In vizor

Învățământul și sănătatea, Cenușăresele bugetului local. 1000 de copii nu au locuri în creșe. Sănătatea lasă de dorit

Conducerea Primăriei se laudă că investeșe masiv în transport, educație, sănătate, zone verzi etc. Cu toate acestea, școlile primesc sume infime în comparație cu transporturile, unde merg cei mai mulți bani din bugetul de dezvoltare pe anul acesta. În creșe și grădinițe nu sunt locuri suficiente, condițiile în unele spitale lasă de dorit, căile de acces sunt impracticabile în multe locuri, dar cu toate acestea, mare parte din buget este alocat pentru transporturi. 

Bugetul general al municipiului Cluj-Napoca, votat în ședința de Consiliu Local de ieri, este în valoare de 1,54 miliarde lei (326 milioane euro). Bugetul local este de 1,36 miliarde de lei (287 milioane euro). Acesta este împărţit în bugetul de funcţionare, în valoare de 754 milioane lei (159 milioane euro) şi bugetul de dezvoltare, în valoare de 609 milioane lei (128 milioane euro). Din bugetul de dezvoltare se fac investiții în transport, sănătate, educație, mediu etc. Anul acesta, cei mai mulți bani din bugetul de dezvoltare merg pentru transport. 

Bugetul de dezvoltare este împărțit pe următoarele categorii: 

– transporturi: 380 milioane lei
– locuinţe, servicii şi dezvoltare publică: 98,4 milioane lei
– autorităţi publice şi acţiuni externe: 47,8 milioane lei
– cultură, recreere şi religie: 29,9 milioane lei
– învăţământ:18,3 milioane lei
– sănătate: 16,7 milioane lei
– asigurări şi asistenţă socială: 8,3 milioane lei
– protecţia mediului: 6,5 milioane lei
– ordine publică şi siguranţă naţională: 1,3 milioane lei
– combustibil şi energie: 1 milion lei

Cu toate că nu sunt locuri în creșe și grădinițe, Primăria alocă doar 18,3 milioane lei pentru învățământ. Anul acesta, se vor face lucrări în continuare la reabilitatea termică a clădirilor în care funcționează Colegiul Național George Coșbuc (proiect care se derulează printr-un program de colaborare româno-elvețian). Lucrările noi prevăzute pentru anul acesta sunt următoarele: supraetajarea unui corp al Liceului Adventist Maranatha; modernizarea, extinderea, mansardarea, reconversia mai multor școli (fără să se precizeze care sunt acele unități de învățământ); reabilitarea termică a școlilor. În buget sunt prevăzute și supraetajrea Școlii Gimnaziale Nicolae Titulescu (proiect câșitgător în 2017 șa bugetarea participativă), extinderea unui corp al clădirii Școlii Iuliu Hațieganu; extinderea clădirilor grădinițelor Căsuța Poveștilor și Floare de Iris. Pe listă se mai află și modernizarea Școlii Nicolae Iorga, extinderea Liceului Onisifor Ghibu. 

Centrul bugetar de creșe primește anul acesta bani pentru construirea unei creșe pe strada Grigore Alexandrescu și strada Donath. Deficitul de locuri în creșe este de cel puțin 1.000 de locuri, ținând cont de faptul că aproximativ 1.000 de copii au rămas pe dinafară în anul școlar 2018-2019. 

La capitolul Sănătate, sunt prevăzuți bani pentru Spitalul Municipal Clujana, aflat în subordinea Primăriei Cluj-Napoca.

La cultură, recreere și religie sunt prevăzuți bani pentru reabilitarea Turnului Pompierilor, construirea mai multor statui și busturi, amenjarea unor spații de recreere și a unor parcuri, care oricum nu vor fi făcute anul acesta. Vorbim despre Parcul Feroviarilor, Parcul Tineretului (practic reconversia Pădurii Clujenilor – un proiect eșuat -, în pădure). 

Deși sumele alocate pentru școli și sănătate sunt infime în comparație cu transporturile, primarul Emil Boc susține că Primăria investește consistent în toate domeniile. 

“Investim consistent în tot ce înseamnă educație, burse, infrastructură, finanțarea școlilor, facilități de transport și dotarea cu echipamente moderne a tuturor școlilor. A treia prioritate este cea legată de infrastructura de bază. Finalizarea parkingurilor, finalizarea demersurilor ce țin de centura metropolitană, deschiderea proiectului ce vizează trenul metropolitan și metroul, eforturi pentru descongestionarea traficului, prioritizarea transportului în comun, achiziționarea de mijloace moderne nepoluante, tot ce înseamnă componentă verde, protecția mediului, găsirea de soluții pentru cetățeni de a se bucura de un oraș prietenos”, a afirmat Boc. 

În ceea ce privește, sănătatea, în ședința de Consiliu Local de ieri, deputatul USR, Emanuel Ungureanu a punctat un aspect important: căile de acces către unele spitale și curțile sunt impracticabile. Parlamentarul a propus preluarea acestora de către Primărie. Emil Boc s-a arătat deschis la această idee. 

„Susţin cu toată convingerea acest proiect, pe care dacă îl veţi iniţia mă voi ralia şi public, de preluare a tuturor curţilor şi căilor de acces de pe raza municipiului de la spitale. Pentru noi nu ar reprezenta o problemă. Blocajele de la nivel ministerial sunt enorme. De un an şi jumătate, Oncologia, pentru o parcare, să facem un parking din banii noştri, stăm blocaţi pentru lipsa unei semnături din minister. Şi mie mi jenă, am fost şi la Institul Inimii, îţi rupi picioarele în gropile de acolo, cetăţeanul nu ştie că nu e în competenţa primarului. Sper să găsim şi în acest an soluţii să îi sprijinim”, a afirmat Boc.

Citește și:

Cum i-a deschis Emil Boc „uşile” lui Emanuel Ungureanu? Dialog de excepţie între deputat şi primar VIDEO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *