Din oras

Învață de mici să fie programatori. Elevii din clasele primare din Cluj învață să creeze singuri jocuri video

Elevii de la mai multe școli din Cluj-Napoca învață încă de pe băncile claselor primare cum să fie programatori. Copiii sunt invatati pas cu pas, de la notiuni de baza explicate pe intelesul lor, sa creeze animatii.

Acești elevi cu care am vorbit, de exemplu, sunt în clasa a IV-a. Studiază la Liceul de Muzică Sigismund Toduță și, chiar dacă sunt muzicieni, par să fie foarte încântaâi de opționalul de informatică.

Daria, elevă si muziciana, creea o animație. Una simpla, dar facuta cap-coada de ea. Este incantata de ora, de professor, de tot ceea ce invata.

Alexandru, elev in aceeasi clasa, abia asteapta orele de informatica. L-am surprins in timp ce punea un future pe o floare. “Imi place mult sa lucrez pe ecranul ăsta șmecher”, spune baiatul, dandu-ne de inteles ca e ocupat.

Lecțiile în cadrul cărora elevii învață reguli de bază în pogramare sunt predate chiar de IT-iști adevărați. Mai mulți angajați ai firmelor de IT din Cluj merg voluntar la clasă și îi învață pe copii cum e treaba cu limbajul calculatoarelor.

“Practic, ei învață fundamentele programarii intr-un mod interactive. Sunt aceleasi principia ca si in programarea reala. Ei incearca sa evalueze instructiunile, totul se intampla intr-un mod interactiv, ei incercand sa lucreze cu animatii. Sa creeze animatii.”, ne spune Răzvan Dragomir, IT-ist si cel care ii ghideaza pe elevi in minunata lume virtuala.

Dascălii spun că atunci când au ales acet opțional la clasă s-au gândit că le arată copiilor și perspectiva unei meserii căutate și bine plătite.

“Consider ca pe langa lectiile de zi cu zi au nevoie de niste activitati care sa ii scoata dinrutina. Si daca la lista activitatilor acestora adaugam lucrul pe calculator, cred ca e foarte important ca invatatrea sa fie una ghidata de adult, astfel incat rezultatele sa fie cele pe care noi le dorim”, sustine Elisabeta Constantin, învățătoarea copiilor.

Opționalul de informatică a fost implementat în mai multe școli din Cluj și este un proiect derulat de  Asociația Cartea Daliei, o asociație ce mediază legătura dintre școli și firmele de IT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *