Reportaj

Inutilitatea Duct City. Cablurile sunt tot pe stalpi

Scris de 1,208

Municipalitatea publica periodic, in functie de finalizarea tronsoanelor in proiectul de retea subterana Duct City, anunturi prin care operatorii de telecomunicatii sunt somati sa migreze cablurile in subteran. Numai ca termenele expira si cablurile raman la locul lor, chiar daca Primaria ameninta ca acestea vor fi taiate.

Un termen limita de acest gen, pentru 10 strazi din oras, a expirat acum trei zile. Cablurile au ramas tot in aer si nici urma de masurile cu care Primaria ameninta operatorii.

Municipalitatea i-a somat in 21 ianuarie pe proprietarii circuitelor si echipamentelor de telecomunicatii de pe 10 strazi din oras sa demonteze cablurile de pe stalpii apartinand Electrica si Compania de Transport Public si sa le migreze in subteran, in reteaua Duct City. Astfel cei de pe strazile Venus, Teodor Mihali, Iuliu Maniu, Alexandru Vaida Voievod, Mecanicilor, Regele Ferdinand, Jiului, George Cosbuc, Bucuresti si Piata 14 Iulie trebuie sa se conformeze pana in 7 februarie.

“Nerespectarea obligatiilor constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 de lei la 2.500 de lei pentru fiecare tronson/strada sau imobil in parte. Odata cu amenda aplicata se va proceda la dezafectarea retelei aeriene aflate pe domeniul public”, au informat reprezentantii Primariei.

Pe strada Regele Ferdinand cablurile troneaza si azi pe stalpi, chiar daca termenul anuntat a expirat. Iar acesta nu este un caz singular. Cablurile inestetice au ramas in aer in tot orasul, in ciuda faptului ca, anevoios intr-adevar, dar s-a finalizat reteaua de canalizatie subterana pe tronsoanele respective.

Reprezentantii Primariei au cerut ragaz pentru a furniza informatii cu privire la eventualele amenzi aplicate sau cabluri taiate.

Anul trecut s-a finalizat reteaua de canalizatie subterana pe strazile Piezisa, Muresului, Fericirii, Splaiul Independentei, 21 Decembrie 1989, C. Brancoveanu, Piata Avram Iancu, Piata Stefan cel Mare, Campina, Arinilor, Portile de Fier, 1 Decembrie 1918, Tasnad, Bucura, Sunatoarei, Otetului, Barsei, Frunzisului, Baritiu, Belgrad, Mesterul Manole, Bega,Streiului, Anton Pann, Memorandumului, Campului, Fabricii de Zahar, Berariei, Aurel Vlaicu, Cioplea, Parcul Central si Piata Garii.

In 2008, Primaria Cluj-Napoca si primarul Emil Boc au incheiat un parteneriat pentru realizarea unei retele subterane in care sa fie ingropate cablurile de transfer de date (telefonie, internet, etc) care sunt agatate pe stalpii din Cluj-Napoca. Societatea castigatoare, CFO Integrator, controlata de un grup de oameni de afaceri cu optiuni liberale, s-a obligat ca in termen de trei ani sa faca o retea de circa 300 de kilometri, pe care sa o administreze timp de 20 de ani. In contrapartida, Primaria Cluj-Napoca trebuie sa primeasca 1% pe an din veniturile provenite din exploatarea retelei si se obliga sa ii convinga pe operatorii de date sa isi mute cablurile de pe stalpi in subsolul Duct City. Redeventa platita de societate Primariei Cluj-Napoca a fost stabilita la minim 100.000 de euro pe an.

In 2011, toate cablurile din Cluj-Napoca trebuiau ingropate, adica 300 de kilometri in tot orasul. In 2015 datele actualizate aratau ca CFO Integrator a realizat putin peste jumatate din Duct City.

Mai mult, extinderea orasului din ultimii ani a dus la o suprafata mult mai mare de cabluri ce trebuie ingropate. Contractul a fost semnat pentru 300 de kilometri, iar realitatea din teren indica 460 de kilometri, prin urmare cu siguranta va fi nevoie de suplimentarea lucrarilor.ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 8 hours In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 9 hours General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 22 hours Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 1 day In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 1 day Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
 • Acum 1 day In vizor
  VREUN CUMĂTRU POLITIC AR AVEA DE VÂNZARE NIȘTE mobilier și echipamente digitale pentru laboratoarele de informatică din școli. De 1 miliard de euro ar avea pe ce să se adune praful, că nu sunt și bani pentru formarea profesorilor și pentru mentenanța echipamentelor
 • Acum 2 days Politica
  PE SURSE: Gabriela Firea, pe primul loc în sondajele comandate de PNL privind intenția de vot la Capitală, la peste 10 procente de ceilalți posibili candidați. Ilie Bolojan, testat de liberali în sondajele pentru București
 • Acum 2 days Jos palaria
  SOLIDARITATE PE CARE AM DORI SĂ O VEDEM ȘI ÎN TRIBUNE: ”U” Cluj se alătură CFR-ului pentru a-l ajuta pe fiul grav bolnav al unui fost fotbalist din Gruia
 • Acum 2 days In vizor
  NOUTĂȚI ÎN CAZUL DROGURI DISIMULATE ÎN CAFEA: Simon Selouk, un israelian judecat în România pentru trafic de droguri via Columbia, a fost asociat în afaceri cu finul lui Liviu Dragnea, cu un mason de rang înalt și cu un șef din Securitate. Acesta este cercetat și pentru pornografie infantilă
 • Acum 2 days Politica
  DUPĂ VIZITA COMUNĂ LA ION CEBAN, considerat de americani omul Moscovei, Vasile Dîncu îi dă și un brânci către președinție lui Marcel Ciolacu: ”Are toate atributele”
 • Acum 2 days PubliNews
  Primul concert de colinde pentru bunicii săraci din Gherla
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE