Politica

INTERVIU cu Mihai Mocanu: "Horia Nasra ascultă, în continuare, de fostul preşedinte, Remus Lăpuşan. Din păcate, din punctul de vedere a cum şi-a gestionat în ultimele 3 luni relaţiile cu activul de partid, şi-a creat o mare problema în interior"

Mihai Mocanu a fost cotat mereu drept o prezenţă stranie în aparatul PSD Cluj, deşi puţini ştiu că el nu a avut ani de zile funcţia de membru, ci de consultant. Unii oameni importanţi din PSD Cluj îi datorează dezvoltarea politică, alţii îi datorează cel puţin faptul că au scăpat din capcanele mediatice în care singuri s-au băgat, dar cei mai mulţi n-au fost în stare să îi spună nici măcar un „mulţumesc”. Mocanu are o minte mobilată pentru politică. Şi nu numai.

În ceea ce priveşte politica, este om al Stângii. A fost mereu şi, spune el, asta nu se va schimba niciodată. În vară a surprins când s-a înscris ca membru PSD. Nu a surprins pe nimeni când a fost imediat introdus în Biroul Permanent Judeţean.

Dar a şocat demisia sa din Birou, imediat la câteva săptămâni după schimbarea lui Remus Lăpuşan cu Horia Nasra. Explicaţia e simplă: deşi Nasra îi datorează foarte multe lui Mocanu, n-a putut tolera posibilitatea ca acesta să îl pună în umbră.

Mocanu are experienţă, imagine perfectă în interiorul partidului, are o familie frumoasă şi o meserie din care îşi câştigă pâinea. Dacă cumva Bucureştiul l-ar fi ales pe el, Mocanu, şi nu pe Nasra, pe vreun loc eligibil?

Mihai Mocanu nu a spus un cuvânt, s-a retras şi a aşteptat timp de două luni să vadă ce se va întâmpla cu partidul, care va fi strategia lui Nasra de revigorare a PSD Cluj. Ei bine, a aşteptat degeaba: Nasra n-a făcut absolut nimic în acest timp pentru partid, dar a investit serios steroizi morali în propriul orgoliu. Mai pe şleau, i s-a urcat la cap.

  
Aşa că, la două luni, Mocanu s-a gândit să vorbească. Într-un interviu. Luat de Ziar de Cluj, cel mai vehement contestatar al ştabilor pesedişti clujeni, ca să nu fie discuţii că nu ar fi curajos sau ar ascunde ceva. Luat de Liviu Alexa, ca să nu fie discuţii că ar ascunde vreo secundă relaţia de amiciţieplină de fair play pe care Mocanu o are cu el. 

Fiindcă aşa se face politică, aşa se face şi presă: cu ouă în pantaloni. Ceea ce Nasra nu are. 
Ca jurnalist care cunoaşte foarte bine ce se întâmplă în PSD, am fost sincer surprins de curajul lui Mihai Mocanu de a vorbi în acest interviu despre multe chestiuni delicate. M-am gândit că o să o dea pe politicianeza. Dar m-am înşelat. 
Rămân la convingerea că acest băiat ar trebui să îi ia locul bişniţarului de togi şi robe, Vasile Ilea, pus de Nasra pe poziţia 1 la Senat. Asta dacă PSD vrea ca această bătălie electorală să beneficieze şi de suportul primarilor. 
Dar cine sunt eu să îi fac recomandări lui Liviu Dragnea? Un simplu jurnalist. Pentru a conta, adevărul adevărat e că Mocanu ar trebui propus de primarii din judeţ, mă gândesc la cei mai curajoşi, la cei ce nu vor să îşi fure singuri căciula în viitorul politic incert al partidului. Doamnelor şi domnilor primari, Mocanu sau Ilea? 

 

Rep: Sunteţi proaspăt intrat în PSD. Ce v-a făcut să alegeţi calea politică? Nu era mai bine fără vizibilitate, undeva, în afara luminii reflectoarelor? 
Mihai Mocanu: Ba da. Şi, într-un anumit sens, mi-am pierdut o parte din clientelă, întrucât clientela mea de consultanţă politică nu era numai din PSD, ci şi din zona PNL, a fostului PDL, chiar şi UDMR, însă oamenii care au încredere şi cu care am avut rezultate de-a lungul timpului în continuare doresc să lucreze cu mine, indiferent dacă suntem în politică în alte partide. Sunt membru de partid în continuare, mi-am dat demisia doar din Biroul Judeţean. 

Rep: De ce o astfel de decizie, într-un timp atât de scurt? 

Mihai Mocanu: Eu am aderat la un proiect. Am intrat în PSD, dar intrarea în biroul politic s-a făcut pentru proiectul lui Horia Nasra, proiect la care au aderat mai multe persoane, şi noi, şi vechi. Însă unii dintre ei nu s-au ţinut de cuvânt şi au început să îşi ia nişte metehne mai vechi înapoi. Nu am dorit să mă asociez cu ei, nu am dorit să îmi fie asociate acţiunile cu ale lor şi am făcut un pas în lateral. 

Rep: Orice individ care îşi manifestă metehnele trebuie să găsească şi un sol propice. Horia Nasra era “solul” propice?

Mihai Mocanu: Nu, Horia era puţin bulversat de momentul accederii la nivelul 1 al politicii şi nu a sesizat aceste abateri. Sau  dacă a făcut-o intenţionat, atunci să fie păcatul lui. În timp are numai de pierdut. 

Rep: Totuşi, Horia Nasra încă este creditat de către dumneavoastră. Cu o anumită naivitate, bunăvoinţă sau lipsa de înţelegere a nivelului la care este în politică? 

Mihai Mocanu: Horia Nasra, din păcate, din punctul de vedere a cum şi-a gestionat în ultimele 3 luni relaţiile cu activul de partid, şi-a creat o mare problema în interior. Foarte mulţi primari sunt nemulţumiţi. Şi nu nemulţumiţi de el ca persoană, ci de lipsa de comunicare, pe lipsa de întâlniri şi de consultare cu ei în tot ce înseamnă deciziile judeţului. Inclusiv Biroul Permanent are o nemulţumire vizavi de el, din ce ştiu eu, pentru acţiunile sale şipentru modul în care decide. Şi mai ales de cine ascultă. 

Rep: De cine ascultă Horia Nasra? 

Mihai Mocanu: Ascultă, în continuare, de fostul preşedinte, Remus Lăpuşan. 

Rep: Scopul înnoirii PSD nu a fost acela de a se schimba paradigma, de a se schimba un mod de gândire în PSD, ca urmare a faptului că am asistat la un dezastru la alegeri, mai ales pe municipiu?

Mihai Mocanu: Nu, acesta a fost motivul pentru care am aderat la construcţia politică. Ăsta a fost motivul pentru care am fost dispus să renunţ la o partedin afacerile mele, pentru a face activitate politica, nesolicitand în schimb niciun fel de funcţie, niciun fel de poziţii garantate. 

Mai mult, Remus Lăpuşan, la întâlnirea de la Bucureşti, din biroul domnului Dragnea, a spus foarte clar că el se retrage şi susţine proiectul Horia Nasra. 

Rep: Păi, îl susţine, dând sfaturi. 

Mihai MocanuDa, când tu te duci şi te autopropui şef al consilierilor judeţeni, te duci la negocieri cu Alin Tişe fără mandat de la Biroul Judeţean, iar aceste lucruri le spun în condiţiile în care eu eram încă membru, la momentul respectiv, te duci cu o politică în CJ nediscutată în biroul politic, direcţii de abordare, etc… În momentul acela, te comporţi ca un dictator. Sau ca un preşedinte. Această e vechea meteahnă de care nu poate să scape. 

Rep: Înainte de a fi schimbat Remus Lăpuşan, Nasra mima un fel de opoziţie la Remus Lăpuşan.

Mihai Mocanu: Să ştiţi că nu era opoziţie la Remus Lăpuşan. Era opoziţie la politica ce se făcea la Cluj, în general. Şi aici era vorba de întreg Biroul Judeţean, pentru că lipsa de activitate şi de opoziţie la Boc o aveau toţi.

Chiar şi la adresa lui Tişe, până la urmă. Remus Lăpuşan era oarecum preşedintele care deconta. Ca un paradox, el a decontat această demisie pe fondul unui vot crescut în judeţ. Un vot pe fondul căruia PSD, la Cluj nu a avut nicicând 33 de primării. Niciodată nu am avut un vot foarte bun, ca să avem 3 municipii, din care două cele mai mari după Cluj.

Rep: Ca şi analist politic, ştiţi foarte bine că 1+1, în politică, nu dă neapărat 2, discuţiile sunt altele. Baza Cluj-Napoca conta cel mai mult, a fost pivotul de negociere pentru toate funcţiile cheie din judeţ, municipiu. Practic ați pierdut cu un scor lamentabil. De ce se face astăzi politică cu aceiaşi oameni care nu au ştiut să facă opoziţie la Boc şi la Tişe? De ce  aceiaşi oameni încearcă să mimeze, din nou, opoziţia în PSD?

Mihai Mocanu: Aici este greşeala lui Horia. Pentru că el, în calitatea lui de preşedinte, trebuia să reîmprospăteze partidul. Biroul Permanent, în sine, e reîmprospătat. Cu oameni tineri, dar fără vizibilitate. Oameni pe care nu i-a pus în valoare, nu i-a scos în faţă. Eu, personal, am încercat să construiesc, împreună cu el. I-am recomandat oameni, am adus oameni noi. N-am vrut să intru în faţă din cauza faptului că în piaţa noastră, eu fiind o persoană care a lucrat foarte mult cu Vasile Dâncu, (ştiţi că în politică se interpretează), tocmai, pentru a nu lua faţă discuţiilor, a credibilizarii lui Horia ca preşedinte, am preferat să rămân în spate, în zona de construcţie. Fără a mă impune, doar spunând cum ar trebui făcut. Cum spuneam şi înainte, ca şi consultant. Numai că de data asta implicându-mă, ca să se şi întâmple. 

Oarecum, aceasta a şi fost decizia mea de a intră în politică. Pentru că am văzut de prea multe ori, din poziţia de consultant, că foarte multe din sfaturile pe care le-am dat nu s-au pus în aplicare. Motiv pentru care s-a pierdut. Acesta a fost şi motivul pierderii, în Cluj-Napoca. Eu m-am retras din zona Cluj-Napoca la începutul campaniei, am plecat la Timiş, tocmai din cauza faptului că nimic din ce le spuneam nu se întâmpla. Şi nu am vrut să-mi asociez imaginea cu eşecul din Cluj. 

Rep: Cum vi se pare comunicarea, la nivel de PSD Cluj? Comunicarea interioară şi comunicarea în exterior, cu cei care ar trebui să afle că există PSD Cluj?

Mihai Mocanu: În PSD Cluj şi Cluj-Napoca, comunicare în interior aproape că nu există. Asta e ceea ce v-am mai spus că se reproşează biroului. În ce priveşte comunicarea publică şi luarea de poziţii, este aproape inexistentă. Vedeţi şi dumneavoastră, cei din presă, că se practică acel stil de comunicare prin communicate. Nu prin comunicare participativă, făcând diverse implicări în acţiuni publice, în diverse locuri unde chiar sunt oameni mai mulţi, cineva te ascultă, poate să te preia. Nu folosesc deloc zona facebook, a reţelelor sociale, pentru a intra în tot felul de “dispute” cu primăria, cu alţi politicieni sau cu cetăţenii, până la urmă. 

Trăim într-un oraş de 5*, cum zic unii, dar care e de 5 stele doar pe străzile principale. Cum ai trecut dincolo de barieră, mai pică o stea. Şi majoritatea oamenilor din Cluj  care circulă pe străzile principale nu văd “frumuseţile” oraşului de după blocul de la stradă. Şi atunci e normal să nu-i deranjeze şi să-l iubească pe Boc al lor. 

Rep: Ce zic primarii din judeţ? 

Mihai Mocanu: Se aşteaptă că Horia Nasra să-i viziteze, măcar pe unii dintre ei, să-i cheme la o şedinţă, să-i cheme la o consultare în ceea ce priveşte listele, totuşi, sunt oameni care aduc voturi. Dacă nu te bazezi pe Cluj-Napoca să-ţi aducă multe voturi, te bazezi pe bazinul tău de primari, care garantează fiecare cu un număr de voturi jocul respectiv. Dar, atâta timp cât tu 3 luni nu-i cauţi, e normal că ei să aibă o reacţie de agresivitate, o reacţie de distanţare faţă de ţine, să încerce să facă alte jocuri, alte lucruri, ca să-ţi atragă atenţia. 

Eu am stat de vorbă cu aproape toţi primarii din judeţ în diverse ipostaze. Nu i-am căutat eu, ne-am întâlnit în diverse locuri, la diverse evenimente. Sunt PSD-işti, sunt oameni buni, se implică, dar nu înţeleg de ce nu sunt consultaţi, pentru că, până la urmă, tot ei sunt cei care vor trebui să aducă voturile în 11 decembrie. 

Rep: Să înţeleg că lista de partid pentru parlamentare s-a făcut fără consultarea primarilor? 
Mihai Mocanu: A marii majorităţi, da. Probabil că vrea să îi consulte în CEx-ul judeţean, pe care este obligat să îl facă, conform Statutului. Pentru călista o face preşedintele cu Biroul, o validează oarecum parţial în Birou, o vede preşedintele partidului la nivel central, o aprobă formal, ca şistructura a oamenilor, dar până la urmă ea trebuie să aibă susţinere la nivel local. 

Rep: Dacă acest CEx nu se mai convoacă? 
Mihai Mocanu: Asta deja este problema personală a domnului Nasra, ca şi problema juridică. 

Rep: Cum vedeţi acum PSD? Acum, azi, din Cluj. 
Mihai Mocanu: Văd un PSD demonizat la maxim de dreapta. Şi de toţi aceia care nu înţeleg politică în ansamblu. Şi de toţi aceia care vor bine, dar să nu seimplice. Văd că promovează foarte mulţi tineri şi acesta e un lucru foarte bun. Conform sondajelor, populaţia doreşte tineri în conducere. În majoritatea judeţelor unde am realizat sondaje, peste 80% din cei intervievaţi spuneau clar că îşi doresc tineri în conducere. E un procent covârşitor. Demn de luat în seamă. Cei care au investit în tinerii din interiorul partidului au avut ce să ofere. Cei care nu au investit în tineri nu au ce să ofere şi trebuie să vină tot cu garnituri vechi. Lucru care nu este un avantaj pentru ei. Din păcate. PSD este un demon care se luptă cu un cavaler alb. Cioloş sau PNL sau Iohannis, nu ştim, dar el îşi tot schimbă forma, vorbind metaforic. Poate sunt mai mulţi cavaleri, dar calul e acelaşi. I s-a atribuit sintagma de “partid al corupţilor”. Şi nu poate scăpa de această imagine din scurt. Ca şi consultant, eu le-am tot spus. Trebuie să iasă înteritoriu. Ei, rămânând în spatele sticlei televiziunilor, de la Bucureşti, nu sunt în contact cu ceea ce se întâmplă în teritoriu, iar oamenii văd doar ce le prezintă acei realizatori de emisiuni; care uneori spun anumite lucruri, care ulterior sunt preluate pe social media şi discutate de postaci, iar apoi sunt duse în zona negativă, nu spre zona pozitivă. Spre exemplu, un aspect pe care eu l-aş fi utilizat ar fi fost acest proiect de guvernare pe care a început să îl prezinte sistematic pe Facebook, care este unul de calitate. Eu, de exemplu, nu l-aş fi asociat cu imaginea domnului preşedinte Dragnea. Aş fi pus nişte tineri fresh, aş fi pus nişte specialişti în domeniu, recunoscuţi, care să prezinte proiectele. Nici măcar pe Victor Ponta nu l-aş fi pus în jocul acesta. Pentru că, până la urmă, este programul PSD, nu este programul lui Liviu Dragnea. Şi trebuia această imagine fresh a partidului pe care să o promoveze. Iar Liviu Dragnea să se asigure că se respectă, după ce preia guvernarea.

Rep: Revenind la Cluj, cum aţi vedea viitorul PSD-ului? 

Mihai Mocanu: Clujul este călcâiul lui Ahile al oricărui partid care nu il ia în seama. S-a demonstrat clar că nu poţi să câştigi preşedinţia României dacă nu vii la Cluj. Sau la Timişoara, sau la Iaşi. Iohannis a fost, Victor Ponta nu a fost.  Pot să vă spun că la Cluj, PSD suferă de 12 ani de o lipsa de construcţie care se vede clar. Nu mai ai cu cine să lucrezi, nu mai ai pe cine să promovezi, că lista mare propusă e, pentru un oraş universitar şi un judeţ de importanţa Clujului, este o lista foarte slabă, ca şi entităţi. Vedem o fugă a zonei universitare de Stânga, a tinerilor de Stânga, vedem un vot masiv împotriva Stângii. La locale s-a văzut. Nu va avea viaţă uşoară PSD-ul. Dar eu vă spun un lucru care se vede în România de ani de zile. După 16 ani, cum vor fi peste încă 3, în 2019, când vor fi următoarele alegeri, vor fi 16 ani de guvernare de dreapta. Nicăieri nu a rezistat mai mult guvernarea de dreapta. PSD are ocazia să se reseteze, să pornească pe un drum care să ţintească clar primăria. 

Rep: Cum? 

Mihai Mocanu: Promovând oameni, deschizând partidul, nepunând condiţii. Eu consider că la o construcţie trebuie să participe toţi aceia care pot să pună o cărămidă, sau să care sau să facă ceva. Şi oamenii care vin de bunăvoie la tine, să participe la un proiect necerandu-ţi nimic în schimb trebuie să fie primiţi. Nu poţi fii tu mai catolic decât Papa. Este un oraş multicultural. Noi avem nevoie de persoane care vorbesc despre PSD, de vectori de imagine. Care nu trebuie să fie neapărat membri de partid. Şi chiar e bine sa nu fie. Iar noi pe aceia i-am pierdut. Avem nevoie de presă de Stânga, care să vorbească despre proiectele social-democrate la nivel de comunitate. Presă pe care n-o susţinem, n-o creştem, n-o ajutăm. Avem nevoie de tineri care să vorbească în mediul lor de tineri despre stânga şi despre ce poate face partidul asta. Pentru că PSD nu înseamnă doar Iliescu sau comunişti. Tinerii trebuie să vadă că în stânga pot găsi o ancoră pe care ei pot să evolueze profesional şi personal. Ştiţi ce s-a întâmplat în iunie? Şocul pe care Bucureştiul a reuşit să-l transmită în Cluj s-a realizat. Din păcate, acel şoc şi lipsa de credibilitate de moment a lui Horia, care era perceput într-o altă zonă, nu era perceput în zona unui viitor preşedinte al PSD Cluj, au fost mari, inclusiv pentru membri. Chiar eu am asistat în acea perioadă când unele persoane, şi chiar va pot da exemple, au fost abordate pentru reconstrucţia partidului la Cluj. Sorin Ionescu de la Distonia, care e membru PSD, a fost membru al echipei Aureliei Cristea, a fost abordat. Şi mi s-a părut uşor ipocrit când am auzit că îi face o scrisoare deschisă lui Dragnea, penru că Dragnea a spus că pe liste vor apărea şi persoane cu dizabilităţi, iar el se consideră o persoană calificată sămeargă acolo. Ei, acum 3-4 luni, când se constituia biroul, eu personal l-am sunat pentru a-l invita în birou, şi el a spus că nu e încântat de nouaconstrucţie. Dar acum crede ca e corect să participe într-o funcţie de deputat. E o ipocrizie. Şi mai sunt persoane. 

Rep: Un pronostic pentru alegeri. 

Mihai Mocanu: Pentru toamna aceasta, eu vă spun că la parlamentarele clujene, în condiţiile actuale, se vor lua doi deputaţi plini şi unul înredistribuire, probabil, pentru PSD. Un senator plin, la al doilea nici nu vreau să mă gândesc. Dar dacă sunt serioşi şi pe ultima sută de metri sereorganizează, eu vă spun că există capital uman şi eforturi prin care s-ar putea obţine trei deputaţi plini şi un rest pentru redistribuire, cu care să tebaţi la al patrulea. Votul pentru Victor Ponta, care a adus în Cluj 45.000 de voturi pentru stânga e un exemplu foarte bun. E un vot masiv, care trebuie recuperat. El există, din moment ce a fost dat o dată. De tine, ca echipă, ca mod de organizare şi de comunicare depinde să-i mobilizezi din nou. Cu evoluţia pe care am avut-o la locale, eu zic că ne-am putea duce către un 35-36.000, ceea ce ne-ar duce către al patrulea deputat şi al doilea senator. PNL nu va scoate acel scor de 50% pe care ei îl visează. S-ar putea să coboare până la 40%. Între 35 şi 40% intervine jocul de la Bucureşti alredistribuirii. Acolo se negociază.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version