In vizor

Ioan Oleleu, directorul DSVSA Cluj, prezent la emisiunea Urbano, la NCN: „În anul 2016, peste 74 000 de kg de produse alimentare au făcut obiectul retragerii din consum”

Ioan Oleleu, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Cluj, prezent ieri seară la emisiunea Urbano, la NCN, a precizat că acțiunile de control în anul 2016 au fost unele consistente: peste 9 000 de unități la nivel de județ au fost inspectate și verificate, iar în urma acestor controale au fost retrase de la consum cantități importante de alimente care nu erau corespunzătoare din punctul de vedere al salubrității lor (alimente de origine animală, carne, lapte, ouă, miere de albine, dar și produse de origine non-animală, în special partea de panificație):

„Erau produse atât din producția internă, dar o parte importantă și produse provenite din schimburile intracomunitare, în special, pentru că la noi în județ avem o componentă destul de importantă, din păcate, și de schimburi intracomunitare, produse care intră pe piața Clujului. Au fost retrase de la consum, iar toxiinfecțiile alimentare au lipsit, au fost foarte puține la nivelul județului Cluj și acest fapt se datorează activității colegilor mei din teritoriu, celor care supraveghează unitățile și depozitele și, nu în ultimul rând, acelor colegi care fac controale și supraveghează tot acest lanț de produse alimentare.

Se fac controale și în piețe. Ca o dimensiune a produselor retrase din consum, peste 74 000 de kg de produse alimentare au făcut obiectul retragerii din consum. În ceea ce privește valorificarea produselor agroalimentare în piețele din România și, în speță, din județul Cluj, sunt reglementări foarte clare în vigoare care sunt menite să ajute în special producătorul, pe de o parte, și să protejeze, în cealaltă parte, consumatorul. Sunt cazuri când diferite persoane care se ocupă cu acest tip de comerț încearcă tot felul de soluții astfel încât să pună pe piață, nu de puține ori, chiar și produse care nu au făcut obiectul unei supravegheri. 

Este foarte important să știm că acele produse de origine animală care se comercializează la colțul străzii, în locuri neautorizate, de către persoane într-un sistem ambulant, în diferite locuri, prezintă un real pericol pentru sănătatea publică. 

În ceea ce privește celelalte produse agroalimentare, există un sistem de control și se poate face trasabilitatea pe două componente: documentele care atestă calitatea de producător a persoanei respective și pe documentele care însoțesc sau ar trebui să însoțească, de fiecare dată, produsele în piețele agroalimentare. Bineînțeles că acest lucru ține foarte mult și de politica celor care gestionează aceste piețe agroalimentare pentru că ele au diferite forme de gestionare, unele sunt în cadrul Consiliului Local, altele sunt piețe private. Contează foarte mult modul cum chiar administratorul pieței impune regulile care sunt prevăzute în legislația în vigoare. Este un subiect care s-a discutat de foarte mult timp, din acest punct de vedere cred că e nevoie de o atenție mai mare pentru a îi ajuta pe oamenii care produc și pun pe piață produse românești, produse salubre, astfel încât lanțul să fie foarte scurt, consumatorii, piața clujeană să beneficieze de produse proaspete. Cred că mai avem de lucrat în acest domeniu și acei intermediari care mai sunt încă pe piețele Clujului va fi nevoie să fie verificați în continuare”, a declarat Ioan Oleleu, directorul DSVSA Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *