Politica

Interviu cu profesorul Grigore Zanc, primul președinte al PSD Cluj: ”Liviu Alexa e un om cu un caracter puternic, cu voință căreia îi adaugă cunoașterea, competența, și o anumită severitate pe care o emană personalitatea lui. Era nevoie de asta!"

Profesorul Grigore Zanc, primul președinte al PSD Cluj, și-a arătat convingerea că actuala conducere a PSD Cluj, prin accentul pus pe munca în echipă, a demonstrat ca poate să aducă rezultatele dorite. În același timp profesorul Zanc este deranjat de faptul că tocmai cei care au trădat partidul, precum Horia Nasra și Cornel Itu, sunt cei care acum vin cu pareri pentru a scoate partidul din criză, când ani de zile nu au facut nimic pentru asta. 

 

Ziar de Cluj: Domnule profesor, cum evaluați ultimele trei luni din punctul de vedere al schimbărilor și al realizărilor având în vedere că v-ați reimplicat în activitatea PSD Cluj?

Grigore Zanc: Au fost câteva eforturi care în general au fost resimțite ulterior ca o schimbare cât de cât favorabilă, nu în măsura în care am fi vrut, recuperând niște poziții în competiția aceasta socio-politică, dar apropiindu-ne în ceea ce privește organizația noastră de un ritm care promite să dea rezultate mai bune.

 

Ziar de Cluj: Există o diferență notabilă atat de vârstă cât și de stil între dumneavoastră, primul președinte al PSD Cluj, și Liviu Alexa, actualul președinte. Cum vă intelegeti? Cum l-ați caracteriza pe Liviu?

Grigore Zanc: Ne înțelegem perfect. Liviu Alexa este un om cu un caracter puternic, cu voință căreia îi adaugă cunoașterea, competența, și o anumită severitate pe care o emană personalitatea lui. Cred că este benefică într-o asemenea poziție, dând de înțeles că dacă s-a convenit asupra unei acțiuni, asupra unei direcții de a acționa nu ar trebui să fie luată într-o formă relativă ca obligație sau ca necesitate de a fi împlinită.

Cred că la nivelul organizației județene în ansamblu, sau poate chiar la nivel de țară, s-a resimțit de mai multă vreme absența unui lider care să aibă și o carismă suficient de evidentă de lider. Liviu Alexa are o anumită consecvență în a-și urmări ideile și a le pune în practică antrenând și echipa. Ceea ce mi s-a părut interesant este și această latură a lui de a determina activitatea în echipă.

 

Ziar de Cluj: Cum comentati incercarile disperate ale deputatilor Nasra și Itu de a reintra in PSD dupa ce au trădat la Pro Romania?

Grigore Zanc: Aceasta este o chestiune care chiar mă deranjează într-un fel, în sensul că oamenii nu au fost suficient de sinceri, atașați de direcția pe care merge partidul. Dacă analizăm puțin situația celor care sunt în postura de plecați, au fost toți cam pe posturi de comandă, pe posturi de luare de decizii.

Nu erau la marginea organizației să poată spune că pe mine nu mă observă nimeni, ci erau chiar dintre cei care erau urmăriți, observați și așteptându-se de la ei acte, acțiuni și activități foarte tranșante. Ori suntem și ne asumăm această calitate de apartenență la partidul social-democrat, ori dacă nu, ne ducem în altă parte.

Dacă ei au simțit mai multă atracție în altă parte, au plecat. Mă chiar irită această scormonire ca niște cârtițe pe dedesubt, printre alții, lansând tot felul de critici și de posibile alianțe cu grupuri. Inclusiv cei care și-au făcut partidul lor dintr-odată, trei patru membri, hai că suntem un partid care luăm în alianță și PSD-ul. Ori această treabă nu este una onestă. Poziția într-un partid este una combatantă pentru a realiza niște obiective.

Asupra obiectivelor este important să se pronunțe ori de câte ori crede că cele stabilite sau propuse de un coleg sau de liderul organizației contravin propriilor opinii și așteptări, în așa fel încât discuțiile să conveargă spre o formulă care să dea satisfacție și unuia și altuia. Mai ales în ultima vreme s-a mișunat de la o formă la alta, arogându-și funcții de mediator, de cei care propun mari soluții de a ieși din criză, exact din parte celor care au plecat, care au determinat criza și care știau prea bine că a lăsa într-un moment mai puțin favorabil echipa și partidul din care au făcut parte nu e pentru nimeni o bucurie și o statisfacție.

În măsura în care oamenii nu sunt dispuși să activeze pe față în acest partid, eu cred că nu are rost să ne tot amăgim, ca cineva poate aduce foloase sau câștiguri. Nu aduce niciun căștig pentru că dacă de fiecare dată când are ocazia sau se întâmplă să își spună părerea despre partid va considera întotdeauna că opțiunile propriului partid sunt mai modeste decât ale altora, atunci pune umărul și fa în așa fel încât aceste activități, acțiuni, imagine, să devină mai impunătoare în fața celorlalți și convingătoare în fața alegătorilor. Unii dintre cei care au plecat au ținut să și declare că ei nu au fost cu partidul și cu liderul partidului, că au fost cu alții, doar că datorită unei oportunități pe care le-a pus-o cineva în palmă au venit la PSD. Păi, băi frate, atunci du-te învârtindu-te și lasă-ne în pace.

 

Ziar de Cluj: Tot în acest context, sunteti de acord cu atacurile calomnioase alea lui Horia Nasra la adresa conducerii filialei PSD Cluj?

Grigore Zanc: Mi se pare o lipsă de bun simț, de obraz. Putea foarte bine să își exprime părerea, să spună, să solicite o înțelegere pentru propriul punct de vedere și dacă nu i se agrea acest punct de vedere să regândească puțin aspura propriilor opinii și asupra a ce vrea să facă.

 

Ziar de Cluj: Ce mesaj le transmiteți primarilor PSD din județul Cluj?

Grigore Zanc: Le doresc să fie adevărați edili recunoscuți de comunitate pentru competența în buna gospodărire a domeniului, a localității și comunității. Să știe că pentru orice ipostază oricât de multe elogii ți s-ar aduce dintr-o parte sau alta, totuși echipa din care faci parte, echipa cu care ai pornit la drum nu trebuie niciodată tratată cu oarecare dispreț sau cu convingerea că, cu ei sau fără ei, eu pot să răstorn lumea cu susul în jos. Cu cât echipa e mai unită, e mai sudată, cu atât se pot realiza lucruri mai deosebite.

 

Grigore Zanc este un filosof, scriitor și politician român, care a fost ales ca senator de Cluj în legislatura 2000-2004. În perioada 23 august-11 decembrie 1996 a îndeplinit funcția de ministru al culturii. Între anii 1964-1969, a urmat cursurile Facultății de Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj. În anul 1981 a obținut titlul științific de Doctor în filosofie. După absolvirea facultății, a fost încadrat în învățământul superior, mai întâi ca asistent universitar (1968-1974), lector (1974-1990) și apoi conferențiar (din 1990) la Catedra de Filosofie sistematică a Universității „Babeș Bolyai”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *