In vizor

„Io-s în deal și gunoiu'n vale”, noul hit de la Consiliul Județean. Cum închide Tișe rampa de la Pata Rât: ia gunoi din vale și îl duce în vârful muntelui de deșeuri. Lucrările costă 17 mil. lei, fără TVA

Închiderea rampei neconforme de la Pata Rât trebuia să aibă loc încă din anul 2011, dar Consiliul Județean Cluj abia acum dă cu stângul în dreptul să facă acest lucru. Deocamdată, zeci de utilaje și camioane iau deșeuri din vale și le transportă în vârful muntelui de gunoi. Pentru asta a fost creat și un drum tehnologic, care va rămâne drum de inspecție. Din 2014, de la preluarea rampei de gunoi și până acum, forul județean a cheltuit pentru închiderea depozitului 33 milioane lei, fără TVA plus cei 17 milioane lei pentru actualele lucrări. 

În urmă cu câteva zile, v-am arătat cum se muncește la închiderea rampei neconforme de deșeuri de la Pata Rât. Utilajele încarcă mașinile cu material din vale și îl transportă în vârful dealului, de unde există riscul să alunece din nou la poalele muntelui de gunoi.

Citește și: 

Pe banii cui ridică CJ Cluj poalele dealului de deşeuri de la Pata Rât?

Am întrebat la Consiliul Județean despre ce lucrări este vorba, mai ales că din ceea ce se vede la fața locului părea că se construiește și un drum. Ni s-a confirmat că este vorba despre lucrările de închidere/sistematizare a depozitului, care au loc pe cele 18.208 hectare pe care Consiliul Județean le-a primit în administrare. Cât despre mutarea deșeurilor de la poalele dealului, înțelegem că sunt duse în vârful muntelui de gunoi, așa cum am văzut și noi deja la fața locului. 

Mutarea  deșeurilor se face în preajma ariei de închidere a depozitului. Deșeurile situate spre extremitățile actualului depozit, vor fi încărcate în mijloacele de transport și deplasate în zona de dezvoltare a depozitului sistematizat. Masa de deșeuri va fi sistematizată și dispusă în centrul zonei reabilitate, astfel încât să se asigure pante adecvate ale profilului final. Această sarcină presupune excavarea masei de deșeuri și crearea de taluzuri în zona de reabilitare. Lucrările de terasamente – excavații și umpleri – în corpul depozitului, vor fi realizate în conformitate cu planurile Proiectului tehnic aprobat de către Inginer (autoritatea de Supervizare) și de către verificatorii de proiecte”, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Cluj, la solicitarea Ziar de Cluj.

Într-adevăr, așa cum am presupus noi din start, la baza depozitului neconform se construiește un drum. Autoritățile îl numesc acum drum tehnologic. După ce se vor încheia lucrările de consolidare a muntelui de gunoi, drumul va rămâne funcțional, dar va primi denumirea de drum de inspecție. 

La baza Depozitului de deșeuri Pata Rât se va executa un drum tehnologic și o platformă de lucru pentru instalația de forat, conform Proiectului tehnic aprobat de către expertul tehnic al Beneficiarului. Drumul tehnologic se va construi la piciorul versantului depozitului și va deservi toate lucrările de consolidare a depozitului. Drumul va necesita lucrări permanente de întreținere și va fi folosit și după finalizarea lucrărilor, ca drum de inspecție. Drumul tehnologic trebuie să fie capabil să suporte încărcările mari date de utilajul greu de forat și transport a materialelor de construcții, inclusiv a betonului. Pentru calarea instalației de forat, pe toată lungimea zidului de sprijin, va fi executată o platformă tehnologică din piatră spartă”, au explicat reprezentanții forului județean.

Realizarea acestui drum face parte din proiectul de consolidare a depozitului neconform, valoarea lucrărilor fiind de 16.903.368,13 lei (fără TVA). Banii sunt alocați din bugetul județului. Lucrările sunt realizate de asocierea S.C. NORD CONFOREST S.A. – S.C. FINARA CONSULT S.R.L. – S.C. INTERDEVELOPMENT S.R.L. 

„Din această valoare, suma de 950.000 lei (fără TVA) reprezentând contravaloarea ecranului de impermeabilizare, se aprobă sub condiția suspensivă  a avizării de către Agenția pentru Protecția Mediului și Administrația Națională Apele Române – Administrația Bazinală de Apă Someș – Tisa”, se arată în răspunsul Consiliului Județean. 

Durata contractuală este de 72 luni, după cum urmează: perioada de proiectare – 3 luni de la emiterea Ordinului de începere; perioada de execuție – 9 luni de la data aprobării Proiectului tehnic de stabilizare; perioada de notificare a defectelor – 60 luni de la terminarea lucrărilor.

Depozitul de deșeuri Pata Rât a fost predat de către Primăria Cluj –Napoca în administrarea Consiliului Județean Cluj printr-un protocol încheiat în 12 august 2014.  

De atunci și până în prezent, au fost cheltuite următoarele sume: 

În 2015, Consiliul Județean Cluj a încheiat un acord contractual pentru Lotul 1 – Închiderea depozitelor de deșeuri Pata Rât, Gherla, Turda și Huedin, cu asocierea – S.C. NORDCONFOREST S.A., S.C. FINARA CONSULT S.R.L., S.C. INTERDEVELOPMENT S.R.L., în valoare de 27.267.933,79 lei (fără TVA), din care: PATA RÂT: 18.769.818,43 lei (fără TVA).

În martie 2017, Consiliul Județean Cluj a încheiat cu aceeași asociere, un contract de execuție lucrări suplimentare pentru închiderea depozitului neconform de deșeuri Pata Rât, în valoare de 6.030.000 lei (fără TVA), lucrări aferente cantității suplimentare de deșeuri de la Depozitul Pata Rât. 

Cantitățile au fost depozitate pe acest depozit înainte de predarea amplasamentului către Antreprenorul care executa lucrările de închidere, datorită nefinalizării, la timp, a celulei de depozitare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) unde acestea ar fi trebuit direcționate. După cum se cunoaște, lucrările de construire la CMID (înainte de încheierea contractului de Închidere a Depozitului Pata Rât, respectiv anul 2015) au fost executate de către S.C. CONSTRUCȚII NAPOCA S.A., în calitate de subcontractant al Asocierii S.C. CONFORT S.A. – ATZWANGER S.P.A. – LADURNER IMPIANTI S.R.L. – S.C. VEL SERVICE S.A., iar efectuarea unor lucrări de excavații în incinta șantierului, în zona nordică a celulei de depozitare au determinat destabilizarea zonei, influențând, în mod esențial, nefinalizarea depozitului și, implicit, a tuturor celorlalte investiții (închidere depozite, stații de transfer). Aceste lucrări de excavații, au fost neautorizate și au fost executate de către S.C. CONSTRUCȚII NAPOCA S.A., fără acordul titularului dreptului de administrare asupra terenului (Consiliul Județean Cluj). Mai mult, lucrările de excavații au afectat grav stabilitatea și siguranța Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, motiv pentru care în prezent, încă se execută lucrări de consolidare, cu costuri suplimentare, pentru a se finaliza Centrul de Management Integrat al Deșeurilor unde se vor depozita deșeurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *