Eveniment

Iohannis: Săptămâna viitoare voi emite un nou decret care va prelungi cu o lună de zile starea de urgență

Scris de 902

Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă la finalul unei ședințe speciale pe care a avut-o cu prim-ministrul și membrii Guvernului. Tema centrală a întâlnirii a constat în evaluarea măsurile adoptate pentru combaterea și limitarea răspândirii coronavirusului. La final, șeful statului a anunțat prelungirea stării de urgență pentru încă o lună.

Klaus Iohannis a declarat:

„Am ajuns la concluzia că este nevoie de prelungirea stării de urgență.

La începutul săptămânii voi emite decretul pentru a prelungi starea de urgență cu încă o lună”.

Totodată, președintele a precizat că Guvernul trebui să reevalueze întreg bugetul, mai ales cheltuielile:

„Prin această epidemie, avem o criză care nu este doar de sănătate publică, ci una care afectează întreaga economie. Va fi nevoie să se declare o creștere semnificativă a deficitului bugetar. Este nevoie de bani mai mulți la Sănătate, asistență socială”, a adăugat Iohannis. 

Principalele declarații:

„Am terminat un bilanț intermediar la care au participat premierul Orban și mai mulți miniștri. Am dorit să tragem primele concluzii privind măsurile aplicate pentru prevenirea răspândirii epidemiei.

Am evaluat impactul acestor măsuri și cum trebuie conduse lucrurile în următoarele săptămâni.

În comparație cu alte țări, creșterea numărul de cazuri nu a fost atât de mare în comparație cu alte țări, precum Spania sau Italia.

Însă vă avertizez foarte clar, nu este momentul să ne relaxăm, toți experți ne spun că evoluția epidemiei depinde de cum respectăm indicațiile. Dacă nu le respectăm, este posibil să ajungem în scenarii ca în țările pe care le-am menționat.

Este clar: nu suntem încă în vârful epidemiei, nu este cazul să ne relaxăm. (…)

Am ajuns la concluzia că este nevoie de prelungirea stării de urgență. Am solicitat Guvernului cu propuneri pentru a fi incluse pentru prelungirea stării de urgență. La începutul săptămânii voi emite decretul pentru a prelungi starea de urgență cu încă o lună.

Am avut o discuție de felul în care România își arată solidaritatea față de alții. Am decis ca România să trimită o echipă de medici și asistenți medicali în Italia. Vor pleca mâine.

Despre rectificarea bugetară, lucrurile stau serios. Prin această epidemie, avem o criză care nu este doar de sănătate publică, ci una care afectează întreaga economie. Va fi nevoie să se declare o creștere semnificativă a deficitului bugetar. Este nevoie de bani mai mulți la Sănătate, asistență socială.

Este clar că această complicație nu se rezolvă de la sine, Guvernul va trebui să facă o analiză cuprinzătoare și să nu ne limităm doar la o rectificare care prevede câteva schimbări. Să se reevalueze și veniturile – care sunt în scădere – dar și cheltuielile, care sunt in creștere”, a declarat Klaus Iohannis.

Astfel, deși numărul cadrelor medicale infectate cu COVID-19 este în creștere, iar personalul medical insuficient, România va trimite un număr de 11 medici și 6 asistenți medicali în Italia. 

Decretul pentru instituirea stării de urgență a fost semnat de președinte în 16 martie 2020, cu un termen de 30 de zile, adică până în 16 aprilie 2020.

Luni, președintele Iohannis a declarat că starea de urgență va fi prelungită. ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Politica
  Ce n-avea Autoritatea Electorală Permanentă și acuma are? O greblă. Toni Greblă
 • Acum 3 hours Politica
  PSD anunță că nu votează proiectul PNL care înăsprește sancțiunile la proteste
 • Acum 3 hours In vizor
  Cică: ”lucrări neconforme pe malul Someșului” și ”constructorul reface lucrarea pe banii săi”, că ”n-a respectat granulația la beton”. ”Căcare” beton, că tot malul Someșului e betonat, departe de planul inițial aprobat?
 • Acum 4 hours FOTOGRAFILA
  MODERNIZATU-SA! Administrația locală a aruncat trei roabe de asfalt măcinat peste fostele terenuri de zgură de lângă Cluj Arena și acum se laudă Boc că a ”modernizat” locul de piață volantă și că ”respecte”
 • Acum 5 hours Din oras
  GARAJELE S-AU DAT JOS, ASFALTUL N-A MAI VENIT: Pe Aleea Padin din Oraşul Comoară se strâng bani ca să se acopere gropile din drumul care trece prin fața blocului
 • Acum 6 hours Politica
  Comisiile din Senat au adoptat modificări la proiectul de reformă a pensiilor speciale: Impozitare progresivă, care va ajunge până la 15%. Interzis la cumulul mai multor pensii speciale. Nicio pensie nu va depăși venitul din perioada de activitate
 • Acum 6 hours General
  Pot să zică cei de la agenţiile de rating ce vor, INS nu vine cu veşti prea bune: Managerii firmelor românești estimează că urmează o creștere accentuată a prețurilor în comerțul cu amănuntul și construcții
 • Acum 6 hours Din oras
  După mai bine de trei ani de la izbucnirea pandemiei, numărul cazurilor active de infecție cu coronavirus se apropie de o mie în Cluj-Napoca
 • Acum 6 hours FOTOGRAFILA
  Acum 5 ani ni se promitea o digitalizare de n-o s-o putem duce. Azi întrebăm: “Holograma, unde-i holograma”?
 • Acum 7 hours Eveniment
  ÎN DEZBATERE PUBLICĂ: Plafonarea polițelor RCA
 • Acum 7 hours Eveniment
  COJOCUL BABEI DOCHIA: Răcire accentuată a vremii, în toată ţara, până joi dimineaţa. Temperaturile vor scădea până la minus 10 grade
 • Acum 7 hours Politica
  Președintele Iohannis a promulgat legea avertizorului de integritate
 • Acum 8 hours Eveniment
  PATRU MILIOANE DE LEI PREJUDICII: Înşelăciune cu mobilă la Cluj
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE