Politica

Interviu – Nicoleta Lup, fondatoarea și fosta coordonatoare a AUR Cluj, recent exclusă din partid: „Colegii rămași coordonatori în restul județelor așteaptă și ei demiterile, deoarece în fiecare județ se știu noii oameni pe care îi va aduce George Simion”

Presa locală a scris astăzi despre excluderea Nicoletei Lup din „haita” AUR de la Cluj. Nicoleta Lup a înființat și a condus filiala clujeană a Partidului „Alianța pentru Unirea Românilor”, fiind, așadar, politicianul „alfa” din AUR Cluj și nu numai.

Ziar de Cluj i-a luat un interviu fostei coordonatoare a AUR Cluj, cunoscută drept o apropiată a liderului George Simion, pe care l-a sprijinit încă de la alegerile europarlamentare din 2019.

Veți afla, în interviul de mai jos, cum definește Nicoleta Lup situația din prezent din interiorul AUR, la Cluj și la nivel național, ce probleme sunt, în opinia fondatoarei filialei, când și din ce motiv a fost exclusă din partid, care a fost cauza neînțelegerilor cu George Simion, cu ce gânduri s-a înscris Nicoleta Lup în AUR, ce așteptări avea și ce intenționează să facă în viitor, din punct de vedere politic.

Ziar de Cluj: Care este situația în prezent în AUR, la Cluj și la nivel național, ce probleme sunt?

Nicoleta Lup: Situația la Cluj este de desființare a filialei și iesire prin demisie a 80% dintre membrii activi care m-au cunoscut. Cei care au rămas în AUR Cluj sunt colegii care speră la o funcție sau o viitoare candidatură, pe care însă nu o vor primi pentru că George în toată țara, pe rând, schimbă conducerile județene deoarece aduce oameni din vechile partide care promit bani.

La nivel național, noul secretar general și-a pus în gând să dea afară mai mulți coordonatori județeni după mijlocul lui ianuarie 2022, dar s-a oprit după 23 februarie când m-a dat pe mine și pe Nicu Fîciu de la Gorj din funcția de coordonatori județeni și calitatea de membri AUR, probabil din cauza efectelor de scădere în procente și răzvrătiri ale oamenilor din județe. Pe langa noi a mai dat vicepreședinți naționali (Florin Gighileanu) sau județeni (Remus Cireașa la Gorj). Colegii rămași coordonatori în restul județelor așteaptă și ei demiterile, deoarece în fiecare județ se știu noii oameni pe care îi va aduce George. De exemplu, la Bistrița Năsăud a adus din PNL pe Gabriel Stefoi direct in funcția de coordonator, deși avea oameni devotați care au pus pe picioare AUR BN (Marian Muscă și Ovidiu Covrig). Tot la Bistrița a adus-o în conducerea județeană, Răzvan Biro, fost lider PRU – coleg cu Sebastian Ghiță, PRO România, și PNL în Mureș, actual lider național AUR, pe Iulia Maier, soția bunului său prieten de la Mureș, Septimiu Maier. Așadar oameni din Mureș conduc Bistrița. Doar își schimbă fictiv buletinul.

Tot la nivel național, campania de demitere a lui Iohannis a fost o acțiune inutilă, sadică și egoistă a lui George Simion, membrii au cheltuit timp, sănătate și bani doar pentru a aduna baze de date. Simion și-a propus 3 milioane de semnături în 5 luni și a adunat doar 1 milion.

O altă problemă națională este lipsa de comunicare a lui George Simion cu oamenii care i-au fost apropiați înainte de Parlamentare. În cazul meu, a fost vorba de ajutor începând cu alegerile europarlamentare din 2019 pe două județe.

Un fragment din cartea lui George Simion, „Cum i-am cunoscut pe Klaus Iohannis, Dan Barna, Traian Basescu si Ion Iliescu”, în care Simion scria:

Dupa 6 decembrie, Simion nu și-a mai făcut timp să vorbească absolut cu nimeni din județe, am înțeles că e ocupat în Parlament, am tăcut toți și i-am dat șanse. Până spre toamnă, când cel puțin la Cluj a venit cu scandal, țipa, reproșa că nu am adus personalități ale Clujului în AUR, aspect care nu mi-a fost cerut. Deja în toamnă am simțit că George a dat masca jos și acum e el însuși: incoerent, absurd, agresiv, nesigur, slab. Chiar și în aceste condiții, membrii AUR Cluj am continuat să fim activi, am adunat semnături, am făcut organizații locale, am avut rezultate manageriale bune. Locul 11 la evaluarea județelor din 42. Am fost singurii din țară care am pus corturi în județ pentru campania Jos Iohannis etc. George în 26-28 ianuarie a organizat la Vâlcea o întâlnire cu apropiații unde am fost și eu invitată personal de către el, însă nu am putut merge deoarece lucrez și nu am putut lipsi, fiind în timpul săptămânii. Nu am primit niciun avertisment scris pe 15 decembrie 2021, așa cum susțin mincinos unele articole denigratoare scrise pe bani la comandă. Toate bune până când, în data de 11 februarie, noul secretar general mi-a trimis acel mesaj privat pe WhatsApp, în care am fost acuzată fără dovezi de niște chestiuni deplasate. I-am răspuns într-adevar pe măsura stilului în care m-a abordat, apoi în 23 februarie am primit decizia de excludere pe WhatsApp. Nu am avut dreptul sa ma apar, nu mi-au prezentat probele acuzării și au început să lovească prin „trădători care mergeți la Dragnea”, tot fara dovezi.

Ziar de Cluj: Cu ce gânduri v-ați înscris în AUR, ce așteptări aveați?

Nicoleta Lup: M-am înscris în AUR în 1 decembrie 2019, chiar în ședința de lansare de la Alba Iulia, după aproape un an de când am început colaborarea cu George Simion, respectiv i-am cunoscut „prietenii” basarabeni la Centenar la Alba în 2018, după care din ianuarie 2019 am început să adun semnături pentru europarlamentare. Am fost responsabilă de campanie pe județul Cluj și l-am ajutat și pe Bistrița-Năsăud unde nu avea pe nimeni, eu fiind originară de acolo.

Gândul cu care am început colaborarea la Europarlamentare 2019, apoi construcția AUR si evident înscrierea a fost unul singur: BASARABIA. Sunt o unionistă pasionată de istorie, tatăl meu predând această disciplină, am fost crescută în cuget patriotic dintotdeauna. Credeam că George este o speranță pentru binele și reîntregirea României. De asemenea, în familia bunicii mele dinspre mamă au existat martiri anticomuniști, omorâți fără judecată și aruncați în gropi comune, ori care au fost schingiuiți de Securitate în beciurile Securității Bistrița. Cautați „Martirii din Dealul Crucii”, Ioan și Domnica Burdeț. E unchiul și verișoara bunicii mele. Așadar sunt extrem de sensibilă la acest subiect, regăsit pe agenda de atunci a lui Simion. Acum realizez că totul a fost o perdea de fum în spatele căreia el voia strict lozinci pentru cariera lui politică.

Declar absolut cu mâna pe inimă că în 2019 nu știam nimic de politică, nu voiam să ajung parlamentar (deși am două facultăți, două mastere și câțiva ani de doctorat) și tot timpul, banii și energia pe care le-am dat au fost strict pentru a face dreptate înaintașilor și a pune o primă cărămidă de speranță pentru reîntregirea țării.

Ziar de Cluj: Când au început neînțelegerile cu George Simion și care a fost cauza lor?

Nicoleta Lup: Neînțelegerile cu George Simion nu au început niciodată fiindcă eu am fost un om cerebral care m-am comportat echilibrat cu el și prin urmare și el îmi răspundea la fel. Cu mine, față de alți colegi, nu a avut mari derapaje în comportament. Neîncrederea unul în celălalt a început totuși când eu am văzut că dă afară pe nedrept, în alte județe, oameni care au muncit. Știam din toată țara și din Diaspora noii membri și lideri AUR, deoarece am lucrat aproape un an ca editor pe pagina oficială a lui George. Am ținut legătura cu oamenii în numele lui în fiecare județ și țară care avea simpatizanți, am format de exemplu AUR Belgia și Olanda, deci cunosc fiecare om venit până în 2020 când au fost alegerile.

La Cluj membrii și ajutorul a fost foarte puțin, mai mult lucram singură. Oamenii mai vechi știu și pot confirma. Pentru lista de candidaturi, locul eligibil (1 deputat) a ales să nu mi-l dea mie, ca fondator și coordonator AUR Cluj, ci lui Alin Coleșa care a fost membru vechi, dar total inactiv, de la care însă spera și s-a înțeles să ajute cu bani campania de parlamentare. Cu toții am dat sume modice, maximum 500-1000 de euro, însă Alin, din câte știu, a promis o sumă mai mare, el nefiind în conducere și neaducându-și aportul până atunci, pe care după ce s-a văzut pe listă nu a mai dat-o. Eu am acceptat să îmi cedez locul, o decizie proastă aparent, doar din dorința de a intra AUR în Parlament. Mă gândeam că eu oricum muncesc la fel, însă dacă îl pun pe Alin Coleșa în locul meu pe liste, el va trage, iar acel plus va fi poate procentul dintre 4,9-5,1 care ar fi crucial pentru Parlament. În campanie fiecare a făcut cât a vrut și i-a permis timpul, fără exces de zel, doar eu am mers zilnic pe satele județului Cluj pentru a lipi afișe și a face campanie.

Am tăcut mult pentru a nu tulbura apele, însă imediat după 6 decembrie au început încercările lui Alin Coleșa de înlăturare a mea. Voia să preia și coordonarea de județ, pe lângă postul de deputat. Am rezistat datorită oamenilor care mă cunoșteau în județ și cu care am lucrat pe ulițele satelor. Am vrut să demisionez la începutul lui 2021, însă  ei au zis: „Pe noi cui ne lași? Dacă pleci, plecăm și noi.” Am rămas, am continuat munca, m-am comportat cuviincios cu cei care îmi vânau din interior funcția. La 1 decembrie 2021 la Alba Iulia din nou au fost coalizați în jur de 4 oameni ai lui Alin Coleșa, într-o ședință, să mă demită. Am tăcut și am aflat că au mers cu această doleanță la George prin Rusu Daniel, deputatul de Alba, dar i-am ignorat. Până în final când în februarie 2022 s-au coalizat împotriva mea Răzvan Biro și David Cristian, care au reușit. Au reușit pentru că am vrut eu. Ma săturasem de mizerii, de lupte interne, de timp și nervi cheltuiți degeaba. David Cristian mi-a scris acel mesaj amenințător special pentru a avea motive să elibereze la Cluj locul meu, pentru ca Răzvan Biro să își aducă om. Când i-am răspuns lui David Cristian scurt și la „obiecte”, am făcut-o nu din impuls, ci conștientă că voi pleca. Nu mai era AUR-ul pe care îl construisem eu alături de oamenii curați. Majoritatea din ei au plecat sau au fost înlăturați. Ar fi fost o compromitere a mea să mai rămân într-o mocirlă. George a adunat pe lângă el mulți șerpi pe criteriul banilor, criteriu pe care eu nu îl mai îndeplineam.

Așadar sunt împăcată cu schimbarea de gardă. Singura dorință îmi este să știe lumea adevărul. Adică aceia ca mine care au crezut în Simion și AUR să știe ce e în culise. De aceea mai dau comentarii incomode.

Ziar de Cluj: Intenționați să continuați să faceți politică pe viitor, în AUR sau în alt partid?

Nicoleta Lup: Intenționez să fac politică pe viitor, doar pentru că am adunat în jurul meu foarte mulți patrioți care au crezut în cauza națională și e păcat să ne risipim. Am alături de mine un coleg care studiază și e pasionat de științele politice, e naționalist și împreună cu care vom face un nou partid. Știu că ne așteaptă după colț acum Simion să ne oprească sau să tergiverseze lucrurile, însă consider că așa cum am lucrat în AUR pentru o gloată de parlamentari incompetenți aleși pe criteriul bani, așa pot lucra pentru români direct. Vreau să beneficieze doar oamenii simpli și nevoiași de experiența, aptitudinile (studiile îmi sunt în științe economice și psihologie) și bunăvoința mea. Nu mai am încredere politic în nimeni, nu aș merge la vreun alt partid, prefer să îl fac pe al meu unde știu că e totul 100% curat și sigur. Muncind alături, am învățat foarte multe de la George Simion și îi mulțumesc! Îi rog pe cei care i-au rămas apropiați să aibă grijă de el, deoarece are mare nevoie!