In vizor

Învățământul clujean a picat sesiunea din toamnă a examenului de Bacalaureat: 70,91% dintre elevii înscriși nu au promovat Bacul

Scris de 183

Astăzi, 1 septembrie 2016, au fost afișate rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat, sesiunea de toamnă. Procentul de promovare la nivelul judetului Cluj este de 29.09%, după soluționarea contestațiilor. Procentul celor care au reușit să promoveze examenul, înainte de contestații, a fost de 26,8%.

Conform datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean Cluj, pentru examenul de Bacalaureat, sesiunea august-septembrie, la nivelul judeţului Cluj, pentru probele de competenţe s-au înscris 316 candidaţi pentru proba A, 44 pentru proba B, 323 pentru proba C şi 322 pentru proba D. Pentru probele scrise au fost înscrişi în total, la nivelul judeţului Cluj, 968 de candidaţi, dintre care 171 la Turda, 625 în Cluj-Napoca şi 172 la Dej.

În prima sesiune Clujul a fost pe locul I pe țară

În prima sesiunea a examenului de Bacalaureat, Clujul a fost anul acesta pe locul I pe țară în ceea ce privește rezultatele de la acest examen, cu un procent de promovabilitate de 84,27%, după rezolvarea contestațiilor. 

Dar, pentru că întotdeauna este un dar, procentul acesta de 84,27% a fost cel al promovaților din cei care au intrat în Bac, 3 548 de elevi din promoția curentă și 461 de elevi din promoțiile anterioare. Numărul total de elevi înscriși în clasa a XII-a, în anul școlar 2015-2016, conform datelor primite de la ISJ Cluj, cu elevii existenți în sistem în luna iunie 2016, a fost de 4 321, iar, dacă calculăm procentul de elevi care și-au luat Bacul dintre cei care au intrat pe clasa a XII-a în anul școlar 2015-2016 (3135 de elevi promovați la Bac), ajungem la o cifră de 72,55%.

Dacă  din  4 321 de elevi, existenți în sistem, conform statisticilor din luna iunie 2016, doar 3 548 de elevi s-au înscris la Bacalaureat, înseamnă că 773 de elevi nu s-au înscris, din diferite motive (corigenți pe vară, abandon, neclasificați). 

Strategii de umflare a procentelor de promovați în prima sesiune a Bacalaureatului

Procentele de promovabilitate la Cluj, pentru prima sesiune a Bacalaureatului, au crescut constant în ultimii ani, un motiv de mulțumire pentru inspectorul general Cuibus, însă noi ne-am pus întrebarea, încă din luna iulie, cum a fost realizată această creștere.

În luna iulie, cadre didactice de la anumite licee de prestigiu din Cluj-Napoca, sub protecția anonimatului, ne-au explicat strategia prin care crește, an de an, procentul de promovați la Bac. E simplu: nu sunt lăsați să intre în Bac toți elevii, numai cei „care merită”. Conform surselor noastre, această directivă, de a nu îi lăsa în Bac pe elevii care, în opinia profesorilor lor, „nu merită”, a fost dată de către Inspectorat, pe filiera: ISJ – directori – profesori:

„La liceele cu ștaif, care nu merită nu e lăsat să intre în Bacalaureat, e lăsat corigent pe vară și merge în a doua sesiune. Și, de fapt, procentele cu care se laudă Inspectoratul nu sunt procente din elevii care au intrat în anul școlar 2015-2016 pe clasa a XII-a, sunt procente din elevii care au fost lăsați să intre în Bac. Inspectoratul se laudă că 19 licee din Cluj au avut promovabilitate la Bacalaureat 100%, ceea ce este corect. Dar 100% din câți copii? A existat cazul unui liceu privat unde au participat la Bac doar 3 copii, din 20. Sau clase, de la licee de prestigiu din Cluj, unde au fost chiar și 10 elevi care nu au intrat în Bac. 

A fost instruit fiecare director de către Inspectorat să facă persuasiune. Cuibus e băiat deștept, toată viața lui a fost numai inspector și numai funcții a avut! Și, ce o fi zis? Băi, directorilor! Nu îi mai lăsați pe toți în Bac! Dacă îi lăsați pe ăia care nu merită în Bac, s-ar putea ca la anul să vă retragem o clasă! Acum, nici pe cei de la seral, pe mulți nu i-au mai lăsat în Bac! Elevii pot participa în a doua tură, dar mulți, de frică, nici nu se mai prezintă!
Acum, dacă profesorul de la materia de specialitate vede că elevul nu e capabil să își ia Bacul, nu îl lasă în Bac! Nu cred că Cuibus este singurul care face strategia asta, cred că și celelalte județe fac la fel! Asta este, cine nu merită, nu intră în Bac!”

În luna iulie, într-un material anterior, am redat această declarație doar cu titlul de zvon, fără a dezvălui identitatea surselor noastre. Ne puneam atunci problema corectitudinii unei astfel de strategii de creștere artificială a procentelor de promovați la Bac, dacă acest zvon este adevărat.

Este evident că o astfel de strategie este incorectă, dintr-un motiv foarte simplu: pentru ca un elev să treacă clasa la o materie, trebuie să obțină media 5, iar pentru a promova Bacul trebuie să ia nota 6. Nu este corect din punctul de vedere al regulamentelor școlare și al procedurii de evaluare ca, unui elev care merită și știe de 5, profesorul să nu îi dea 5, să îi dea 4 și să îl lase corigent, numai pentru că acel profesor presupune că elevul nu va lua 6 la Bac.

Cei din urmă nu sunt lăsați să scadă procentele celor dintâi

Din cei aproximativ 1000 de elevi care s-au înscris la sesiunea din toamnă a examenului de Bacalaureat, 70,91% au picat acest examen. Într-adevăr, dintre aceștia, unii înscriși erau din promoțiile anterioare, însă oricum o mare parte dintre cei picați provin din promoția 2015-2016, fac parte dintre elevii care, conform informațiilor surselor noastre, nu au fost lăsați să intre în prima sesiune a examenului de Bacalaureat pentru a nu strica procentele de promovabilitate și pentru a nu afecta negativ mândria și lăudăroșenia reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Inspectorul general școlar, Valentin Cuibus, în conferința de presă din data de 12 iulie, s-a declarat mulțumit de rezultatele de la Bacalaureat, care, în opinia sa, erau „aproape de limita la care putem să discutăm, în condițiile în care examenul este cât se poate de corect”. „Cinstit vorbind, nu îmi doresc 100%. Ca să fiu foarte corect. Pentru că nu e un procent realist”, a mai declarat inspectorul general.

Strategia Inspectoratului pentru prima sesiune a examenului de Bacalaureat, într-adevăr, a dat roade: Clujul a fost pe locul I în procente, mergând la sigur, calculat, fără a-și risca procentele de promovabilitate cu elevii asupra cărora plana, înainte de absolvire, incertitudinea dacă își vor lua Bacul sau nu.

Nu ne îndoim că examenul de Bacalaureat este unul „cât se poate de corect”, dar ne punem întrebarea dacă a îi lăsa sau nu pe elevi să intre în Bac, în funcție de antepronunțările și estimările profesorilor de la clasă, este o procedură corectă și cinstită.

După cum au afirmat, în luna iulie, sursele noastre din învățământ, mulți dintre cei care nu au fost lăsați să intre în prima sesiune de Bacalaureat, de frică, în cea de-a doua nu s-au mai prezentat. La proba de limba și literatura română din sesiunea din toamnă au existat 81 de absenți, la proba scrisă obligatorie a profilului au absentat 77 de elevi, iar la proba scrisă la alegere a profilului și specializării nu s-au prezentat 100 de candidați.

Toți acești foști elevi, fără Bacalaureat, îngroașă acum rândurile șomerilor, afectează bugetul public prin ajutoarele de șomaj pe care le primesc și fiecare caz în parte reprezintă o tragedie personală sau de familie și un eșec al învățământului clujean.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Politica
  Șeful SRI, Eduard Hellvig, despre legile securității: “Societatea românească și decidenții politici să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor de informații. Nu putem fi în același timp un fel de pompieri chemați să stingă incendiile provocate de alții și apoi acuzați că le-am stins”
 • Acum 4 hours Eveniment
  AȚI VĂZUT-O, SUNAŢI LA 112! MINORĂ de 14 ani, dispărută dintr-un centru de minori din Cluj
 • Acum 4 hours Politica
  De unde OSĂ scoată Boc banii? Camera Deputaților: Primăriile trebuie să aloce cel puţin 30% din buget pentru activităţi sportive pentru copii şi juniori
 • Acum 4 hours General
  După cele 600 de BMW-uri, Poliția ar putea cumpăra și 75 motociclete de viteză de la firma prietenului președintelui Iohannis
 • Acum 4 hours Politica
  MAI SUNT CEVA LIPITORI DE AFIŞE ŞI AMANTE DE ANGAJAT ÎN PITA PUBLICĂ: Deputații votează o nouă excepție. Se pot organiza concursuri pentru posturile vacante din Parlament, deși angajările la stat sunt înghețate
 • Acum 6 hours Din oras
  Emil Boc susţine că OSĂ intre î programul “o masă caldă” şi alte şcoli
 • Acum 8 hours In vizor
  În ședinta de Consiliu Local din 7 octombrie 2022, lidera femeilor PNL din Cluj își primește blocul de 5 etaje cu vedere și acces la parc. Îi face Boc și ”priveliște” de 5 stele, pe banii clujenilor, la blocul care răsare ca o sulă între case
 • Acum 9 hours General
  După păruiala cu Șoșoacă din Capitală, George Simion vine să se cațere pe Tricolor și la Cluj
 • Acum 10 hours Politica
  Numai marinar n-am mai avut la Educație: Ligia Deca își anunță obiectivul: ”O reformă în educație, incluzivă şi fără agendă prestabilită, bazată pe studii şi pe acord social”
 • Acum 10 hours Din oras
  Da, și? Aproape 70% dintre IT-iştii din România lucrează în București, Cluj și Timișoara, dar Cluj-Napoca tot la poveștile despre cum OSĂ facă Boc digitalizare rămâne
 • Acum 11 hours Eveniment
  Senatul a decis: Șoferii de mopede și motociclete nu mai sunt obligați să aibă trusa de prim-ajutor la ei, ca răspuns la o metodă prin care aceștia erau amendați de către polițiștii din Cluj
 • Acum 11 hours Din oras
  BEAT LA VOLAN AR TREBUI SĂ ÎNSEMNE TENTATIVĂ DE OMOR CU PREMEDITARE: Un bărbat beat conducea pe B-dul 21 Decembrie 1989. Mai mulți șoferi, prinși la volan beți sau drogați în Cluj
 • Acum 11 hours Politica
  TEME-TE CÂND POLITICIENII ANUNȚĂ CĂ NU SE MAI FAC ANGAJĂRI LA STAT: ANAF vrea să scoată la concurs mii de posturi vacante. Nu mai are cine fugări în teritoriu babele care vând lobodă neaccizată?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE