In vizor

Ioana Mihăilă, nominalizarea USRPlus pentru Ministerul Sănătății, în posibil conflict cu criteriile din Ghidul de Incompatibilități și Conflicte al Agenției Naționale de Integritate

Ioana Mihăilă, absolventă a Universității de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj, nominalizarea USRPlus pentru Ministerul Sănătății pare să se afle în conflict cu criteriile din Ghidul de Incompatibilități și Conflicte al Agenției Naționale de Integritate. 

Potrivit datelor publicate în CV, Mihăilă este Coordonator medical la ”Clinica Medena”, o clinică de familie. De asemenea este administrator Dermalite SRL. 

CV Ioana Mihaila poate fi consultat AICI.  

De menționat că după încheierea studiilor, de licență (2005) și a rezidențiatului (2010), din august 2012 a devenit administrator al Dermalite SRL (după o experiență de doar doi ani de zile la NewMedics Oradea), iar din 2014 a devenit coordonator medical la „Clinica Medena”. 

Practic, Ioana Mihăilă, nominalizarea pentru Ministerul Sănătății a USRPlus, și-a perfecționat abilitățile medicale direct în clinicile de familie, fără prea multe alte studii și cursuri de calificare efectuate în străinătate. 

La capitolul formare continuă, Mihăilă amintește un curs absolvit în 2017, Introduction to Motivational Interviewing, iar competențele dobândite includ Comunicare medic-pacient prin tehnica ”motivational interviewing”.

În 2012 – curs EMPRETEC, cu competențe antreprenoriale dobândite. 

Prin urmare, Ioana Mihăilă, secretar de stat nominalizat pentru portofoliul Ministerului Sănătății, este și coordonator medical și administrator la cele două clinic de familie. 

După cum semnalează stiripesurse.ro, Ioana Mihăilă se plătea cu salariul minim pe economie la clinica privată pe care o deține alături de soțul său. Mihăilă a încasat 14.400 de lei în 2020, conform declarației sale de avere.

Aceste aspecte par să intre în contradicție cu criteriile cuprinse în Ghidul de Incompatibilități și Conflicte al Agenției Naționale de Integritate.

Însă nu par să intre în contradicție cu apucăturile PNL-iștilor.

Sub Guvernul Orban, Victor Costache – unul dintre cei mai slabi miniștri ai Sănătății, precum și secretarul Horațiu Moldovan – serveau interesele publice până la ora 16.00, menținându-și funcțiile în clinicile private în care activau în calitatea de medici şi operau „în timpul liber”, la clinicile Polisano Sibiu (grupul Medlife), respectiv Spitalul Sanador, după cum semnala Libertatea.ro

Nici USRPlus nu pare să se împiedice de criteriile ANI privind incompatibilitățile. 

Ghidul de Incompatibilități și Conflicte al Agenției Naționale de Integritate poate fi accesat AICI.

INCOMPATIBILITĂŢI:

Pentru membrii Guvernului şi alte funcţii publice de autoritate din administraţia publică centrală şi locală: Conform art. 72 și art. 73 din Legea nr. 161/2003, persoana care exercită funcţia de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcţii asimilate acestora, prefect ori subprefect este obligată să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu ia sau să nu participe la luarea unei decizii în exercitarea funcţiei publice de autoritate, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I. Obligaţiile prevăzute mai sus nu privesc emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative.

PENTRU FUNCȚIA DE MEMBRU AL GUVERNULUI ȘI ALTE FUNCȚII PUBLICE DE AUTORITATE DIN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ CENTRALĂ ȘI LOCALĂ: Articolul 84 din Legea nr. 161/2003

prevede faptul că funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi:

 – orice altă funcţie publică de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator ori a altor situaţii prevăzute de Constituţie; 
– o funcţie de reprezentare profesională salarizată în cadrul organizaţiilor cu scop comercial; 
– funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, precum şi la instituţiile publice; 
– funcţia de preşedinte sau de secretar al adunărilor generale ale acţionarilor sau asociaţilor la societăţile comerciale prevăzute la lit. c); 
– funcţia de reprezentant al statului în adunările generale ale societăţilor comerciale prevăzute la lit. c); 
– funcţia de manager sau membru al consiliilor de administraţie ale regiilor autonome, companiilor şi societăţilor naţionale; 
– calitatea de comerciant persoană fizică; – calitatea de membru al unui grup de interes economic; 
– o funcţie publică încredinţată de un stat străin, cu excepţia acelor funcţii prevăzute în acordurile şi convenţiile la care România este parte.

CITEȘTE ȘI: Absolventă UMF Cluj, Ioana Mihailă, propunerea USRPlus pentru Ministerul Sănătății

 Mihaila Ioana – administrator 100% a firmei Dermalite SRL, înființată în 2012, cu sediul Sanmartin, Bihor.

Domeniul de activitate: Activitati de asistenta medicala specializata

În 2019, firma obținea un profit net de – 27 053 EUR, la o cifră de afaceri de 48 301 EUR.

Mihaila Marius Călin – Osteoprotect SRL, înființată în 2011, Oradea, str Anton Bacalbasa. 

Administrator 100% – Mihaila Marius Calin. 

Obiectul de activitate al firmei: Activitati de asistenta medicala specializata

În 2019, firma înregistra un profit net de – 84.442 euro, la o cifră de afaceri de 566.318 euro. 

Călin Mihăilă administrează și Dermasilk SRL, înființată 2017, cu sediul în Cluj-Napoca, Bdul Constantin Brancusi.

sursa captură: clinicamedena.ro

Este asociat cu Adiaconitei Smaranda.

Obiectul de activitate: Activitati de asistenta medicala specializata
În 2019, firma obținea un profit de – 10.447 euro, la o cifră de afaceri de 53.130 euro. 

Ioana Mihăilă deţine mai multe terenuri şi case în Oradea, are peste 400.000 de lei în conturi şi a acordat un împrumut de 20.000 de lei USR în campania electorală.

Potrivit declaraţiei de avere, Ioana Mihăilă deţine împreună cu soţul două terenuri intravilane în Oradea, obţinute prin contract de vânzare – cumpărare, iar un alt teren, de peste 500 de metri pătraţi, este obţinut prin donaţie.

De asemenea, împreună cu soţul deţine trei case în Oradea, mai deţine o cotă parte dintr-un apartament din Cluj Napoca şi mai are un spaţiu comercial de 437 de metri pătraţi obţinut în 2015 prin donaţie, în Oradea.

Are un autoturism Renault Clio și depozite la bănci care totalizează peste 400.000 de lei.

Soţul său, Marius Mihăilă, a acordat un împrumut de peste 330.000 de lei firmei Osteoprotect SRL, iar Ioana Mihăilă a acordat un împrumut de 65.000 de lei firmei Dermalite SRL.

Ioana Mihăilă a acordat un împrumut de 20.000 de lei USR în campania electorală.

A câştigat 14.400 de lei anul trecut ca endocrinolog la Dermalite SRL, de la care a încasat şi dividende de 137.000 de lei. Soţul său a obţinut 14.400 de lei ca medic specialist radiologie la Osteoprotect SRL, de unde a încasat şi dividende.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *