Sanatate

Intrebari si raspunsuri despre BTS

Ce sunt BTS si cum se pot transmite? Bolile transmisibile sexual (BTS) sunt boli ce se pot transmite de la o persoana la alta in timpul actului sexual. Ele sunt cunoscute si sub numele de boli venerice sau boli ale dragostei.

 

Cele mai frecvente BTS sunt: blenoragia, sifilisul, trihomoniaza, herpesul genital, candidoza, SIDA. Foarte rar se intampla ca aceste boli sa fie transmise si pe alte cai decat cea sexuala (prin sarut, obiecte de toaleta intima, manopere medicale si nemedicale cu instrumente nesterile, apa din piscine, de la mama la fat etc.).

 

Cine poate contracta o BTS? Orice persoana activa sexual poate deveni victima BTS. Riscul creste daca o persoana are: relatii sexuale cu persoane necunoscute; relatii sexuale cu o persoana aparent sanatoasa dar care este purtatoarea unei BTS; mai multi parteneri sexuali.

 

Cum se recunoaste o BTS? Semnele de boala nu sunt intotdeauna clare nici vizibile, si de multe ori sunt ignorate. Cele mai frecvent manifestarile BTS se localizeaza in zonele genitale (la poarta de intrare). Simtomele BTS care pot sa apara sunt:
– la femei: secretii vaginale si / sau dureri, prurit (mancarime), usturime;
– la barbati: secretii uretrale, dureri, usturime (mai ales in timpul urinarii);
– leziuni cutanate in regiunea genitala;
– marirea ganglionilor inghinali (de la baza coapsei).
Uneori pot sa apara si manifestari generale: febra, eruptii pe piele, leziuni la nivelul cavitatii bucale, alterarea starii generale etc.

 

Cum reactionam ca victima a BTS? Un control medical precoce este indispensabil. Nu trebuie sa va tratati singuri! Tratamentul trebuie urmat si de partenerii sexuali pentru: 1) a intrerupe lantul transmiterilor; 2) a evita o reinfectie (nu exista imunitate la BTS!). Consultatia medicala nu este dureroasa si se insoteste de un examen de laborator a secretiei genitale si / sau a sangelui. Majoritatea BTS (cu exceptia infectiei HIV-SIDA) sunt usor de tratat si vindecarile sunt fara urmari, daca boala a fost depistata si tratata la timp.

 

Cum se poate evita BTS? Prin: fidelitate (partenerul sexual unic reciproc), limitarea numarului de parteneri sexuali si evitarea relatiilor sexuale intamplatoare si neprotejate. La aparitia celor mai mici semne de boala prezentati-va fara nici o jena la medic si… cu fair play avertizati-va si partenerul / partenera. Intr-o relatie sexuala responsabilitatea este a ambilor parteneri. Discutati despre toate acestea cu partenerul / partenera dvs.!

 

Cum se utilizeaza corect prezervativul? Verificati data de expirare! Prezervativul, asezat pe varful penisului aflat in erectie, se deruleaza (cu finete pentru a nu-l deteriora) pana la baza lui, inainte de orice penetrare. Daca prezervativul nu este prevazut cu un rezervor la capat este necesar sa se lase un mic spatiu pentru colectarea lichidului spermatic. Retragerea imediata dupa ejaculare, tinand cu mana baza prezervativului pe penis. Un prezervativ NU se foloseste decat o singura data!

 

Ce urmari pot avea BTS? Cu cat se intarzie diagnosticul si tratamentul unei BTS, creste riscul unei complicatii si probabilitatea de a transmite infectia si altor persoane. De retinut ca BTS nu se vindeca de la sine! O persoana poate fi bolnava fara a prezenta simptome si deci risca sa transmita boala. Uneori aceste boli netratate pot avea urmari grave: infectii genitale cronice urmate de sterilitate sau sarcini extrauterine, afectarea nou-nascutului.

 

NU ezitati sa va informati adresandu-va medicului Dvs. sau personalului medico-sanitar din cadrul Serviciilor dermato-venerice si ginecologice, Centrului de planificare familiala, Laboratorului de promovare a sanatatii si educatie pentru sanatate pentru orice problema legata de BTS si mijloacele de prevenire, planificare familiala si mijloacele contraceptive.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version