In vizor

Ioan Pugna, manager firmă de taxi, despre ”afacerile” cu licențe: ”Toate bârfele astea despre vânzarea licențelor de taxi sunt false”

Un clujean care a luat la puricat site-urile de anunțuri reclamă faptul că ar fi ajuns în floare comerțul cu licențe de taxi pe piața liberă, licențe care valorează o căruță de bani. Potrivit stiridecluj.ro, bărbatul a afirmat că s-a ajuns la o concurență neloială pe piața neagră.

”Tot am zis că nu mă amestec, dar când văd ce face Firea cea fertilă în București încep să înțeleg de ce protestează taximetriștii în Cluj. Ei nu că nu vor concurență: le moare super afacerea de bişniță cu autorizații. Cine le mai dă 30.000 de euro pe o autorizație de taxi ce a costat 250 de lei?”, a scris clujeanul revoltat. 

Deși Primăria Cluj-Napoca eliberează un număr extrem de mic de licențe de taxi anual, site-urile de profil, precum OLX, sunt pline de anunțuri în care scrie, negru pe alb, că se vând licențe. La schimb, taximetriștii replică că toate acestea fac parte din lupta dintre UBER și firmele de taximetrie.

Ioan Pugna, managerul firmei de taxi Good Cab spune că, deși există persoane care își mai încearcă norocul prin astfel de anunțuri, ceea ce se vehiculează adesea în spațiul public sunt informații false.

,,Toate bărfele astea care sunt despre vânzarea licențelor de taxi sunt false pentru că există o cesiune a capitalului care e perfect legală. SRL-ul se vinde de fapt, nu licența. Lumea nu înțelege că în spatele unui SRL este o licență: de taxi, de reparat papuci, o patiserie, oricum o afacere care se licențiază. Din licență câștigă statul. Cumperi o investițe, un business. E falsă teza asta că se vând licențe. Ar trebui să scrie cei care dau anunț, normal: vând firmă de taxi. Dar meltenii așa scriu, că vând licența. Dar licența nu e transmisibilă. Licența e în gestiune, delegată. În legea 38/2003 scrie că licența nu e tranzacționabilă. În schimb, ca orice afacere și licența se poate vinde odată cu firma. Se tranzacționează părțile sociale prin majorare de capital de la administratorul și asociatul unic X la asociatul unic Y. Și tranzacția repectivă se poate face și pe un milion de euro. Că e formulată așa pe OLX… oamenii pot să scrie ce vor, eu vă spun din punct de vedere juridic și legal ce se întâmplă. Nu se vinde licența, proprietarul licenței este Primăria Cluj-Napoca. Și cei care zic că vând numai autorizația, de fapt vând un SRL. Unii au licența emisă pe un PFA. Pentru a putea tranzacționa licența respectivă, ei trebuie să își înființeze un SRL și să facă cesiune totală a autorizației, fără nicio obligație.  După  ce s-a încheiat procedura asta, SRL-ul se poate tranzacționa. Eu vă spun ce e în spatele anunțurilor”, ne-a declarat Ioan Pugna.

În legătură cu această presupusă ,,afacere”, avocații clujeni, spun, la rândul lor, că e perfect legal să vinzi licențe pe internet, dacă le vinzi la pachet cu firma. 

,,Nu e ok să se tranzacționeze doar licențe, se pot tranzacționa firme, trebuie să fie o formă legală de preluare. Practic, trebuie să preiei tot activul și pasivul, respectiv firma”, a punctat avocatul Sergiu Bogdan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *