Jos palaria

IRES va oferi gratuit un exit poll în ziua alegerilor, pentru a transparentiza procesul electoral

IRES va realiza un exit poll în ziua alegerilor prezidențiale, pe care îl va oferi gratuit tuturor celor interesați de o cercetare sociologică menită a transparentiza procesul electoral.

Sociologul Vasile Dâncu a explicat demersul IRES pentru Ziar de Cluj:

„În primul rând, exit poll-ul reprezintă un control democratic asupra procesului alegerilor, este o formă de a transparentiza procesul alegerilor. Exit poll-ul nu studiază numai rezultatul votului la urne, deci nu e doar un sondaj la urne, ci se ocupă și de testarea motivațiilor pentru care s-au dus oamenii la vot, de ce au votat un anumit candidat, evaluează cunoștințele oamenilor, ce au văzut în campania electorală, când s-au hotărât ș.a.m.d.

Este un demers al nostru pe care îl facem în scopul de a crește calitatea informației în spațiul public.

Mai este, desigur, și o altă motivație: la alegerile europarlamentare a fost un singur exit poll și, atunci, foarte multă lume a considerat că un singur exit poll poate să manipuleze opinia publică sau poate să inducă anumite tendințe.

Noi am considerat că este bine să realizăm o asemenea cercetare mare și să punem tuturor la dispoziție gratuit rezultatele.

Am participat și la o procedură de achiziții la o instituție publică, dar acolo am fost blocați de către competitorii noștri prin contestație succesivă, după ce am câștigat acea licitație; apoi, am hotărât să facem noi un exit poll și să îl dăm pentru toată presa care este interesată de rezultat.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *