Din oras

Invazie de sobolani in Floresti. Primarul vrea decretarea starii de urgenta

De cateva saptamani locuitorii din satul Floresti sunt terorizati de reaparitia sobolanilor. Pe strazile Cetatii si Eroilor, cetatenii au reclamat in nenumarate randuri aparitia rozatoarelor, insa executivul Primariei Floresti este cu mainile legate. Rectificarea bugetara de la ultima sedinta de Consiliu Local a redus considerabil suma alocata deratizarii motiv pentru care Florestiul este in pragul unei epidemii de leptospiroza.

Locuitorii din satul Floresti din zona strazii Eroilor si a Cetatii reclama invazia de rozatoare. Acestia spun ca in ansamblul de locuit Multiserv si Luxor, in apropierea tomberoanelor au reaparut sobolani. Ultima deratizare masiva in Floresti is implicit disparitia pe o buna perioada de timp a rozatoarelor, potrivit celor care locuiesc pe strada Eroilor, s-a facut in urma cu doi ani. In cele doua ansambluri imobiliare locuiesc multi copii, motiv pentru care parintii acestora sunt ingrijorati de aparitia unei epidemii transmise de muscatura si dejectiile animalelor.

Peste 70 de boli pot fi transmise de sobolani si implicit de muscatura acestora, iar unele pot fi letale. Cea mai des intalnita boala transmisa de sobolani este leptospiroza. Microbul patrunde in organism prin piele, prin mucoasele nazale sau oculare. Riscul expunerii la muscatura de sobolan sau la contactul cu urina acestuia din sol sau apa pot face ca, dupa o perioada de incubatie a bolii, persoana infectata sa aiba simptome de febra, hepatita, meningita sau chiar afectiuni renale deosebit de grave. In cazul in care persoana infectata nu se prezinta la doctor in timp util poate surveni chiar decesul.

“In fiecare dimineata cand astept autobuzul vad cum misuna pe parau zeci de sobolani. E o priveliste sinistra. Cred ca in curand o sa fie anuntate cazuri de muscatura de sobolan. Nu mai poti duce gunoiul seara dupa ce se intuneca pentru ca sar pe tine direct de pe tomberoane”, a declarat Raluca S., studenta in Floresti.

Deratizarea si dezinsectia intr-o localitate este in subordinea Primariei pe domeniul public. Din nefericire multe ansambluri de locuit nu au fost preluate in gestiunea fondului locativ al primariei Floresti motiv pentru care deratizarea in acele zone revine asociatiilor de proprietari.

Primarul Horia Sulea a explicat motivul pentru care s-a ajuns in aceasta toamna la reaparitia rozatoarelor si a afirmat ca in cazul in care nu se va reusi eradicarea acestora, va declara stare de urgenta in comuna. Sumele alocate de la bugetul local sunt aproape epuizate, iar la rectificare nu s-au mai suplimentat.

“S-a facut si in primavara deratizare. Legea ne impune sa facem deratizare de cate ori este necesar in functie de invazia de rozatoare si si insecte si a tot ce duce la disconfortul populatiei si la aparitia unor posibile boli colective. Sunt constient la riscul la care ne expunem nefacand aceste deratizari, deoarece sobolanii sunt purtatorii principali ai trichinelozei. La sedinta de rectificare de buget au fost taiati banii de la deratizare de catre stimabilii consilieri locali ai PSD. De la alocarea bugetara initiala au ramas 15.000 de lei, ne-ar mai trebui inca de doua ori pe atata pentru a putea face o deratizare in tot Florestiul. Saptamana viitoare vom  demara  procedura de deratizare in zona blocurilor de pe Eroilor pentru ca doar pentru acea zona ne  vor ajunge cei 15.000 de lei, in rest Florestiul va ramane nederatizat. Si asociatiile de locatari ar trebui sa isi faca deratizare pe domeniile private ca si asta o impune legea. Vom incerca sa demaram o actiune de situatii de urgenta, insa pana cand Directia de Sanatate Publica si Directia Sanitar Veterinara nu vin sa ne semnaleze aceste aspecte, eu nu pot sa initiez o astfel de actiune de genul asta, pe situatii de urgenta. Este o situatie de urgenta grava in ceea ce priveste sanatatea populatiei”, a declarat primarul Horia Sulea.

O alta problema a reaparitiei rozatoarelor in Floresti pun in pericol siguranta rutiera. Sobolanii isi fac cuiburi sub capotele masinilor parcate pe marginea vaii Ciorgaului, rozand cablurile electrice ale acestora.

“Mi-am dus masina la spalatorie si cand am deschis capota a sarit un sobolan. Aveam urme de rahat de soarece peste tot prin motor. Lucrez pana seara tarziu si acuma cand a venit frigul sobolanii simt caldura de la motor si se cuibaresc in masini. La un vecin i-au ros toate furtunele si cablurile de sub capota intr-un weekend. Chiar ieri noapte am calcat unu pe Eroilor. Primaria nu face nimic, o sa ajungem sa nu ne mai lasam copii afara la joaca, de frica sa nu fie muscati de sobolani”, a declarat Ovidiu M., locuitor al Florestiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version