Reportaj

Interviu cu Cristian Macsim, unul dintre organizatorii protestelor din Câmpenești. Dacă Primăria Apahida nu își arată interesul pentru problemele din zonă, locuitorii ar putea ieși în stradă pentru un protest mai mare, în fața Primăriei

Zeci de locuitori din Câmpenești, un sat aflat în imediata apropiere a municipiului Cluj-Napoca, au protestat în stradă sâmbătă, 30 ianuarie, „în legătură cu starea drumurilor din această comunitate, lipsa canalizării, situația alimentării cu curent electric și lipsa acțiunii Consiliului Local Apahida”.

Primarul Grigore Fati a fost prezent la fața locului, discutând cu cetățenii despre nemulțumirile lor, însă, printre nemulțumirile oamenilor se numără și nerespectarea promisiunilor electorale ale edilului, din ultimele două cicluri electorale.

Protestul din weekend nu a fost unul singular. Și miercuri, 27 ianuarie, oamenii au ieșit în stradă. Câmpeneștiul tinde să devină, așadar, cea mai vocală comunitate din județul Cluj, una organizată, care își cere și își apără drepturile.

Potrivit declarațiilor lui Cristian Macsim, unul dintre organizatorii protestelor, cu care Ziar de Cluj a realizat astăzi un interviu, dacă Primăria Apahida nu își arată interesul pentru problemele din zonă, locuitorii ar putea ieși în curând în stradă pentru un protest mai mare, în fața Primăriei, care ar putea duce și la blocarea drumului care trece prin Apahida.

Cristian Macsim a explicat, pentru Ziar de Cluj, care sunt problemele celor din Câmpenești, care sunt soluțiile și viitoarele demersuri cetățenești pe care locuitorii le vor întreprinde pentru ca problemele lor să fie luate în seamă de Primărie și rezolvate:

Ziar de Cluj: Dumneavoastră sunteți unul dintre organizatorii protestului de sâmbătă și am văzut că v-ați întâlnit și în data de 27, miercuri.

Cristian Macsim: Da, ne-am întâlnit, atunci am hotărât că facem protestul. 

Ziar de Cluj: Care sunt principalele probleme și nemulțumiri ale locuitorilor din Câmpenești?

Cristian Macsim: Marea problemă sunt promisiunile nerespectate. De 12 ani s-a promis canalizare, s-au promis drumuri, s-a promis reglarea sau rezolvarea problemei cu alimentarea cu curent electric. Acestea au fost, în mare.

Ziar de Cluj: Practic, întreaga zonă nu are curent sau sunt anumite zone mai izolate care nu au?

Cristian Macsim: Apahida, fost Borom, și Câmpenești, nu că nu au curent! Până în decembrie, curentul a fost extrem de slab, ceea ce a dus la defectarea multor electrocasnice. Din decembrie, a venit Electrica, a reglat pe două faze curentul, pe a treia fază fiind acum foarte puternic, deci cine e pe faza aceea, iarăși se ard diverse echipamente. Rămân, în continuare, problemele cu fluctuațiile mari în rețea, cu căderile dese de tensiune, ceea ce duce iarăși la defecțiuni la electrocasnice și tot așa! 

Ziar de Cluj: Și, practic, cum v-ați gândit să vă organizați, să protestați în stradă? Nu a luat în seamă primarul, ați încercat să îi atrageți atenția și ați văzut că nu are niciun efect?

Cristian Macsim: S-a atras atenția, dar nu s-a întâmplat nimic în privința asta! Și, atunci, oamenii – noi ne constituim acum și într-o asociație, ca să avem și statut juridic și oamenii au zis: dar cât mai atragem atenția și cât ni se mai promite și nu se face nimic? Haideți să facem ceva, poate de data aceasta chiar ne aude! Și de-asta am ieșit în stradă, de-asta, în continuare, dacă nu se respectă anumite lucruri și nu începem discuțiile cu Primăria… pentru că soluții sunt, am identificat soluțiile.

Ziar de Cluj: Ce soluții ar fi?

Cristian Macsim: De exemplu, la fosele septice – că de acolo a pornit tot scandalul – care se aruncă în rigole, lumea nu vrea să cheme vidanja, fiind foarte scumpă, au ajuns la concluzia, unii dintre noi, că e cel mai simplu să le arunce în rigolă. Și, de astă-vară tot trăim într-un miros infernal! 

Ziar de Cluj: Aici nu ar trebui și oamenii amendați, cei care aruncă?

Cristian Macsim: Ba da, tocmai acolo e problema, că oamenii care fac treaba asta… se pare că, la anunțul, tot al meu a fost, acum două săptămâni, când am chemat Poliția Locală, nu a găsit pe nimeni, nici măcar urme! Adică, li se spune clar: uite, pe strada Azaleelor se aruncă acum! Vine Poliția și mă sună: domnule, noi nu găsim nimic! A doua zi dimineața, se merge acolo și se vede clar de unde s-a aruncat și cine. 

Ziar de Cluj: Acum doriți să vă constituiți într-o asociație și, cu asociația, cum doriți să acționați în continuare?

Cristian Macsim: Făcând presiuni în continuare pe toate instituțiile responsabile. Și pe Electrica, și pe Apă Canal, și pe Primăria Apahida, care spune că nu e de competența ei. Noi o să îi arătăm că este. Vorbeam de acele fose: ok, noi o soluție o avem – microstații de epurare. Avem un pârâu în sat, pe care îl putem folosi ca emisar. Microstațiile de epurare scot pe capătul celălalt apă convențional curată, se poate deversa într-un pârâu, nu are miros, nu are toate cele. Vine Mediul și spune treaba asta. Ok, noi ca asociație vrem ca oamenii să cumpere aceste microstații, să înlocuiască fosele, dar vrem ajutor din partea Primăriei, de exemplu, să ducem aceste ape la pârâu, ceea ce înseamnă niște conducte colectoare. Adică, nu poate Primăria să vină să îmi spună, noi venim și cu soluția tehnică, dar nu poate Primăria să vină să spună: domnule, noi nu avem ce face, nu e de competența noastră! Hai, pardon! 

Ziar de Cluj: Știu că anul trecut oamenii au cumpărat piatră pe care Primăria a împrăștiat-o pe drum și atunci l-am sunat pe domnul primar Fati și dânsul a spus că este un proiect cu apa și, până nu se face canalizarea, ei nu pot asfalta. 

Cristian Maxim: Proiectul acela cu apa, din punctul de vedere al unui proiectant vorbesc acum, mi se pare extrem de prost gândit. Cum te-ai putut gândi tu ca această canalizare să treacă prin mijlocul drumurilor? Păi, tu îți dai seama ce faci la lucrările alea? Și așa drumurile acestea sunt varză, le faci varză încă doi ani de zile de acum încolo!

Ziar de Cluj: Deci, practic, trece prin mijlocul drumului țeava?

Cristian Macsim: Așa ne-a declarat domnul primar sâmbătă.

Ziar de Cluj: Și, atunci, practic, cum veți mai circula? Pentru că o să vă facă tot carosabilul un șantier.

Cristian Macsim: Asta întreb și eu. Cum mai ajungem noi acasă? Ca să nu mai spun că la ultima ninsoare abundentă, la începutul lui ianuarie, noi, de pe deal, nu am putut ajunge în centrul satului. Nu puteam coborî și Primăria s-a deranjat să vină la deszăpezire după ora 12. Înțeleg motivele Primăriei, prioritățile fiind traseele pe unde circulă autobuzele. Înțeleg. Dar nu este vina noastră, a plătitorilor de impozite, că tu, Primărie, nu ai utilaje specializate, ai numai 3 buldoexcavatoare pe care le folosești la deszăpezit, cum nu este vina noastră, a plătitorilor de impozite, faptul că tu nu externalizezi un serviciu.

Ziar de Cluj: Intenționați să mai ieșiți în stradă?

Cristian Macsim: Părerea mea o știe și Primăria Apahida foarte clar. Dacă săptămâna aceasta, cel târziu săptămâna viitoare, nu începem discuțiile cu Primăria și nu își arată interesul Primăria, da, vom ieși și vom autoriza un protest de amploare mai mare, în fața Primăriei. Care, cel mai probabil, va duce și la blocarea drumului care trece prin Apahida. Și va fi în cursul săptămânii, nu sâmbătă. Treaba asta e hotărâtă, ne ținem de ea, noi nu avem disponibilitatea de a da niciun pas înapoi, pentru că nu se mai poate! Așa nu se mai poate!

Ziar de Cluj: Câți sunteți, cetățeni activi, care chiar pun problema în felul acesta și care reușiți să vă organizați, să ieșiți?

Cristian Macsim: În momentul acesta, într-o săptămână, am ajuns undeva la 100 de persoane. Într-o săptămână. Care vin cu hârtiile pe masă, ca să constituim asociația. Deci vorbim de cei pe care ne bazăm pentru constituirea asociației. Sunt mai mulți care sunt pe lângă noi, dar ne lovim de celebra problemă: din spatele telefonului, țipăm toți, când e vorba să și trecem la fapte, e un pic mai greu! Dar suntem un nucleu de 80-100 de oameni care nu dăm niciun pas înapoi. 

Am, pe surse, cum spuneți și voi, am informații cum că Primăria mișcă lucrurile, Primăria vrea să discute cu noi față în față, Primăria ar deschide ușile și noi să venim cu propunerile. Acuma, rămâne de văzut, dintre celebrii noștri consilieri locali, câți vor susține proiectele noastre.

Ziar de Cluj: Aveți și un delegat sătesc, am publicat un interviu și cu dânsul.

Cristiam Macsim: Da, dar el nu are putere de a propune, de a veni pe ordinea de zi cu un punct nou. El nu are puterea asta. Noi vrem să vedem și consilierii că vin în întâmpinarea noastră cu treaba asta. Adică, noi identificăm soluții, noi venim în întâmpinarea Primăriei cu soluțiile acestea, vrem să facem, dar aceste propuneri și proiecte trebuie să ajungă pe masa consilierilor locali, să fie votate. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version