Eveniment

Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, despre specialiștii de pe Facebook: Existau și în trecut numeroși analfabeți autodeclarați genii, dar ei rămâneau în limitele lor locale. Este invazia idioților

Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române și fostul rector al Universității Babeș Bolyai Cluj-Napoca a vorbit despre patriotism, familie, educație și sănătate, într-un interviu acordat basilica.ro. Una din întrebări făcea referire la divizarea societății ca urmare a opiniilor diferite cu privire la măștile de protecție și vaccinul anti COVID – 19. În acest context, Ioan Aurel Pop a adus în discuție subiectul legat de părerologii de pe Facebook și alte rețele de socializare, care își exprimă opinia cu patos despre orice. Fostul rector UBB Cluj-Napoca afirmă că mereu au existat frustrați, eșuați, inculți și analfabeți care se autodeclară genii, dar mesajele lor rămâneau într-un cerc restrâns. Acum, prin intemediul canalelor de comunicare, părerile lor sunt răspândite la scară largă. Pop îl citează pe Umberto Eco, care, de asemenea a avut o opinie foarte clară despre „specialiștii” în orice.

Redăm mai jos fragmentul din interviul pentru basilica.ro:

Basilica.ro: Societatea românească pare foarte divizată azi: pro sau contra mască, pro sau contra vaccin… Ce credeți că ne-ar mai putea uni?

Ioan-Aurel Pop: Ne-ar mai putea uni demnitatea, seriozitatea și munca serioasă. Divizarea aceasta vine – îmi place să cred – din gravele probleme care ne apasă și care ne preocupă, dar câteodată am impresia că nu este tocmai așa.

Trăim într-o lume foarte ciudată, în care oricine se crede specialist în orice și se pronunță în public asupra unor chestiuni la care nu se pricepe. Totul se petrece pe fondul unei crase lipse de cultură.

Existau și în trecut numeroși frustrați, eșuați, incapabili de performanță, inculți, semidocți, analfabeți autodeclarați genii, existau destui stupizi și proști, dar ei rămâneau în limitele lor locale, în grupuri restrânse, neavând acces la mijloacele de comunicare în masă, ca să-și exhibe ura în forme neadecvate. Lumea lor limitată îi cunoștea și îi trata ca atare, drept marginali, nenorociți, bătuți de soartă.

Astăzi, însă, oricine are acces la publicitate. Cel mai bine a exprimat acest lucru marele om de cultură Umberto Eco: „Mijloacele de difuzare în masă dau legiunilor de idioți dreptul să vorbească, pe când odinioară ei vorbeau numai într-un bar, după un pahar de vin, fără să facă rău comunității. După aceasta, ei erau repede reduși la tăcere, dar acum ei au același drept să vorbească precum un câștigător al Premiului Nobel. Este invazia idioților”.

Firește că ne putem pronunța asupra rolului măștii și al vaccinului, dar, când este vorba de decizii, este bine să luăm seama la ceea ce spun specialiștii.

Aceasta nu înseamnă că decidenții trebuie să facă exact ce spun medicii, de exemplu, ci se cuvine să asculte și specialiștii în educație, economie, societate etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *