In vizor

Isi ascund averile de ani buni. Cei mai bine remunerati bugetari sunt si cei care uita sa isi completeze declaratiile de avere

Directia de Sanatate Publica, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate si Regia Autonoma de Termoficare Cluj Napoca, Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Privat sau Compania de Apa Somes sunt doar cateva dintre institutiile publice ale Clujului ale caror directori nu si-au publicat inca averile. Asta in ciuda legii, care spune ca “declaratiile de avere si de interese se depun in termen de 30 zile de la data numirii sau alegerii in functie, ori de la data inceperii activitatii”.

Dorina Duma, sefa Directiei de Sanatate Publica Cluj, Emilia Groza, sefa Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Cluj, Dorin Ciataras, seful Companiei de Apa Somes, Emil Miron, seful Regiei Autonome de Termoficare si Mircea Avram, directorul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Privat sunt printre cei mai bine remunerati angajati ai statului si, in acelasi timp, cei care isi ascund averile.

Pe site-ul Directiei de Sanatate Publica, averile angajatilor nu au mai fost updatate din anul 2013. Averea sefei directiei, Dorina Duma, nu poate fi gasita nici macar pe site-ul Agentiei Nationale de Integritate, acolo unde legea spune clar ca ar trebui sa fie.  In cazul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, averile exista, dar nu pot fi accesate. Emilia Groza are doua declaratii de avere postate, din 2005 si 2015, dar niciuna dintre ele nu poate fi vizualizata. Agoniseala ei nu e de gasit nici la Agentia Nationala de Integritate.

Declaratiile angajatilor de la Regia Autonoma de Termoficare Cluj-Napoca nu au mai aparut pe site-ul institutiei de ani buni

Functionarii publici s-au ferit sa-si faca publice averile pe www, folosindu-se de legea care spune ca acestea pot fi la indemana publicului pe site sau la sediul institutiei. Ei au ales cea de-a doua varianta, dar si aici s-au folosit de un tertip, ca sa nu vada platitorul de taxe si impozite ce salarii au cei care le iau jumatate din venituri iarna. In loc sa fie afisate undeva unde sa vada tot omul ce venituri au directorii de aici, declaratiile de avere pot fi gasite intr-un birou ascuns de functionar public.

Averea directorului poate fi, insa, accesata pe site-ul Agentiei Nationale de Integritate. De aici putem afla ca Emil Miron a castigat anul trecut peste 14.000 de lei pe luna.

Sefilor de la Compania de Apa Somes nu le pasa nici cat negru sub unghie de  legile in vigoare. Este al doilea an consecutiv cand refuza cu nonsalanta sa-si faca publice declaratiile de avere. Poate pentru ca directorul Companiei de Apa Somes, inginerul Dorin Ciataras, este renumerat lunar, cu un salariu brut de 19.000 de lei. La aceasta suma se mai adauga un alt venit de 600 de lei, pe care Ciataras il primeste de la Universitatea Tehnica din Cluj Napoca.

Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Privat e o alta institutie a statului care uita sa isi publice declaratiile de avere

Au trecut mai bine de doua luni de la termenul limita de publicare a acestor documente, dar site-ul regiei afiseaza o pagina alba la sectiunea declaratii. Interesant e insa faptul ca directorul Mircea Avram, desi a mai indeplinit aceasta functie si in perioada administratiei Tise, nu si-a publicat niciodata averea pe pe portalul Agentiei Nationale de Integritate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *