiile de conducere managerii spitalelor clujene după ce Guvernul le va tăia din ,,cașcaval”? Petru Șușcă, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență: Există riscul ca personalul medical să evite funcțiile de conducere

Luptă pentru salariile lor până în pânzele albe și amenință cu demisii în masă. Conducerea Spitalului Clinic Județean trimite încă din luna martie a acestui an adrese către Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății și Comisiile de Sănătate din Camera Deputatiilor și Senat cu privire la modul de aplicare a unor prevederi din Legea nr. 250/2016 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 20/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Deși încasează lunar salarii de mii de lei și își mai rotunjesc veniturile și din alte activități, personalul din conducerea Spitalului Clinic Județean este nemulțumit de faptul că Executivul le-a ,,umblat” la portofel și le va reduce câștigurile lunare. Concret, o dată cu măsura care va intra în vigoare la data de 1 martie 2018, directorii medicali ai spitalelor vor pierde la salariul de bază chiar și 10.000 de lei. 

Managerii spitalelor clujene nu văd cu ochi buni modificările legislative din ultima perioadă legate de majorarea salariilor medicilor și asistentelor. Deoarece Guvernul taie brutal din salariile managerilor, spitalele riscă să ajungă în criză de management medical. Petru Șușcă, managerul Spitalului Clinic Județean ne-a transmis următoarele informații:

,,Salariul prevăzut pentru şefii de sectie clinică este mai mic decât salariul prevăzut pentru medicii primari gradaţia 5 pentru unităţile clinice, respectiv gradaţia 3,4,5 pentru ATI/UPU. Salariul prevăzut pentru şefii de birou este mai mic decât salariul prevăzut pentru consilier, expert, referent de specialitate, inspector de specialitate, gradul I gradația 5, respectiv inginer, economist, specialist IA.  Salariul prevăzut pentru șef formaţie muncitori este mai mic decât salariul prevăzut pentru inginer, referent, subinginer, conductor arhitect, technician; pentru asistent medical debutant cu studii „PL”, evoluția salariului nu respectă gradaţiile. În timp ce pentru personalul mediu sanitar se menţine diferenţierea salariilor în funcţie de studiile absolvite (studii medii, studii PL), pentru funcţiile comune acest criteriu nu mai există (de exemplu, pentru contabili şi merceologi). Pentru o parte din muncitori sunt stabilite salarii mai mari pentru unităţile neclinice comparativ cu unităţile clinice”, se arată în comunicatul trimis către Ziar de Cluj.

Petru Șușcă ne dă și un exemplu concret ca să înțelegem cum sărăcește Guvernul oamenii muncitori din Spitalul Clinic Județean Cluj, pe cei care duc greul instituției pe umeri și trag cel mai mult la jug. Începând cu luna septembrie 2017, directorul medical nou angajat are o salarizare redusă cu aproximativ 3700 lei, comparativ cu salarizarea vechiului director medical, iar, comparativ cu funcția de șef de secție, deținută anterior, actualul director medical pierde la salarizare suma de aproximativ 2400 lei.

Lista de presupuse nereguli sesizate de managerul unității spitalicești nu se oprește aici. Petru Șușcă e revoltat de faptul că leguitorul ar încălca principiul echităţii şi coerenţei sistemului de salarizare prevăzut în Legea 284/2010. 

,,Legiuitorul nu face nicio diferenţiere în retribuirea conducerii unui spital cu 401 paturi şi conducerea unui spital cu peste 1500 de paturi, deşi este evident că prin aceasta este încălcat principiul echităţii şi coerenţei sistemului de salarizare prevăzut în Legea 284/2010”, afirmă managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.

Dacă Guvernul va păstra legea în forma actuală, Petru Șușcă anunță public că ne vom confrunta în viitorul apropiat cu un exod în masă al managerilor de spitale.

,,În consecință, dacă legea va rămâne în această formă, există riscul ca personalul medical să evite funcțiile de conducere, tocmai pentru că nivelul salarizării nu este direct proporțional cu responsabilitatea mare și volumul de muncă”, subliniază reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Despre Petru Șușcă și ambițiile sale, Ziar de Cluj a mai scris recent. Când vine vorba de bani, Șușcă nu se dă în lături de la nimic. De exemplu, în 17 noiembrie, Petru Șușca și-a amintit brusc că Institutul de Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca ar avea niște datorii la unitatea spitalicească pe care o manageriază el. Motiv pentru care a trimis o somație în regim de urgență, amenințând cu mega-proces Institutul de Transplant, în cazul contrar al neplății, în regim de urgență, a datoriei. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *