Focus

IPJ Cluj, WARM UP cu Electric Castle. Polițiștii și-au adus ”drogurile” din dotare

Scris de 9,711

Inspectoratul Județean de Poliție Cluj funcționează cu un procent considerabil de deficit de personal. Cu toate acestea, în fiecare an au în responsabilitate siguranța derulării a două festivaluri internaționale majore: Electric Castle și Untold. Asta pe lângă evenimente mai ”scurte” precum meciurile sportive, MOX, Dela Hoya, Târgul de la Negreni sau evenimente locale gen concerte în aer liber sau zilele localităților, unde se prezintă la datorie sute de polițiști din toate colțurile județului.  

Electric și UNTOLD sunt cele două mari festivaluri care atrag sute de mii de tineri din toate colțurile lumii. Ziar de Cluj a stat de vorbă cu șeful IPJ Cluj, comisarul Mircea Rus, care ne-a explicat diferențele dintre cele două evenimente dar și complexitatea unui plan de siguranță pentru a evita situații ”surpriză”.

VEZI ȘI: Șeful BCCO CLUJ, după ce a „participat” la Electric Castle: „Drogurile se distribuiau în apropierea festivalului, în sat”

Cea mai mare diferență între Untold și Electric Castle o reprezintă numărul de participanți: 231.000 de participanți prezenți în cele 5 zile de Electric Castle (2019) VERSUS 355.000 de persoane în 4 zile de UNTOLD – cifra record înregistrată la UNTOLD 2018. Dacă pentru fiecare zi de Electric Castle erau la datorie peste 150 de polițiști, în cazul festivalului din centrul Clujului cifra se va dubla (strategie la care se lucrează zilele acestea). Alături de ei asigura evenimentele și Jandarmeria Cluj, echipajele de pompieri și personal medical de pe SMURD sau SAJ.

„Urmează să comunicăm un raport detaliat cu activitatea colegilor mei la Electric Castle: incidente, sancțiuni sau alte măsuri. În altă ordine de idei, ca de fiecare dată încercăm și reușim să ne adaptăm vis-a-vis de problemele din anii trecuți. Vreau să multumesc tuturor colegilor pentru profesionalismul de care au dat dovadă, dar și organizatorilor evenimentului pentru că ne-au creat condițiile necesare pentru a ne îndeplini cu succes strategia. Când spun colegii mei din IPJ Cluj mă refer la cei de la Investigațiii Criminale, cei de la Ordine Publică, cei de la Rutieră și colegii de la Prevenire. Cei din urmă au derulat o campanie interactivă, folosindu-se de diferite dispozitive moderne, pentru a-i face pe festivalieri să conștientizeze efectele drogurilor și a stării de ebrietate. Electric Castle a fost o încălzire foarte bună pentru IPJ Cluj, asta în contextul în care se preconizează un număr dublu de festivalieri la UNTOLD”, explica șeful IPJ Cluj, comisarul Mircea Rus. 

Comisarul Gina Pop a condus operațiunea de prevenție, alături de alți patru polițiști și alături de cei de la Agenția Națională Antidrog Cluj. Însă și polițiștii au ”jucăriile” lor care imită la perfecție drogurile. Fără să fumezi, să bei, să inspiri sau sa îți injectezi, preț de câteva secunde poți experimenta efectele alcoolului sau a drogurilor încercând ”drogurile” aduse de polițiști: ochelarii care induc starea post-consum droguri/alcool și bicicleta beată. 

„Noi acolo am fost cu ochelarii care simuleaza starea dupa consumul de alcool si droguri, impreuna cu colegii de la ANA Cluj. Am avut și o ”bicicletă beată” care avea funcțiile inversate, tocmai pentru a atrage atenția efectelor consumului de alcool. Încercau să pedaleze în față și mergeau în spate sau încercau să vireze stânga și ajungeau spre dreapta. Amuzant a fost ca erau mulți festivalieri care subestimau cele doua gadgeturi. Însă recordul la deplasatul cu bicicleta respectivă era de maxim 10-15 centimetrii. Adica daca cineva îi filma în timp ce încercau să se dea cu bicicleta, apăreau ca niște persoane aflate în stare de ebrietate încercând să se deplaseze.

Pe noi ne interesează să ajutăm cât mai multă lume să conștientizeze ce înseamnă aceste efecte. Consumul de alcool sau de droguri asociat cu condusul pe drumurile publice reprezină o combinație fatală. Este important să le transmitem tuturor ca acele obiceiuri sunt incompatibile cu siguranța”, a explicat comisarul de poliție Gina Pop. 

Spre deosebire de anii trecuți, anul acesta raportul post Electric și Untold va fi unul mai ”ușurel”, în special la categoria arestări pentru droguri. Reamintim că în toamna anului trecut Înalta Curte de Casație și Justiție a dezincriminat consumul de substanțe etnobotanice, motiv pentru care, din punct de vedere penal, se consideră infracțiune doar consumul de droguri de mare risc și traficul inclusiv de substanțe cu efecte psihoactive. 

Pentru partea de astfel de ”petrecăreți”, IPJ Cluj a inclus în strategie și prezența ”băieților” de la BCCO Cluj, brigadă condusă de fostul șef al IPJ Cluj Constantin Ilea. 

Reamintim că înainte de Neversea au fost reținuți trei tineri ce aveau în portbagajul mașinii peste 10 kg de droguri și înainte de Electric Castle a fost arestat  clujeanul Daniel Nașcă, ”fericitul fermier” de la Dabâca.

 

 

Citește și: 

EXCLUSIV Dosarul ”DROGURI la NEVERSEA”: traficanții s-au dat în gât. DIICOT știa de ”BEN” și de ”Alexandru”

 



ULTIMA ORĂ

  • Acum 3 hours General
    A murit Augustin Chira, fost jucător la echipa secundă a CFR Cluj
  • Acum 22 hours Politica
    ARUNCAREA ÎN DERIZORIU A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI: Examenele orale de la Bacalaureat se echivalează cu notele din timpul liceului – prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației, în contextul celor mai mari proteste ale profesorilor în ultimii 18 ani
  • Acum 23 hours Justitie
    ROMÂNIA EȘUATĂ: O femeie al cărei copil de 12 ani a fost ucis la Revoluția din 1989 și-a dat foc în Poiana Brașov în semn de protest față de tergiversarea dosarului Revoluției. Poliția și procuratura au tăcut două săptămâni
  • Acum 1 day Politica
    SOLDĂŢEL DISCIPLINAT AL PARTIDULUI: Boc îi ceartă pe profesorii greviști și ia partea puterii, care se dovedește zilnic incapabilă: ”Nu putem sacrifica aceste generații”. E, să fi fost altcineva la guvernare, ce discurs fulminant ar fi avut Maestrul!
  • Acum 1 day PubliNews
    Educație și distracție la Iulius Mall Cluj: workshopuri pentru părinți și copii cu mentori de la școala Solis
  • Acum 1 day Eveniment
    Ce vor solicita sindicatele din educație la Guvern: ”Îi transmitem și lui Iohannis că noi rezistăm”
  • Acum 1 day Politica
    Președintele Iohannis ar fi avut o întâlnire ”decisivă” cu Ciucă și Ciolacu: Rotativa se face săptămâna viitoare pentru a evita criza de timp
  • Acum 1 day Rautacisme
    Pe unde, Maestre, printre gropile de la metrou, OSĂ se facă culoar de transport public din Mănăștur până în Mărăști?
  • Acum 1 day Rautacisme
    Emil Boc, primarul care le știe pe toate, numai administrație nu prea: De la ”Ioan Sabău nu pleacă nicăieri”, la ”felicitări noului antrenor”
  • Acum 1 day In vizor
    Poliția Locală folosește semnalele acustice și luminoase în mod ilegal. ”Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”
  • Acum 1 day Eveniment
    A 12-a zi de grevă a profesorilor, nu e al 12-lea ceas și pentru Guvern și locatarul de la Cotroceni: Un nou miting de protest al profesorilor, la Guvern și la Cotroceni
  • Acum 1 day Eveniment
    Grav accident de circulație pe DN1 E60, în Izvoru Crișului, județul Cluj. Un bărbat a rămas încarcerat, minoră consultată de echipajul SMURD
  • Acum 1 day In vizor
    Pentru cine ar fi dispusă Ligia Deca, ministrul Educației, să facă pârnaie? Conform Legii Dialogului social, nr 367/2022, art 159. alin 2. ”Angajatorul nu poate încadra personal care să îi înlocuiască pe cei aflați în grevă”. Prin urmare, situația școlară la disciplina profesorilor aflați în grevă, NU POATE FI ÎNCHEIATĂ, decât ILEGAL
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE