Analiza

Ipocrizie: "Nimeni nu doarme sub cerul liber", dar negociem la sange si ne miscam in ritm de melc

Toata lumea fara pile fuge de afacerile cu Primaria Cluj-Napoca, deoarece e clar ca iese in pierdere.

Dupa ce primarul municipiului a declarat ca „nimeni nu doarme sub cerul liber”, Consiliul Local a aprobat cumpararea a 25 de locuinte cu una, doua si trei camere de pe piata, pe care sa le transforme in locuinte sociale. Asta, dupa ce a subventionat chiria pentru persoanele nevoiase (acolo e deja alta problema).

Dar nimeni nu mai vrea sa-si vanda locuinta catre primarie, avand in vedere conditiile. Conform colegilor de la Monitorul, prima şi singura ofertă a venit din partea unei familii din Mănăştur care a decis să îşi vândă apartamentul cu patru camere.

“(…) Achiziţia de pe piaţa liberă a unui imobil situat în Cluj-Napoca în cartierul Mănăştur pe strada Clăbucet compus din patru camere, o bucătărie, o cămară de alimente, o baie, un hol, un balcon cu suprafaţa utilă de 79,54 mp la preţul de 94.400 euro”, se arată în proiectul de hotărâre care va ajunge pe masa consilierilor locali.

Proprietarii apartamentului au cerut iniţial 111.250 de euro, dar în urma negocierilor s-a ajuns la un preţ mai mic cu 16.850 de euro.

Asadar, 1.186 de euro plateste primaria pe metrul patrat, sub pretul pietei.

La începutul lunii aprilie, zeci de persoane au fost evacuate de pe strada Vlad Țepeș şi au făcut scandal în Consiliul Local solicitând locuințe sociale. Ei spuneau la acea dată că degeaba subvenționează municipalitatea chiria că nu găsesc proprietari dispuși să îi primească.

“Pe partea socială, dincolo de programul de locuințe sociale, pe care îl avem în fiecare an, anul acesta vor fi finalizate locuințele de pe strada Ghimeșului și vor începe altele, am introdus programe care vizează subvenția la chirie, cred că suntem printre puținii din România care aplicăm acest program. Vedem dificultăți în implementare. În primul rând, să știe lumea că dacă apelează la acest program pentru a subvenționa chiria cu până la un maxim de 1.400 de lei, nu este exclus de la programul de locuință socială. În bugetul pentru 2019 vom avea 2 milioane de euro pentru achiziționarea de locuințe sociale, altele decât cele care se construiesc pe fonduri publice. De peste 10 ani, locuințe ANL nu se mai construiesc în oraș. Astăzi, nimeni nu stă sub cerul liber. Toată lumea are acces la un serviciu sanitar, la un acoperiș, la masă, în cele două locații, Prison Fellowship și locația noastră de pe Dragoș Vodă. Cei evacuați beneficiază de un punctaj suplimentar pe lista de locuințe sociale pe 2019”, le-a transmis, la acea dată, primarul Emil Boc celor evacuaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *