In vizor

Ioan Tecar a castigat necrestineste licitatia anului la Dej: 13 milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor. Afacerea pute rau, DNA Cluj sa citeasca acest articol!

Scris de 2,248

Asa cum Ziar de Cluj a anticipat inca din vara acestui an, firma omului de afaceri Ioan Tecar, Samus Constructii SA, a castigat cel mai mare contract de investitii din municipiu, pentru modernizarea strazilor, estimat la 17 milioane de euro. Interesant este ca primarul din Dej, Morar Costan, nu a divulgat informatii despre rezultatul licitatiei pana dupa semnarea contractului cu firma lui Tecar. Omul de afaceri a venit cu o oferta financiara de 13 milioane de euro.

In 15 iulie, Ziar de Cluj scria despre faptul ca primarul din Dej este acuzat ca „serveste” o licitatie de 17 milioane de euro omului de afaceri Ioan Tecar.

Motivul pentru care primarul din Dej era banuit de acest fapt era urmatorul: pe modelul de contract publicat pe SEAP, la “prestator”, aparea numele lui Florin Tecar, ruda apropiata de-a lui Ioan Tecar, patronul firmei Samus Constructii.

Din acest motiv, primarul Morar Costan a fost banuit ca a “aranjat” licitatia inainte de a fi incheiata procedura de achizitie publica. In apararea lui, edilul Dejului spunea ca este vorba de o “scapare”, iar contractul respectiv a fost copiat, cu tot cu numele lui Tecar, dupa un contract mai vechi, castigat de firma Samus Constructii cu Primaria Dej.

Ieri, primaria Dej a anuntat castigatorul licitatiei, fiind vorba de Samus Constructii SA.

La  procedura de licitatie deschisa, au participat 9 ofertanti . In urma evaluarilor au ramas 4 oferte admisibile, care au indeplinit conditiile prevazute de legislatie, din documentatia de atribuire, firmele eliminate neintocmind oferta conform cerintelor din fisa de date achizitii sau neraspunzand la solicitarile de clarificari cerute de comisia de evaluare.
Din cele 4 firme admisibile, conform criteriului de atribuire ”pretul cel mai scazut” ,  oferta desemnata castigatoare a fost cea depusa de firma Samus Constructii SA.

Contractul de lucrari are o valoare 54 633 884 lei – aproximativ 13 milioane euro, fata de valoarea estimata de 73 687 628 lei aproximativ 16,7 milioane euro, inregistrandu-se o diferenta de 19 053 744 lei( 4,7 milioane euro) intre valoarea estimata si cea contractata.
Primarul Dejului, Morar Costan, a avut mare grija sa nu comunice rezultatul acestei achizitii publice pana dupa semnarea contractului cu Samus Constructii SA.

Cu toare ca Ziar de Cluj a solicitat inclusiv saptamana trecuta care este rezultatul procedurii, primarul a declarat ca aceasta nu este inca finalizata. In realitate, comisia de evaluare a intocmit raportul procedurii in 18 septembrie.
De atunci, a trecut si termenul de contestare de 10 zile, astfel ca in 30 septembrie primaria a semnat contractul cu firma lui Tecar.

Cine a depus oferte

Samus SA a deups oferta in asociere cu SC Rosu Company SRL, iar sustinator este Tirrena Scavi SPA.
Din Cluj, au depus oferte mai multe societati, printre care si Diferit SRL, una dintre firmele “de casa” ale Primariei Cluj-Napoca. Firma Diferit SRL, detinuta de catre Petri Nicolae si sotia sa Daniela Denisa, este de altfel una dintre cele mai prolifice societati in ceea ce priveste contractele cu statul. O buna parte din aceste contracte au fost castigate in asociere cu Kiat SRL.
Si SC Napoca SA s-a inscris si ea la licitatie. Societatea este controlata de omul de afaceri Ioan Bene, in prezent arestat preventiv in dosarul de mita al lui Horea Uioreanu. Firma a avut, in 2013, o cifra de afaceri de 111 milioane de lei si profit de 8 milioane de lei.
Interesant este ca la procedura de achizitie s-a inscris si SC Drumuri si Poduri Judetene Cluj SA, fosta Regie Autonoma a Drumurilor Judetene Cluj (RADJ), transformata in februarie anul acesta in societate pe actiuni. Societatea participa la aceasta licitatie in asociere cu o firma din grecia, SC Aktor SA, care este si liderul asocierii.
Celelalte societati care au depus oferte financiare sunt: SC Construct Perom SRL din Bistrita, sc Frasinul SRL din Bistrita, SC AGM Group GC SRL din Campia Turzii, SC Magneta Constructii si Infrastructura SRL din Bucuresti si SC Antrepriza de Reparatii si Lucrari ARL Cluj SA, in asociere cu Strabag SRL.

Foto: gazetadecluj.roULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Sanatate
  Județul Cluj, locul 2 pe țară la numărul de cazuri COVID
 • Acum 4 hours Sport
  FC Victoria Cluj, campioana județului pentru Liga IV! Baraj de calificare cu județul Satu Mare pentru Liga III
 • Acum 5 hours Afacerea zilei
  Start-up-ul clujean Cyscale a reușit performanța obținerii unei finanțări de 3 milioane euro de la investitori străini
 • Acum 7 hours Vocea ta
  Arhitectura caselor din satul Aiton, exemplu de urmat
 • Acum 8 hours Vocea ta
  Cum este batjocorit cetățeanul de către statul român
 • Acum 10 hours Eveniment
  UPDATE – Băiat de 16 ani din Gilău, dat dispărut. Adolescentul a fost găsit în Someșul Rece
 • Acum 22 hours Politica
  Ministerul de Externe, replică dură pentru președinta Ungariei, care a pretins că îi reprezintă pe toți maghiarii: „Un stat nu poate să își aroge drepturi de orice fel în raport cu cetățenii altui stat. Astfel de declarații nu corespund standardelor europene”
 • Acum 1 day Reportaj
  INTERVIU – Claudiu Olenici, președintele Organizației pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului: „E și rușine pentru un oraș care se compară cu Barcelona și mâine poate și cu New York, să aibă dejecții pe râul care trece prin mijlocul Grădinii Botanice!”
 • Acum 1 day Politica
  Ciolacu: Nu sunt un mare fan al reducerii TVA, trebuie să definim produse strategice la care să plafonăm prețul
 • Acum 1 day Justitie
  Evazioniștii de la Cridov au toate șansele să revină în forță, după ce Tribunalul Cluj a ridicat sechestrul pentru peste 2 milioane de lei
 • Acum 1 day Afacerea zilei
  1,3 MILIOANE EURO profit pentru Telenav Software Cluj-Napoca, cel mai mare profit din istoria firmei
 • Acum 1 day Justitie
  Soții Cătinean de la Gherla, condamnați pentru cămătărie. Adrian Cătinean a primit închisoare cu executare
 • Acum 1 day Din oras
  Calea Someșeni este inundată după fiecare ploaie. City managerul Gheorghe Șurubaru: “Situația este complicată pentru că va trebui să facem o săpătură”
Citește și...
Recomandările redacției