In vizor

Iohannis:”Nu voi prelungi starea de urgență, din 15 mai vom avea stare de alertă”. Se redeschid saloanele, cabinetele stomatologice și muzeele

Președintele Klaus Iohannis a anunțat azi că starea de urgență nu va fi prelungită în România, iar după 15 mai în România va fi instituite starea de alertă. De asemenea, treptat vor fi ridicate unele măsuri precum obligativitatea declaraţiei atunci când ne deplasăm în interiorul localităţii de domiciliu. 

”Starea de urgență nu va fi prelugită, nu voi emite un nou decret, data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgență. Începând in 15 mai vom intra în stare de alertă, aceasta este prevăzută de legislația specifică, care specifică cum se acționează în cazul unei epidemii. Situația nu s-a îmbunătățit încă. Ați observat cu siguranță că am avut și atăzi peste 300 de persoane testate pozitiv și nu putem spune că boala a trecut. Trebuie să mergem mai departe și trecem de la stare de urgență la stare de alertă. Epidemia nu a trecut, trebuie să fim foarte responsabili și să avem foarte mare grijă în continuare. Nu știe nimeni până când durează această epidemie, depinde de noi dacă o să o controlăm mai bine sau mai puțin bine”, a declarat Iohannis.

Potrivit lui Iohannis, din 15 mai deplasările în interiorul localității nu vor mai fi condiționate de declarațiile pe proprie răspundere. De asemenea, vor fi redeschise saloanele de înfrumusețare, frizerii, cabinete stomatologice și muzeele. Măștile vor fi obligatorii în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun.

”Relaxarea se va face pas cu pas, un astfel de pas fiind de două săptămâni. Unele măsuri le vom lua din 15 mai și următoarele măsuri la început de iunie, apoi la mijlocul lunii iunie și tot așa. Vom avea de exemplu la dispoziție saloanele de îngrijire personale, coafură, frizerie și cabinetele stomatologice. Se vor redeschide muzeele. Toate în condiții speciale de distanțare și de igienă. Toți vom purta mască de protecție în spațiile publice închise și în transportul în comun. Deplasările sunt restricționate pentru părăsirea localității: inters de serviciu, probleme medicale, mers cu bicicleta sau altele. Sporturile individuale vor fi permise. Sunt interzise intâlnirile cu mai mult de trei persoane. Sportivii de performanță vor putea să înceapă cantonamentele dar nu vor începe competițiile sportive. Bazele sportive nu se deschid pentru amatori. Nu se aplică aceste măsuri și în localitățile care sunt în carantină”, potrivit lui Klaus Iohannis.

Pe timpul stării de alertă se pot dispune, cu respectarea prevederilor art. 53 din Constituția României, măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăți fundamentale referitoare, după caz, la libera circulație, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forțate, dreptul de proprietate privată ori la protecția socială a muncii, aflate în strânsă relație de cauzalitate cu situația produsă și cu modalitățile specifice de gestionare a acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *