Editorial

Ipocrizia mass media de chitantier la capataiul jurnalismului

de Liviu Alexa
Intr-un editorial scris asa, ca sa fie, Tolontan spune ca nu e de acord cu inchiderea postului de televiziune Romania TV de catre CNA, ca democratie, ca proportionalitate, ca partz, ca printzip.
Tolontan e ca tocilarul paracios care merge pe ascuns la diriga sa ii spuna ca Sebi fumeaza in spatele scolii, iar apoi fuge in curte sa protesteze in careu alaturi de colectivul clasei impotriva exmatricularii lui Sebi.
Retragerea unei licente TV este un demers foarte dificil, Tolo stie asta, dar ii place sa puna spirt de 90 de grade pe focul declansat tot de el. Vrea sa faca valvataia mare ca opinia publica sa nu se uite spre propriul sau rahat, mare si puturos, si care priveste felul in care trustul elvetian, dar si Tolo, personal, au gestionat relatia de munca cu jurnalista decedata.
Si in cazul lui Dan Diaconescu, cand OTV a fost ucis, a fost vorba de multe amenzi, de mult timp, de multe incalcari ale legislatiei audio-vizuale.
Mai e ceva. RTV nu e un post oarecare. E liderul televiziunilor de news, facandu-si loc si in topul mare al generalistelor. Adica cash din pub, nene.
Asta e o forta enorma pe care Sebi, baiatul care fumeaza in spatele scolii, nu a folosit-o niciodata. Mare nuanta.
In perioada Basescu, A3 isi folosea brut forta media organizand proteste, facand campanii agresive de comunicare.
Sebastian Ghita nu a ridicat niciodata portita de iesire de la cusca leilor.
Dar poate intr-o zi o sa o faca.
E foarte enervant pentru latraii sorosisti si rezistaci sa stie ca RTV e lider de audienta, sunt convins ca fac spume, cum, dom’le, pe Digi24 sunt materiale de o calitate jurnalistica incontestabila. Sunt pe dracu’.
Audientele RTV dovedesc ca asta vor romanii sa priveasca, dovedesc ca RTV stie cel mai bine sa profileze emisia informatiei pe orizontul de asteptare al poporului.
Si stati linistiti, nu numai dreptacii si rezistacii is invidiosi, si Varanul, si Gadea pusca de dracu. Sa bagi 8 milioane de euro in cearsafuri de wall-uri de ultima generatie, in lumini, grafica si softuri, si romanii sa iti dea ignore, uitandu-se la RTV, cred ca e enervant de suportat. Poate sa isi puna A3 langa sigla CNN, si pe aia a lui Fox, plus aia a lui CNBC, ca tot in spatele RTV vor
fi daca nu schimba reteta editoriala, daca nu elimina oameni seci precum Radu Tudor sau Adrian Ursu.
Pana atunci, sa remarcam penibila actiune de justificare-manipulare a ziarului Libertatea care ieri ajunsese la “2000 de redactii, ONG-uri si personalitati”.
Cifra crescuse de la 200 la 2000 in circa 36 de ore.
Si titlul e manipulator, un clicbait disperat sugerand o comasare fara precedent a sustinerii celor de la Libertatea.
Normal ca nu sunt 2000 de redactii, dar multe din cele ce au semnat sunt pleava de presa locala (mai lipsea Gazeta de Babadag) sau “onlainuri” fara importanta.
Si, ca sa iasa cifra mare, Libertatea a pus pe lista si sute de “cititori”.
Si asta mi-a atras atentia facandu-ma sa ma gandesc la inca o perspectiva.
Lista de sustinere a fost la liber. Daca e asa, inseamna ca putini cititori din cei pe care pretinde Libertatea ca ii are au “achiesat” la demers. Totusi, Libertatea se pretinde liderul presei online. Tztz, cateva sute din sute de mii… putin.
Apoi, e dezamagitor si din alt punct de vedere.
Orice ar face, oricat s-ar stradui, Tolo nu a reusit sa faca (in atatia ani si atatea milioane cheltuite) din Libertatea un nume de presa admirat de rezistaci si dreptaci, asa cum e Recorder.
Daca Recorder era in postura sa ceara sustinere publica, cifrele erau semnficativ mai mari.
Asta se intampla din doua motive:
– Recorder livreaza investigatii de calitate, normal ca nu putem compara flowul unei redactii de tabloid generalist cu un outlet de investigatii, dar comparand munca celor doua titluri, Recorder nu a gresit deloc de la infiintare. Acum 10 ani, asteptam cu sufletul la gura dezvaluirile lui Tolo, azi, Tolo scrie literatura. Ancheta Recorder cu Doi S’un Sfert a facut milionul de vizualizari in 24 de ore, Libertatea nu a avut niciodata asa ceva.
– nu poti sa cuceresti inimile rezistace si cu corporatia in spate, cinica si miliardara, si cu steagul libertatii Libertatii in maini, steag cumparat din cross-uri cu tabloide, spam si furt prin citare de la presa locala.
In fine, o ultima constatare. Ciresul meu inflorit e adorabil.