Politica

Investitiile din Zona Metropolitana Cluj-Napoca in 2014 si cu ce ne surprind primarii in 2015

Cel mai important centru urban al Transilvaniei reuneste 19 comune si municipiul Cluj-Napoca. Cu o populatie care depaseste usor jumatate din numarul locuitorilor judetului Cluj, Zona Metropolitana Cluj-Napoca reprezinta un sfert din numarul comunelor judetului Cluj. Conceputa dupa modelul statelor europene pentru beneficiile administrative economice si financiare, ZMCN a avut o stagnare in anul 2014 in ceea ce priveste investitiile strategice. In afara introducerii sistemului de transport integrat, niciuna dintre administratiile locale nu a realizat un parteneriat pentru implementarea proiectelor comune. De la reabilitarea sediilor primariilor, introducerea canalizarii si a apei potabile, pana la asfaltarea catorva kilometri de drum, primarii zonei Metropolitane Cluj-Napoca nu par a avea disponibilitatea in 2015 sa dezvolte proiecte care sa reuneasca mai multe unitati administrative. 

Comuna Aiton este situata la doar 14 km de municipiul resedinta de judet. Cu o populatie ce nu depaseste 1000 de suflete si venituri preponderent din agricultura, administratia locala a realizat in 2014 un plan de dezvoltare pe o periaoda de 36 de ani. Prin acest plan de dezvoltare, primarul Nicolae Fagadar doreste sa intinereasca populatia prin oferirea de parcele gratuite de pana la o mie de metri patrati, tinerilor cu varsta sub 35 de ani  care se stabilesc in comuna. Acest lucru va fi pus in aplicare doar in acest an.

“Desi suntem la doar 14 km de oras, datorita lipsei de investitii majore, a drumurilor judetene impracticabile, populatia care era tanara a migrat spre oras. Le oferim tinerilor din alte localitati un teren de  gratuit de 900-1000 mp pentru a-si putea construi o casa. Terenul pus la dispozitie este de 12 hectare, ceea ce inseamna ca aproximativ 50 de familii de tineri se vor putea muta la noi in comuna”, a declarat Nicolae Fagadar.

Printre realizarile anului 2014, administratia locala a comunei Apahida se poate mandri cu darea in folosinta a unei crese in Campenesti, asfaltarea a 10,5 km de strazi si reabilitarea cladirii pimariei prin mansardarea acesteia. 
Planurile pentru 2015 ale edilului Grigore Fati sunt finalizarea pistei de biciclete care va lega Apahida de municipiul Cluj-Napoca precum si inceperea lucrarilor de canalizare a satelor Dezmir si Sanicoara.

Satele comunei Baciu- Radaia, Mera si Suceag – sunt in continuare lipsite de benficiile racodarii la reteaua de apa, iar acest lucru nu este atractiv pentru investitori. Desi a cunsocut o dezvoltare imobiliara importanta in perioada 2007-2008, veniturile comunei nu depasesc un milion de euro anual, fapt ce l-a determinat pe primarul Florin Muresan sa gandeasca o strategie multianuala pentru dezvoltarea comunei.

“Proiectul de introducere a apei potabile si a canalizarii in satele comunei este in derulare, aproape 60 % finalizat in 2014. Vom continua si in 2015 dar nu avem fondurile necesare pentru finalizarea lucrarilor, motiv petnru care introducerea apei potabile in satele comunei se va face treptat in 2015”, a declarat Florin Muresan, primarul comunei.

Primarul comunei Bontida, Emil Carhat, a reusit in 2014 finalizarea lucrarilor de canalizare in centrul comunei. Pentru acest an administratia va incerca sa construiasca o noua statie de epurare, un important obiectiv in dezvoltarea si extinderea sistemului de canalizare.

In ceea ce priveste primaria comunei Borsa, printre realizarile anului 2014 se regaseste si crearea unui nou site al institutiei. In pregatire pe 2015, ca si proiecte, adminstratia din Borsa are cuprins un proiect de modernizare a drumul judetean Giula-Borsa aflat in Zona Metropolitana Cluj-Napoca.

Aflata in partea de est a Zonei Metropolitane, comuna Caianu, atat in 2014 cat si in acest an, are ca principal scop de investitii executarea retelei de apa potabila si canalizare precum si constructia unei gradinite si a unui camin cultural in centrul administrativ.

La Chinteni, primarita Lucia Suciu si-a stabilit o strategie de dezvoltare pana in anul 2030. In acest an insa o serie de proiecte cu finantare europeana urmeaza sa fie implementate. In anul ce abia s-a incheiat o mare realizare a administratiei din comuna Chinteni a fost reabilitarea pe fonduri europene a drumului Padureni-Feiurdei. Tot in planul de dezvoltare al comunei Lucia Suciu va incerca in acest an sa refaca podul care asigura tecerea locuitorilor in zona de blocuri din Chintenni, pod luat de viitura in anul 2010 si care inca nu a fost reabilitat.

Comuna Ciurila a cunoscut o importanta dezvoltare imobiliara in 2014. Zeci de case s-au ridicat in centrul de comuna, fapt ce obliga administratia locala la dezvoltarea retelei de apa si canalizare.

Comunele Cojocna, Garbau, Gilau, Jucu, Petrestii de Jos, Sampaul, Savadisla, Tureni, si Vultureni au avut prioritar de asemenea in 2014 in cadrul Zonei Metropolitane refacerea infrastructurii  de drumuri si introducere apei potabile si a canalizarii. Cele mai avantajate sunt comunele Gilau si Tureni, ca urmare a demararii lucrarilor pentru drumul care va face legatura intre centura de est a municipiului Cluj-Napoca si Autostrada Transilvania.

Cea mai mare comuna a judetului Cluj ca si numar de locuitori, Florestiul va demara in acest an lucrarile la centura de sud a comunei. Cu privire la modul in care vor  colabora edilul din Floresti si cel din Cluj-Napoca, acum membri in acelasi partid,  urmeaza sa ne lamurim in acest an. Motivul este ca o parte a centurii prevazute ca investitie a administratiei florestene urmeaza sa se realizeze pe teritoriul administrativ al municipiului Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *