Justitie

IOAN MAJA, un penal al fotbalului. Din dosarul lui Șulea s-a rupt și speța cu falsurile lui Ioan Maja, ex-consilierul de la Florești care și-a recunoscut faptele (SENTINȚĂ)

Direcția Națională Anticorupție Cluj era pe cai mari în urmă cu câțvia ani.Atunci vorbeam despre dosare începute în primăriile unde corupția colcăia. Însă procurorii de la Cluj nu cu deschiderea dosarelor penale aveau probleme, ci cu interesul de a le finaliza. Așa se face că în timp ce puseseră ochii pe ex-primarul Horia Șulea au aflat că mai multe persoane din Primăria Florești sustrag bani din bugetul local, întocmesc falsuri și comit diverse infracțiuni prin care să se îmbogățească. Iar unele fapte de corupție descoperite, unde nu au mai avut chef de cercetari penale, le-au pasat celor de la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca. 

România este caracterizată de prea mult timp de politicieni care vă cer votul, ajung în funcție și fură. Maja Ioan a fost un astfel de simbol pentru Florești. Ajuns consilier local, Maja a întocmit o serie de falsuri pentru a obține finanțări nerabursabile pentru Clubul Sportiv UNIREA 1946 Florești. Bărbatul și-a recunoscut faptele și a fost condamnat în prima instanță la închisoare cu suspendare. 

80.000 de lei, hoție de politician

„În drept, fapta inculpatului Maja Ioan care, 10.01.2014, a completat înscrisul intitulat „Declarație”, în cadrul căruia a menționat în mod fals că ar fi întocmit de suspecții H. I. și P. M. C., că CS UNIREA 1946 Florești este o structură sportivă iar CIS are numărul „137/2012/28.08.2012”, a semnat acel înscris în locul lui H. I., iar în ziua de 16.01.2014 l-a depus la Primăria Florești , în vederea obținerii unei finanțări nerambursabile de  80.000 lei

Urmarea imediată a celor două acțiuni este reprezentată de obținerea, în mod nelegal, a unei finanțări în cuantum de 80.000 lei rezultă din materialitatea faptei”, se arată la dosar. 

Maja a fost găsit vinovat și condamnat la 10 luni de închisoare, pentru fals în înscrisuri. Datorită faptului că acesta a optat pentru procedura simplificată a reconoașterii vinovăției, instanța i-a amânat aplicarea pedepsei și a stabilit câteva zeci de ore de muncă în folosul comunității. 

Însă politicianul-hoț nu s-a mulțumit că a scăpat de pușcărie și a contestat sentința, obținând la Curtea de Apel Cluj desființarea condamnării: 

„Admite apelul promovat de inculpatul Maja Ioan împotriva sentinţei penale nr. 771 din data de 21 octombrie 2020 a Judecătoriei Cluj Napoca pe care o desfiinţează cu privire la modalitatea de individualizare a pedepsei aplicate inculpatului şi, pronunţând o nouă hotărâre în aceste limite: În temeiul art. 80 Cod penal dispune renunţarea la aplicarea pedepsei faţă de inculpatul M.I. pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată prev. de art. 322 alin. 1 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal şi art. 396 alin. 10 Cod procedură penală”, se arată în decizia definitivă. 

Maja l-a implorat pe judecător să treacă cu vederea infracțiunile săvârșite. Ca un bărbat adevărat, la ultimul cuvânt a dat vina pe Horia Șulea, care a fost și el condamnat definitiv pentru fapte de corupție. 

„Inculpatul IOAN MAJA, în ultimul cuvânt, solicită renunțarea la aplicarea pedepsei. Își recunoaște fapta, iar în experiența sa de 35 de ani de fotbal, a avut o clipă de naivitate. Regretă cele întâmplate. Nu a avut nici un fel de avantaj material. A ajutat acel Club Sportiv la rugămințile primarului. Recunoaște fapta, dar solicită clemență”, explică judecătorul. 

Bărbatul fusese cercetat anterior și pentru furt calificat, însă procurorii au dispus în cele din urmă renunțarea la urmărirea penală a acestuia. 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *