Politica

Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, băgat în troaca AUR. Poate fără voia domniei sale

Copreședintele AUR, Claudiu Târziu, se dezice de Călin Georgescu, pe care nu îl vrea președinte de onoare. Avansează numele președintelui Academiei, clujeanul Ioan-Aurel Pop, fost rector al UBB, sau pe cel al lui Marius Lulea, fondator AUR. George Simion vrea ca lucrurile să fie lămurite într-un Congres.

Potrivit Europa Liberă România, chiar dacă George Simion și Claudiu Târziu afirmă că nu sunt probleme interne în AUR, există o stare de tensiune care reiese din declarațiile celor doi. 

Aceste discuții sunt legate de organizarea viitorului Congres, de alegerea sau nu a lui Călin Georgescu în funcția de președinte de onoare și comunicarea publică, iar problema cea mai mare este că partidul se confruntă cu probleme de imagine, fiind acuzat de extremism, negarea Holocaustului, legături cu Rusia și simpatii legionare.

George Simion a declarat pentru Europa Liberă că nu comentează despre pericolul de a fi exclus din AUR, acesta declarând că articolele apărute în presă despre pericol sunt „știri false”.

Propunerea ca Georgescu să devină președintele de onoare al AUR a fost făcută în data de 24 ianuarie. În schimb aceasta a produs „o ruptură” între George Simion și Claudiu Târziu.

Claudiu Târziu crede că prezența lui Georgescu în funcția de președinte de onoare ar face „deservicii” AUR. Potrivit acestuia, pentru a obține o astfel de funcție este nevoie de anumite criterii: o contribuție decisivă la formarea și evoluția partidului sau să fie o personalitate a societății care a făcut lucruri bune pentru România.

Claudiu Târziu a declarat pentru Europa Liberă că are în vedere două propuneri pentru președintele AUR, iar printre nominalizări se numără și clujeanul Ioan-Aurel Pop, fost rector al UBB Cluj. El precizează că nu a discutat cu persoanele menționate, dar sunt două posibile variante.

Ioan Aurel Pop, reacție rapidă pe Facebook

”Dragi Prieteni,
Mi-am propus, din mai multe motive, să intervin cât mai rar pe Facebook și în mijloacele de difuzare în masă în general. Dar, în urma unor menționări din ultimul timp ale numelui meu, legate de scena politică, trebuie să precizez din nou că singura politică pe care o fac este aceea a Academiei Române și singura mea preocupare publică este menținerea acestei venerabile instituții la nivelul stabilit de fondatori și de înaintași, întru promovarea valorilor intelectuale autentice, a cercetării științifice și creației culturale la standardele cele mai înalte.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *